Докладът за състоянието на климата в Европа следва едно лято

...
Докладът за състоянието на климата в Европа следва едно лято
Коментари Харесай

Затоплянето в Европа е най-голямото в света през последните три десетилетия

Докладът за положението на климата в Европа следва едно лято на рискови метеорологични феномени - рекордна гореща вълна във Англия. Алпийските ледници изчезват с невиждана скорост, а дълготрайна морска гореща вълна " свари " водите на Средиземно море, оповестява БНР.

 

" Европа показва жива картина на затоплящ се свят и ни припомня, че даже добре квалифицираните общества не са в сигурност от въздействието на рискови метеорологични феномени ", сподели генералният секретар на WMO Петери Таалас.

 

От 1991г. до 2021г. температурите в Европа се повшиха приблизително с по 0.5 градуса по Целзий в границите на едно десетилетие, до момента в който междинната световна стойност е единствено 0.2 градуса по Целзий.

 

Миналата година рискови метеорологични феномени, влошени от изменението на климата, основно наводнения и стихии, нанесоха вреди за над 50 милиарда $ в Европа.

Основна причина Европа да се затопля по-бързо от другите континенти е обвързвана с обстоятелството, че огромна част от континента е в субарктическия и арктическия пояси, които са най-бързо затоплящият се район на Земята. Проблем са още и измененията в климатичните противоположни връзки, споделиха учени.

 

По-малкото облаци над Европа през лятото значи, че повече слънчева светлина и топлината към този момент доближава до континента, сподели Фрея Вамборг, старши академик в Службата на Европейски Съюз за изменение на климата " Коперник ".

 

Въпреки че температурите се покачват Европейският съюз съумя да понижи излъчванията на парникови газове с 31% сред 1990г. и 2020г. Съюзът си слага за цел да понижи излъчванията с 55% до 2030г.

 

На -ти ноември в Египет стартира годишната среща на върха на Организация на обединените нации за климата COP27.

Очаква се на нея да участват френският президент Еманюел Макрон и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, както и новият английски министър председател Риши Сунак.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР