Докладчикът на Европейския парламент за Р Македония Иво Вайгъл поздрави

Докладчикът на Европейския парламент за Р Македония Иво Вайгъл поздрави ...

Както беше обещано: ЕС започва преговори със Северна Македония през юни.

Докладчикът на Европейския парламент за Р Македония Иво Вайгъл поздрави македонските депутати за гласуването на промените в конституцията на страната и изрази надежда, че същото ще сторят и депутатите в гръцкия парламент, след което ЕС трябва да започне преговори със Северна Македония през юни тази година, както бе обещано, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

"За страната, която вече носи името Северна Македония, а остава гордо отечество на македонците, албанците, ромите и всички други общности, Собранието взе историческо решение. Отварят се вратите за приемане на страната в ЕС и НАТО, както и перспектива за плодотворни отношения със съседните страни в региона. С Преспанския договор правителствата в Атина и Скопие показаха, че споровете, които обременяват отношенията, могат да се решат само с добронамерени и търпеливи преговори и договори", каза Вайгъл за МИА.

Той добави, че след гласуването с малко мнозинство (81 гласа от общо 120) в Собранието пред страната и политическите лидери сега стои изключително важна задача. "Конструктивно сътрудничество и помирение в полза на цялата държава и на всички нейни граждани е ключова за страната", заяви евродепутатът.

Генералният секретар на Съвета на Европа Турнборн Ягланд приветства решението на парламента на Р Македония за промени в конституцията съгласно договора от Преспа, съобщи МИА. Генералният секретар Ягланд приветства решението на парламента в Скопие за промяна на името на страната като важен принос за стабилността в региона, се казва в профила в Туитър на говорителя на Ягланд Даниел Хотген. Съветът на Европа е организация, в която Р Македония членува от 1995 година под временното име бивша югославска Република Македония.

Македония взе историческо решение. Вашият парламент гласува да приеме конституционните промени, необходими за договора от Преспа с Гърция. Съединените щати приветстват решението на вашите избрани представители, заяви снощи американският посланик в Скопие Джемс Бейли във връзка с гласуваните конституционни промени в парламента на Македония.

В посланието, публикувано в профила във Фейсбук на американското посолство в Скопие Бейли каза, че процесът ще завърши с ратификация от страна на Гърция.

Този договор окончателно ще реши спора за името, който твърде дълго пречеше на гражданите на Р Македония да реализират своите цели за членство в НАТО и ЕС. Поздравявам вашите лидери в правителството и парламента за тяхната визия, смелост и упоритост в търсенето на решение и поставянето на дългосрочните стратегически интереси на Македония на първо място.

С нетърпение чакаме да пожелаем "добре дошла" на Република Северна Македония като 30-а членка на НАТО и да продължим твърдото си партньорство с вас за подобряване на стабилността и просперитета тук и в целия регион, заяви Бейли.

Източник: dnesplus.bg