Докладите сочат, че Русия е преместила термобарични оръжия в Украйна.

...
Докладите сочат, че Русия е преместила термобарични оръжия в Украйна.
Коментари Харесай

Русия може да се готви да използва „вакуумни бомби“ в Украйна – ето колко смъртоносни са те

Докладите сочат, че Русия е преместила термобарични оръжия в Украйна. Използването на ракетите би отворило още една тъмна глава в спора, като се има поради голямата им разрушителна дарба.

Западът е все по-загрижен, че Русия се готви да употребява термобарично оръжие в Украйна.

Оръжията имат ужасяващи последствия. Известни като вакуумни бомби, ракетите изсмукват кислорода от околния въздух, с цел да основат солиден високотемпературен гърмеж.

Използвани ли са ракетите преди? Ето какво би трябвало да знаете.

Какво е термобарично оръжие?

С история, датираща от Втората международна война, термобаричните оръжия са горивно-въздушни експлозиви, които разчитат на О2, с цел да генерират смъртоносна ударна вълна.

Те се смятат за по-брутални от стандартните оръжия, защото взривната вълна е доста по-дълга по дълготрайност, съгласно изследване в Military and Veterans’ Health Journal.

Как работят те?

Термобаричните оръжия са съвсем напълно горивни. Това е в контрастност с стандартните оръжия, които са примес от гориво и окислител.

След като оръжието е изстреляно, взривен заряд отваря контейнера на авансово избрана височина и разпръсква горивото в атмосферата, смесвайки го с О2.


Ракета TOS-1 и термобарично оръжие в Москва.

След това втори заряд взривява горивния облак и основава солидна взривна вълна, която може да раздра здания.

Оръжието е най-ефективно в затворени пространства като здания. То няма да работи толкоз дейно в региони, където има минимално количество О2, като океани или алпийски райони.

Колко смъртоносни са те?

Според изследване на Централното разследващо ръководство хората наоколо до точката на запалване изрично умират.

Хората в периферията на детонацията евентуално ще получат обилни вътрешни пострадвания, в това число пръсване на тъпанчетата, разтърсвания, скъсване на белите дробове и вътрешни органи и евентуално слепота.

Как да разберем, че термобаричните ракети са в Украйна?

CNN заяви, че един от екипажите им покрай съветската граница е видял ракетна установка TOS-1 или TOS-1A, която е способна да изстрелва термобарични бойни глави.

Външният министър Лиз Тръс беше запитана за арсенала на Владимир Путин от химически и нуклеарни оръжия в неделя.

„ Страхувам се, че той е подготвен да употребява най-неприятните средства в тази война “, сподели тя пред Sky News.

„ Призовавам руснаците да не ескалират този спор, само че ние би трябвало да сме подготвени Русия да се стреми да употребява още по-лоши оръжия. Мисля, че би било извънредно опустошително. "

Използвани ли са преди?

Първите опити с термобарични оръжия са извършени от Германия през Втората международна война, само че те не са били употребявани необятно до войната във Виетнам от Съединени американски щати, написа Military Wiki.

Русия бързо създаде своя лична версия, която да употребява в Афганистан през 80-те години.

Те също ги използваха в спора в Чечения преди повече от две десетилетия.

Съвсем неотдавна Русия взриви най-голямото термобарично оръжие, правено в миналото през 2007 година Руските военни го нарекоха „ бащата на всички бомби “ по това време.

Съединени американски щати използваха един през 2017 година, с цел да унищожат талибаните в мрежа от пещери в източен Афганистан.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР