Доклад за запазване на пазара пред РУМ Лозенец на бул.

...
Доклад за запазване на пазара пред РУМ Лозенец на бул.
Коментари Харесай

Спасяват емлематичния пазар на РУМ Черни връх в София

Доклад за опазване на пазара пред РУМ " Лозенец " на бул. " Черни връх " ще прегледа на свое съвещание на следващия ден Столичният общински съвет /СОС/. Вносителите на отчета са общинските съветници Николай Стойнев, Стефан Марков, Николай Велчев и Карлос Контрера.
Още по темата
В отчета е посочено, че до ръководителя на СОС са постъпили сигнали от търговци на плодове и зеленчуци, извършващи активност на пазара " РУМ Черни връх ", свързани с опасения за унищожаване на обособения към сегашния миг там пазар.

Преди седмица основният проектант на София Здравко Здравков заяви, че пазарът ще бъде разчистен, защото обектите нямат постоянни документи и не могат да се намират там. На собствен ред районният кмет Константин Павлов насочи зов в обществените мрежи - " Да спасим пазара на РУМ " Черни връх "!, като той към този момент е изискал актуализация на схемата за слагане на преместваеми обекти на това място с концепцията да стартира процедурата по превръщането му в нещо модерно и потребно за всички жители.



Вносителите на отчета в СОС прецизират, че парцелът не е със статут " пазар ", защото попада в част от улична регулация, представляващ в частност част от улица с паркинг по данни от графичното изображение на регулационния проект. Този парцел е обществена общинска благосъстоятелност. Част от парцела се употребява като пазар след позволения за слагане на избран брой маси по стандартизиран план по отношение на провеждани състезания за отдаване чартърен на обособени елементи от поземлени парцели - обществена общинска благосъстоятелност.

Общинските съветници акцентират, че зеленчуковият пазар е емблематичен за регион " Лозенец " и е там от двадесет години. Пазарът е прочут и се посещава и от поданици на прилежащите квартали. С оглед запазването на пазара като подобен, главно и поради предложение на създадени в България плодове и зеленчуци, подкрепяне на българските производители и дребния бизнес, е належащо върху парцела да се открие общински пазар, който да има градоустройствен статут и предопределение, според Наредбата за пазарите на територията на Столична община, показват вносителите.

Затова СОС разпорежда на " Пазари Запад " ЕАД да насочи стимулирано предложение за откриване на нов общински пазар с краткотраен статут на територията на част от общински парцел, който се намира в регион " Лозенец ", както и разпорежда организирането и стопанисването на пазара от сдружението " Пазари Запад ". СОС разпорежда на основния проектант на София да утвърди скица с указано местонахождение на масите за сергийна търговия, която би трябвало да бъде одобрена от Комисията по устройство на територията и от Комисията по стопанска система и благосъстоятелност към СОС.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР