Докладчикът на Европейския парламент за Р Македония Иво Вайгъл поздрави

...
Докладчикът на Европейския парламент за Р Македония Иво Вайгъл поздрави
Коментари Харесай

Както беше обещано: ЕС започва преговори със Северна Македония през юни

Докладчикът на Европейския парламент за Р Македония Иво Вайгъл поздрави македонските депутати за гласуването на измененията в конституцията на страната и изрази вяра, че същото ще сторят и депутатите в гръцкия парламент, след което Европейски Съюз би трябвало да стартира договаряния със Северна Македония през юни тази година, както бе дадено, съобщи организация МИА, представена от Българска телеграфна агенция.

" За страната, която към този момент носи името Северна Македония, а остава гордо родно място на македонците, албанците, ромите и всички други общности, Собранието взе историческо решение. Отварят се вратите за приемане на страната в Европейски Съюз и НАТО, както и вероятност за плодотворни връзки със прилежащите страни в района. С Преспанския контракт държавните управления в Атина и Скопие демонстрираха, че разногласията, които обременяват връзките, могат да се решат единствено с доброжелателни и търпеливи договаряния и контракти ", сподели Вайгъл за МИА.

Той добави, че след гласуването с малко болшинство (81 гласа от общо 120) в Собранието пред страната и политическите водачи в този момент стои извънредно значима задача. " Конструктивно съдействие и помиряване в интерес на цялата страна и на всички нейни жители е основна за страната ", съобщи евродепутатът.

Генералният секретар на Съвета на Европа Турнборн Ягланд приветства решението на Народното събрание на Р Македония за промени в конституцията според контракта от Преспа, заяви МИА. Генералният секретар Ягланд приветства решението на Народното събрание в Скопие за смяна на името на страната като значим принос за стабилността в района, се споделя в профила в Туитър на представителя на Ягланд Даниел Хотген. Съветът на Европа е организация, в която Р Македония членува от 1995 година под краткотрайното име някогашна югославска Република Македония.

Македония взе историческо решение. Вашият парламент гласоподава да одобри конституционните промени, нужни за контракта от Преспа с Гърция. Съединените щати приветстват решението на вашите определени представители, съобщи нощес американският дипломат в Скопие Джемс Бейли по отношение на гласуваните конституционни промени в Народното събрание на Македония.

В посланието, оповестено в профила във Facebook на американското посолство в Скопие Бейли сподели, че процесът ще приключи с ратификация от страна на Гърция.

Този контракт дефинитивно ще реши разногласието за името, който прекомерно дълго пречеше на жителите на Р Македония да осъществят своите цели за участие в НАТО и Европейски Съюз. Поздравявам вашите водачи в държавното управление и Народното събрание за тяхната визия, храброст и непримиримост в търсенето на решение и слагането на дълготрайните стратегически ползи на Македония преди всичко.

С неспокойствие чакаме да пожелаем " добре пристигнала " на Република Северна Македония като 30-а членка на НАТО и да продължим твърдото си партньорство с вас за възстановяване на стабилността и просперитета тук и в целия район, съобщи Бейли.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР