Доклад за майчината смъртност по време на раждане бе представен

...
Доклад за майчината смъртност по време на раждане бе представен
Коментари Харесай

Доклад на НЗОК за смъртността при родилките сочи, че има пропуски при отчитането ѝ

Доклад за майчината смъртност по време на раждане бе показан на уеб страницата на НЗОК. От оповестената информация излиза наяве, че отчетът е пожелан от Българския хелзинкски комитет и е изработен от екип на Здравната каса, с цел да се очертаят предотвратимите проблеми при раждане. Изследването на смъртността при родилките е за 10-годишен интервал - 2010-2020 година Той показва, че в интервала в България са умряли 66 родилки.

Анализът на майчината смъртност, аргументите ѝ и метода на отчитане и надзор е направен от доцент Никола Василев, доктор Румен Велев и доктор Дарина Минева по поръчка на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В отчета е разказано смущаващо разминаване сред данните на Националният център за публично здраве и разбори, който показва, че през 2019 година у нас са умряли 0 родилки, а съгласно екипа на НЗОК те са 8. Като допустима причина създателите на отчета означават, че при пренасяне на родилката в многопрофилна болница стартира писането на нова история на болестта, а като водеща причина за гибелта се разказва не раждането, а " Шок или остра сърдечна непълнота ".
 Снимка 559545
Източник:
 БХК в спор с Министерство на здравеопазването и Национален статистически институт за броя на умрелите родилки
БХК в спор с Министерство на здравеопазването и Национален статистически институт за броя на умрелите родилки

Ако бременна жена с друго заболяване почине, разказват другото заболяване като причина

Именно заради повода, че умрелите родилки се местят в многопрофилни лечебни заведения, това се обрисува като сериозен проблем за вярно отчитане на майчината смъртност.

Смъртността демонстрира още един факт: Концентрация в държавните/областни лечебни заведения и държавните, академични и профилирани лечебни заведения. В държавните лечебни заведения има 49 умряли, в частните - 5, в общинските - 9.
 Снимка 559549
Източник:

Установява се още, че смъртността е във възрастовите групи - 20-29 година - 23 дами, в границите 35-39 година - са умряли 19 дами. При 64 от случаите бременността е била едноплодна, при един случай - двуплодна, за един случай - няма данни.

Смъртността е най-голяма при незабавно цезарово сечение, следвана от случаите на обикновено раждане и планово цезарово сечение. Експертите обаче са безапелационни, че не може да се откри връзка сред метода на раждане и повода за гибелта, защото по-скоро затрудненията са довели до избор на метода на раждане.
 Снимка 559546
Източник:

Така при незабавно цезарово сечение са умряли 41 дами, при обикновено раждане - 18, а при планово сечение - 7.

Като водещи аргументи за гибел на родилки са посочени потрес, спазъм или кома.
 Снимка 559548
Източник:

При разбора на водещите аргументи можем да установим следните закономерности: В страните с добре развита акушеро-гинекологична помощ доминират индиректните аргументи за смъртност, а в останалите страни водещи са директните аргументи. За България, въз основата на този интервал, директните аргументи са 79%, а индиректните 21% (подобно е разпределението и в Румъния за 2017 г). Друго, което прави усещане, е високият дял на тромбоемболитичните аргументи - 24% за България. Този факт сигурно се нуждае от в допълнение проучване, както като непосредствена причина, по този начин и за разбор на рисковите фактори (например: висок BMI) и за последващата профилактика. В умозаключение в отчета се предлага основаване на стратегия за надзор на майчината заболяваемост и смъртност, която да обгръща три съществени детайла - акушерска помощ, ранно разкриване на затрудненията и незабавна помощ.

Спрямо европейските страни смъртността на родилки се дефинира като приблизително към високо . С тази цел се изисква осъществяване на огромно годишно изследване на смъртността, което да обгръща всички аспекти на самостоятелното и публично здраве, както и основаване на държавна стратегия за надзор на майчината заболеваемост и смъртност.
 Снимка 559547
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР