Докладът за спасителната операция на алпиниста Боян Петров излезе, но

...
Докладът за спасителната операция на алпиниста Боян Петров излезе, но
Коментари Харесай

Палатката в Лагер 2, 3... След акцията – въпроси! Боян знае отговорите

Докладът за избавителната интервенция на алпиниста Боян Петров излезе, само че вместо да даде отговори, той повдигна още въпроси. Издирването на българския планинар, устремил се към хималайския връх Шиша Пангма в Тибет завърши – безрезултатно. Това стана факт на 16 май, 13 дни откакто връзката с Боян Петров беше изгубена.

Вместо да извърши заглавието, под което е качен в интернет: " Окончателният отчет поставя завършек на всички спекулации към издирването на Боян Петров ", той повдигна нови въпросителни към ориста на огромния българин.

" За мен съществува единствено един въпрос и той е " за какво? ". На него обаче би могъл да отговори само Боян ", сподели в студиото на " България заран " алпинистът Дойчин Василев.

Той показа, че съгласно него случаят, на който българинът стана жертва, се е случил сред последния лагер и върха на Шиша Пангма.

" Боян Петров е задоволително умел планинар, с цел да се оправи в планината. За да не се върне значи е бил обездвижен, това го е попречило ", уточни Дойчин.

Пред Bulgaria ON AIR той добави още, че мястото сред централния и основния връх на Шиша Пангма е доста рисково за самичък човек, поради снежните навявания. По думите му няма проблем то да бъде преминато сполучливо, когато в експедицията обаче има няколко индивида.

" Инцидентът с Боян е нелепа случайност. Нека сложим акцентиране на положителното, което той остави след себе си със своя порив, жанр на нанагорнище, мислене и неуморимост. По-добър образец за младите генерации не бих могъл да посоча ", акцентира гостът.

Постът с отчета на страницата на Dream Wanderlust във Фейсбук събра десетки мнения. Много от потребителите означават като недоверчив фактът, че палатката на Боян Петров е открита първо в Лагер 3, а седмица по-късно и в разположения на по-ниска надморска височина Лагер 2.

Според някои тя може да е била отнесена от вятъра, само че други спекулират с хипотезата, че българинът може да е станал жертва на закононарушение.

В отговор от Dream Wanderlust показват, че с цел да се обясни " мистерията с палатката " ще бъдат потърсени за пояснение участниците в избавителния екип. Напомняйки, че украинският планинар не е дал информация за надморската височина, на която е намерил палатката, от организацията разясняват: " Имаме чувството, че и двата екипа (този на украинеца и спасителния) визират едно и също място. Спасителите ни увериха два пъти, че са я намерили при Лагер 2. Ще се опитаме да интервюираме и украинския отбор ".

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР