Докладът на Европейската комисия, публикуван по-рано днес, който препоръчва отпадане

...
Докладът на Европейската комисия, публикуван по-рано днес, който препоръчва отпадане
Коментари Харесай

ЕК ни хвали, но това да не ни успокоява, зове Денков

Докладът на Европейската комисия, оповестен по-рано през днешния ден, който предлага отпадане на Механизма за сигурност и инспекция във връзка с България, въпреки и позитивен за нас, не следва да ни успокоява.

" Днес бе оповестен 4-ят годишен отчет, който преглежда върховенството на правото във всяка една страна членка на Европейски Съюз, като в него са направени изводи в това число и за България. В обобщение - в отчета има 5 позитивни констатации и две сериозни рекомендации за непълен прогрес в измененията, които се чакат от България и две рекомендации, които в действителност са на вниманието на Народното събрание най-много ", съобщи Денков.

За какво ни хвали еврокомисията? На първо място за въвеждането на механизъм за надзор над основния прокурор, по-късно поради подобренията в Националния координационен механизъм за господство на правото, на трето място - разширението на обсега на правната помощ и въвеждането на наложителна медиация по избрани каузи. Като триумфи са изредени още и във връзка с свободата на медиите, а като прогрес е регистрирано и закриването на спецсъда и спецпрокуратурата.

" В същото време обаче се означават терзания по повод на Висшия правосъден съвет и на инспектората към него. Отново мнения, които от години стоят на вниманието на законодателния орган и които се чака да бъдат решени в идващите седмици или месеци според от темпото на работа ", акцентира Денков.

Забележка номер две - непълен прогрес във връзка с битката с корупцията по висшите етажи на властта. Има и отправени рекомендации за промени в Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), както и за промени в Конституцията в този аспект - битката с корупцията.

Друга вест - следва да отпадне Механизма за сигурност и инспекция във връзка с България и Румъния.

" Европейска комисия стигна до извода, че София и Букурещ приемливо извършват изискванията по Механизма за сигурност и инспекция. Затова Комисията стартира последни стъпки по окончателното затваряне на този механизъм за двете страни ", цитира буквално позицията на Брюксел Денков. Подобна позиция изказала и в неофициална позиция ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

Всичко обаче зависи от Европейския съвет, като родното държавно управление би трябвало да постави всички старания по въпроса, с цел да покаже на Европа напредъка ни в сферата, акцентира министър-председателят.

" Надявам се, че и в Народно събрание ще има задоволително предпочитание и градивен дух да бъдат завършени тези тематики, които се извършват не толкоз поради рекомендациите на Европейски Съюз, а това са промени, от които всички ние се нуждаем. ",
 Денков пред
Денков пред " Политико ": Край на необятно затворените очи за съветската интервенция

Премиерът е убеден, че българският народ е проевропейски надъхан
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР