Доклад за пробив в личните данни от края на годината

Доклад за пробив в личните данни от края на годината ...

Хакерските атаки в цял свят растат главоломно, туризмът се оказва особено уязвим.

Доклад за пробив в личните данни от края на годината на неправителствената организация Identity Theft Resource Center наскоро разкри, че близо 447 милиона незащитени файлове са били обект на хакерски атаки през 2018 година, отбелязвайки нов рекорд сред количеството компрометирани файлове за една година.
Въпреки че общият брой на хакнатите данни е намалял с 23% от 2017 година до 2018 година, това не означава непременно, че промяната е налице, особено след като количеството разбити файлове, съдържащи чувствителна информация, е нараснало със 126%.
Индустриите с най-много хаквания са бизнес, медицински/здравни грижи, банкова/финансова, правителствена/военна и, накрая, образование. Бизнес индустрията е отчела общо 571 атаки, които са оповестили повече от 415 милиона файла през 2018 г. Същият сектор е на първо място и през 2017 г. с 907 регистрирани атаки, разкрили повече от 181 милиона файла, пише БГНЕС.
Сред разбитите файлове с данни има и 1,68 милиарда такива, които включват имейл адреси, пароли и потребителски профили. "Пътят към самоличността на потребителя е подобен на пъзел и с колкото по-правилни парчета разполага крадецът за някого, толкова повече те могат успешно да оформят този човек. След като получат достъп, те могат да променят пароли, да заключат профила на лицето и евентуално да получат чувствителна [лична информация]", обяснява докладът.
Хотелската верига Marriott International има най-голям брой разбити файлове през 2018 г., което е засегнало около 383 милиона души по целия свят. На второ място е Service Inc. с 14 милиона, следвана от авиокомпания Cathay Pacific с 9,4 милиона.
Ева Веласкес, главен изпълнителен директор на ITRC, заяви, че "туристическите компании са основна цел на кибератаките, защото имат силно чувствителна, лична информация."
В сферата на здравеопазването са пострадали близо 10 милиона души. По-голямата част от тези данни включват защитена здравна информация, номера на социалното осигуряване, информация за кредитна/дебитна карта и дори записи в DMV.
"Кражбите на медицинска самоличност са много сериозно нещо", казва Пам Диксън, изпълнителен директор на Световния форум за защита на личните данни. "Ще отидете при лекаря си и изведнъж ще намерите цяла нова, невярна и лъжлива информация във вашето здравно досие. Това може да създаде някои сериозни проблеми", подчертава Диксън.
В опит да се сведе до минимум рискът, експертите призовават винаги да се използват силни, уникални пароли за онлайн сметки, да се преглеждат финансовите отчети и да се създават сигнали за банкови сметки и акаунти в социални мрежи, известяващи при въвеждане на нови данни за вход. Като допълнителна мярка, някои от тях предлагат създаването на резервен имейл, който се използва само за онлайн резервация или закупуване на неща, т. е. да не е пряко свързан с работна или лична електронна поща.

Източник: actualno.com