Докладчици по делото са съдиите Соня Янкулова, Павлина Панова, Мариана

...
Докладчици по делото са съдиите Соня Янкулова, Павлина Панова, Мариана
Коментари Харесай

Конституционният съд образува дело за промените в основния закон

Докладчици по делото са съдиите Соня Янкулова, Павлина Панова, Мариана Карагьозова-Финкова.

По-рано през днешния ден президентът сезира Конституционен съд тъй като съгласно него част от промените, като се изключи че съдържат несъгласия с други конституционни разпореждания, трансформират салдото сред главните органи и взаимния надзор сред тях, като засягат директно формата на държавно ръководство и са от изключителната подготвеност на Велико национално заседание.
Президентът оспорва и следваната от законодателя процедура. „ Конституцията може да бъде изменена или с огромно политическо болшинство и бързо (без период сред трите разнообразни дни на гласуванията), или с по-малко политическо болшинство, само че по-бавно (с най-малък период от два месеца сред другите дни на гласуванията) ", акцентира в претекстовете си президентът, противопоставяйки се на прибързаното приемане на конституционните промени с минимално изискуемо болшинство и без разискване всъщност.

Темата разяснява и министър-председателят Николай Денков.

 

" Президентът е заинтригувана страна поради измененията, свързани със служебните държавни управления. Всеобщо е мнението на политическите сили, които поддържаха измененията в Конституцията, е, че беше нужна смяна както в правосъдната система, която, както виждам, не се оспорва, по този начин и във връзка с статута на служебните държавни управления, които се оказаха без парламентарен надзор дълги интервали от време ", сподели министър председателят.

Президентът има проблем с измененията, тъй като се лимитират избрани негови права, с които, по думите на Николай Денков, " беше злоупотребено през последните две години ". " Така че търсенето на подобаващ баланс е обвързване на политическите сили, показани в Парламента, и те го откриха по метод, който считат за верен. Оттук нататък единствено Конституционен съд може да каже кое опонира на Конституцията ". 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР