Доклад на ООН потвърди, че в Либия се бият сирийски

Доклад на ООН потвърди, че в Либия се бият сирийски ...

Русия отрича обвинения на ООН, САЩ и Великобритания, че праща наемници в Либия.

Доклад на ООН потвърди, че в Либия се бият сирийски и руски наемници, което накара Вашингтон и Лондон да поискат от Москва да престане да разпалва конфликта, пише АФП.
Русия отхвърли обвиненията по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН, проведено под формата на видеоконферентна връзка. Руснаците нарекоха доклада на ООН "ненадежден", уточнява БГНЕС.
Британската страна обаче заяви, че има данни в боевете в Либия да участват части от частната руска бригада "Вагнер", за която се смята, че е свързана директно с президента Владимир Путин. "Вагнер" продължават да проточват конфликта и да засилват страданието на хората в Либия", каза британския посланик в ООН Джонатан Алън.
Посланикът на САЩ Кели Крафт също поименно посочи "Вагнер" и каза, че действията на Русия нарушават резолюциите на Съвета за сигурност.
Руският посланик нарече обвиненията за намесата на частната руска армия "спекулации" и каза, че докладът на ООН е базиран на непотвърдена или изфабрикувана информация, целяща да дискредитира руската политика в Либия.
Поверителният доклад на ООН, който предизвика споровете, беше изготвен от експерти, наблюдаващи развитието на конфликта в Либия и спазването на оръжейното ембарго, което ООН наложи на страната.
Експертите казаха, че отрядът "Вагнер" се бие в Либия, както и сирийски бойци от Дамаск. Те воюват на страната на маршал Халифа Хафтар, който контролира източната част на Либия и преди година започна офанзива срещу столицата Триполи и международно признатото правителство.
Документът казва още, че сирийски бунтовници, които са се били срещу режима на Башар Асад в Сирия, сега са в Либия и се бият на страната на правителството в Триполи. Тези бунтовници получават подкрепа от Турция от края на 2019 година насам, пишат експертите.

Източник: actualno.com