Докладът от структурно-функционалния анализ на системата на МВР, който ръководството

...
Докладът от структурно-функционалния анализ на системата на МВР, който ръководството
Коментари Харесай

МВР засекрети доклад с препоръки за реформа

Докладът от структурно-функционалния разбор на системата на Министерство на вътрешните работи, който управлението на министерството поръча, се оказва конфиденциален и без значение за публичния интерес. 
 Министерство на вътрешните работи заключи, че проблемите му може да идват от управлението  Министерство на вътрешните работи ще бъде преструктурирано, вътрешният министър чака разбор до лятото  Правителството приготвя коренно преформатиране на Министерство на вътрешните работи
В поредност от свои запитвания Фондация " Общество и сигурност " са поискали по реда на Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) достъп до документа. От Министерство на вътрешните работи обаче отказали, като дали обобщение от констатациите в него. Както към този момент OFFNews писа, една от тези констатации е, че проблемите на ведомството идват от погрешно слагане на задания от чиновниците на високи управителни постове.   

От Фондация " Общество и сигурност " напомнят, че предоставеният от Министерство на вътрешните работи разбор би трябвало да се реализира на два стадия. Първият е сключване на договор за консултантска услуга на стойност близо 33 хиляди лева, а предметът на контракта е да се изготви отчет за „ Усъвършенстване на модела на ръководство на Министерство на вътрешните работи (дейности и структури). Договорът е изпълнен от УНСС.

По време на втория стадий с присъединяване на специалисти от Световната банка се планува да се изготви на функционален и систематичен разбор на Министерство на вътрешните работи, а цената му все още не е известна.

От отговорите на Министерство на вътрешните работи станало ясно, че направеният отчет за рационализиране на модела на ръководство на Министерство на вътрешните работи освен е служебна загадка, само че и от дирекция „ Правно-нормативна активност “ не виждат съществуване на публичен интерес към него.

Именно заради тази причина ни бе отхвърлен достъп и не ни бе предоставено цялостното наличие на отчета, а единствено информация за отправените в него рекомендации за рационализиране на модела на ръководство на Министерство на вътрешните работи, прецизират от фондацията и дават пратеното им обобщение от констатациите в отчета:

1) Да се ползва по-категорично правилото на децентрализация, който не е застъпен задоволително към сегашния миг: задачата е да се подсигурят пълномощията и да се покачат отговорностите на ръководителите на структурите по член 37, алинея 1 от ЗМВР, които се явяват в същото време и второстепенни разпоредители на бюджетни средства;

2) Да се усъвършенстват механизмите на програмно бюджетно ръководство, включително да се решат някои проблеми на планирането и структурата на бюджета на МВР;

3)Да се извърши вътрешно преструктуриране по модела, прибавен към отчета, препоръчан от изпълнителя по контракта ( надали е належащо да споделяме, че този модел към който препраща въпросната тенденция ни е незнаен, тъй като не ни бе възложен - бел. авт.);

4) Да се вкарат ускорено управнически осведомителни системи за възстановяване на координацията и контрола на ръководството.

От фондацията разясняват, че една сериозна промяна в Министерство на вътрешните работи няма по какъв начин да не съставлява публичен интерес, защото това е обвързвано с харчене на държавни пари и ще бъде направена смяна в редица нормативни документи. " Нещо повече, съгласно тях, тези действия са единствено и само в пълномощията на министъра на вътрешните работи и за тях е разумно единствено той и избрани хора да имат достъп до тях и по тази логичност тази информация е избрана като служебна ", заключават от фондацията.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР