Докладът за състоянието на отбраната и въоръжените сили е поредната

...
Докладът за състоянието на отбраната и въоръжените сили е поредната
Коментари Харесай

Ерменков: Българската армия в момента не е в състояние изцяло да изпълнява задачите си

Докладът за положението на защитата и въоръжените сили е следващата провокация към президента

„ Българската войска сега не е в положение напълно да извършва дилемите, които са й предоставени и няма по какъв начин ги извършва - има недокомплект във въоръжението и персонален състав ". Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България " Таско Ерменков от парламентарната естрада. „ Двоумях се по какъв начин да определям Доклада за положението на защитата и въоръжените сили - като некролог или като диагноза на смъртно болен човек. Мисля, че по-отговарящо на действителността ще бъде- сводка за резултатите от военни дейности, които претърпя нашата войска в най-дългата война, която е водила - 30 години, с най-големи загуби ", разяснява националният представител. По неговите думи през 1989 година е имало 152 000 военнослужещи, а в този момент са към 35 000. „ От 2000 танка - в този момент са малко над 200, от 300 самолета тогава - в този момент единствено 12 летят и то с стеснен запас ", добави той.
Ерменков уточни и данни, съгласно които самолетите, изтребителите и военноморският флот неведнъж са надвишавали настоящия потенциал. „ Това, което се е случило с армията, няма аналог в България ", безапелационен е депутатът от левицата.
Ерменков изясни, че през годината не са се провели към 26 от плануваните учения заради дефицит на изпитателни летателни средства, незадоволителна наличност на гориво-смазочни материали и блян за запазване на ресурса на специфичната военна техника. „ Най-добре ще я съхраните като я сложите в музей ", предложи той. Народният представител посочи и че 10 тактически учения с кораби не са били извършени заради неспособност за възобновяване на техническото положение на материалната част. „ Да не би да потънат идващия път ", разяснява още той.
Таско Ерменков е на мнение, че няма различен случай в историята на страната ни, в последните 27 години, когато веднъж признат от Министерски съвет отчет за положението на защитата и въоръжените сили на България да бъде отдръпнат и да бъде направен нов, като единствената разлика да са изводите. „ В единия, направен от служебното държавно управление, назначено от Румен Радев, се споделя, че армията не е в положение изцяло да извършва отговорностите си, а в другия - че е в положение. Това значително основава чувството, че този акт е следващата провокация във връзка с президента ни - един заслужен офицер и единственият разрешил си обществено да оповести истината за положението на българската войска ", акцентира Таско Ерменков.

„ Мотивацията за новия отчет е, че това е един доклад за провокациите пред отбранителната политика и се прави в резултат на разнопосочната социална реакция ". Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България " Славчо Велков. Депутатът напомни, че на съвещание на Комисията по защита военният министър е декларирал, че ще отдръпна отчета и ще бъде изработен отначало поради определението „ отчасти осъществяване ". „ Нека не залъгваме обществото. Какво ще загубим, в случай че му кажем истината? ", попита той. Велков акцентира, че по данни на началника на защитата желанието на младежи да постъпват в армията за 2016г. е било сведено до 0,33 претенденти за едно свободно място. „ Личният състав на Българската войска не може да се стимулира от наличието на отчета. Нуждаем се от обзор на цялостното положение на въоръжените ни сили и на финансирането им ", сподели още той.
Славчо Велков акцентира, че отчетът има и своите положителни страни. Като съществена такава той уточни, че при изброяването на заканите пред страната ни няма и дума за Русия, за разлика от отчета за националната сигурност.

„ Какво вършиха до момента три държавни управления. Защо не решихте проблемите на армията? " Това попита националният представител Николай Цонков. Той акцентира, че информацията и данните са едни и същи. „ Защо се трансформираха изводите? Очевидно би трябвало да бъдат интерпретирани по друг метод - още веднъж да се изкриви действителното положение на българската войска ", уточни той. По неговите думи на никое място в отчета не се показва коренът на проблема- за какво е толкоз неприятно действието на Министерството на защитата, поради на прелюдия интегриран модел. „ В отчета не се загатва и дума за известния проблем, обвързван с цивилните лица, назначени на висши административни длъжности, за които несъмнено може да се твърди, че не са задоволително способени. А тези лица са подготвили отчета ", сподели още той. Цонков изясни и че се подписват контракти единствено с един реализатор. „ С сходни порочни практики не можем да чакаме положителни резултати. Средствата се разпределят по този начин, че да се финансират неприоритетни действия ", сподели още той.

„ За мен истината една - министърът не хареса думата „ отчасти " и по тази причина разпореди правене на нов отчет. Но тези фризирани заключения не отразяват действителната оценка на положението на защитата и въоръжените сили ", разяснява депутатът от левицата Петър Витанов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР