Докладът на ЕС за върховенството на закона в България е

...
Докладът на ЕС за върховенството на закона в България е
Коментари Харесай

Елена Йончева: Докладът на ЕС показва болестта на България, лечението й ще започне с оставката на Бойко Борисов

Докладът на Европейски Съюз за върховенството на закона в България е извънредно добър, тъй като е справедлив. Той демонстрира каква е заболяването, а нейното лекуване ще стартира с оставката на Бойко Борисов и държавното управление. Европа към този момент вижда какво се случва в България. Това разяснява Елена Йончева, народен представител от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, в предаването „ Денят стартира “ на Българска национална телевизия.

Според нея макар дипломатичния брюкселски език, излиза наяве, че оценката е, че България не се развива демократично. Няма законодателна сигурност, подценява се ролята на Народното събрание, по-голямата част от медиите са проправителствени, изброи тя част от констатациите в отчета.

„ Какво значи, че няма законодателна сигурност? Това значи, че има задкулисие, което ръководи България “, изясни Елена Йончева. Тя уточни, че главният проблем на медиите е тяхната политическа и икономическа взаимозависимост, те са на хранилка на държавното управление. Проблемът не е толкоз в прозрачността - къде се пренасочват средствата от Европейски Съюз, а във обстоятелството, че те се разпределят от държавното управление, което прави медиите подвластни.

Докладът е направен от Европейската комисия като част от новия механизъм, който обгръща всичките 27 страни –членки на Европейски Съюз. В същото време за България се резервира и наблюдението, въведено още през 2007 година, по механизма за съдействие и инспекция.

Според Йончева слабото място на отчета от през вчерашния ден е, че в него няма съответни рекомендации.

Тя уточни, че към този момент е получила поддръжка от зам.-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова за законодателна самодейност, която да разреши средствата от Европейски Съюз за медии да не минават през държавното управление, което и да е то след оставката на Бойко Борисов.

Елена Йончева заяви, че работи върху резолюция за обстановката в страна, която да бъде призната в пленарно съвещание на Европейския парламент. „ В нея няма изкусен език, а са изброени съответни проблеми и обстоятелства за ръководството в България “, сподели още тя.

Оттук нататък, съгласно евродепутата, би трябвало да се вземат съответни ограничения, които да обвържат спазването на върховенството на закона с отпущането на европейските средства.

Така методът, по който действа България в последните 10 години ще завърши.

„ Не приказваме за прекъсване на парите, а за превантивни дейности, с цел да не се стигне до там. Докладът демонстрира, че България излиза от демократичния път и би трябвало да се вземат ограничения “, изясни Йончева.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР