Докладът, който ще отчете дали икономическите показатели на България позволяват

...
Докладът, който ще отчете дали икономическите показатели на България позволяват
Коментари Харесай

Проблем е много високата инфлация. Не е много вероятно България да приеме еврото преди 2025 г.

Докладът, който ще регистрира дали икономическите индикатори на България разрешават да бъде въведено еврото, ще е подготвен напролет на 2024 година Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис пред в Рига.

„ В момента проблем е доста високата инфлация. Затова и януари 2024 година отпадна като вид. Януари 2025 година е индикативна дата, само че би трябвало да се работи, тъй като инфлацията ще се наблюдава за 12 месеца обратно ", сподели той. - " Бих споделил че не е доста евентуално да покриете този аршин по-рано, тъй че да въведете еврото преди 2025 година ".

Домбровскис добави, че обичайно страните се причисляват към еврозоната на 1 януари. Правилата не изключват друга дата, само че от чисто практична позиция присъединението при започване на годината е по-удобно, изясни той.

През февруари служебният финансов министър Росица Велкова заяви, че България няма да одобри еврото от 1 януари 2024 година, какъвто до тогава беше стремежът на страната, тъй като не са признати нужните законови промени от Народното събрание. Тя означи, че България не отговоря и на още един критерии за влизане в еврозоната – равнището на инфлацията е прекомерно високо.

" Новата ни цел е друга дата през 2024 година за влизане в еврозоната. Бихме могли ", добави тя.

Месец по-късно Велкова заяви, че служебният кабинет ще внесе за 2023 година, в който ще бъдат нараснали ставки по Данък добавена стойност и ще бъде въведен налог свръхпечалба за всички юридически лица. Целта е постигане на недостиг от 3% (около 5 милиарда лева.) от Брутният вътрешен продукт за 2023 година

Тя добави, че „ страната не банкрутира “, а заплаха за действието на така наречен валутен ръб в България, както и смяна на закрепения курс на лв. към еврото има " теоретично ", " в случай че дефицитите са в извънредно високи размери ".

Тогова от Българска народна банка споделиха, че и нарекоха сходни изказвания за смяна на курса лев/евро " некомпетентни и безотговорни ".

Страховете, че еврото ще донесе сериозна инфлация ги е имало и в Латвия през 2014 година, когато вкарват единната валута. Отчитат обаче към половин % повишаване. За предходната година инфлацията е 20% и съгласно латвийските управляващи не еврото подвига цените. Отчитат обаче, че повода не е промяната на валутата, стопанската система и интернационалните проблеми в последно време.
 Обяснено. Какво ще създадат главните партии за еврото  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР