Докладът от работата на временната парламентарна комисия, разследваща сключения в

...
Докладът от работата на временната парламентарна комисия, разследваща сключения в
Коментари Харесай

Нова информация за договора между Булгаргаз и Боташ забави гледането на доклада в НС

Докладът от работата на краткотрайната парламентарна комисия, проверяваща подписания при започване на предходната година 13-годишен контракт сред " Булгаргаз " и турския газопреносен оператор " Боташ " за запазване на потенциал, не влезе в дневния ред на днешното пленарно съвещание. Причината е, че ръководителят на краткотрайната комисия Жечо Станков към момента не е внесъл отчета, което провокира отвращение у ПП-ДБ, " Възраждане " и " Българска социалистическа партия за България ".

В началото на съвещанието ръководителят на Народното събрание Росен Желязков разгласи, че няма да се подложи на гласоподаване предлагането, направено от Борислав Гуцанов от " Българска социалистическа партия за България ", за включване в дневния ред на отчет на краткотрайната комисия във връзка Споразумението сред " Булгаргаз " ЕАД и турската държавна енергийна компания " Боташ ", подписано на 3 януари м.г. в София. Желязков уточни, че няма постъпил отчет от комисията и по тази причина такава точка няма да бъде подложена на гласоподаване за включване в дневния ред.

Председателят на Народното събрание изясни, че периодите за внасяне на отчета още не са изтекли. 

Последва серия от процедури, свързани с метода на водене на съвещанието. " Комисията в действителност работи безпределно съзнателно, отпред с нейния ръководител. Изводите са пределно ясни и нямаше нито една парламентарна група през нейните представители в комисията, която да възрази по отношение на този отчет, и не мога да схвана каква е повода той да не влиза в заседателна зала ", заяви Борислав Гуцанов. Той напомни, че изводът на комисията е отчетът да бъде изпратен към прокуратурата и ДАНС и попита за какво се прави краткотрайна комисия, откакто резултатите не се гледат в пленарна зала.

" Започвам да мисля, че има скрити подбуди в случай, че всички партии единомислещо приехме отчета ", добави депутатът от " Българска социалистическа партия за България ".

Йордан Тодоров от " Възраждане " настоя отчетът да бъде импортиран другата седмица, тъй като по-късно Народното събрание завършва работа поради идните избори:  " Изключително значимо е този отчет да не бъде покриван, каквито подозрения има към този момент. Става въпрос за доста пари и не разбирам за какво няма да бъде прегледан ". 

Радослав Рибарски от " Продължаваме промяната - Демократична България " съобщи, че не приема оправданието, че няма отчет и по тази причина точката няма да бъде включена в дневния ред. Той разяснява, че констатациите на отчета са скандални. " Умолявам ви да наградите Жечо Станков да внесе този отчет, с цел да стане ясно какви скандални съглашения са подписани от служебното държавно управление ", сподели Рибарски, представен от Българска телеграфна агенция.  " Хората да видят дебата и да видят какви скандални съглашения са подписани от служебния кабинет ", добави той. 

Мартин Димитров от ПП-ДБ съобщи, че задачата на ГЕРБ, откакто са създали министър на енергетиката един от участниците в този план, е този отчет да не влезе в зала, да няма гласоподаване по него и в последна сметка той да не бъде предаден на ДАНС и прокуратурата за търсене на отговорност. " С този отчет би трябвало да стартират опитите за преразглеждане на този контракт. Като го бавите, господин Станков, вие поемате цялата отговорност и виновност за това закъснение ", съобщи Димитров.

Жечо Станков, от своя страна, в процедура по метода на водене, съобщи, че комисията е имала седем съвещания, три от които чувания, траяли повече от четири часа. Той сподели, че има новопостъпила информация, с която депутатите от комисията следва да се срещнат.

Станков се обърна към Димитров, казвайки, че персонално групата на ПП-ДБ е траяла да заплаща на режима на Путин за потенциал на газа и то откакто той е бил спрян. " Вътре са установени всичките ви тъмни покупко-продажби за медиатори с газа. Всичко ще бъде изкарано на показ, желая да сте спокоен ", добави Станков. Той бе безапелационен, че " ГЕРБ и аз имаме минимален интерес този отчет да не влиза в зала ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР