Доклад на ООН потвърди, че в Либия се бият сирийски

...
Доклад на ООН потвърди, че в Либия се бият сирийски
Коментари Харесай

Русия отрича обвинения на ООН, САЩ и Великобритания, че праща наемници в Либия

Доклад на Организация на обединените нации удостовери, че в Либия се бият сирийски и съветски наемници, което накара Вашингтон и Лондон да изискат от Москва да престане да разпалва спора, написа Агенция Франс Прес.
Русия отхвърли обвиняванията по време на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, извършено под формата на видеоконферентна връзка. Руснаците нарекоха отчета на Организация на обединените нации " обезсърчителен ", прецизира БГНЕС.
Британската страна обаче съобщи, че има данни в боевете в Либия да вземат участие елементи от частната съветска бригада " Вагнер ", за която се счита, че е обвързвана непосредствено с президента Владимир Путин. " Вагнер " не престават да проточват спора и да ускоряват страданието на хората в Либия ", сподели английския дипломат в Организация на обединените нации Джонатан Алън.
Посланикът на Съединени американски щати Кели Крафт също поименно уточни " Вагнер " и сподели, че дейностите на Русия нарушават резолюциите на Съвета за сигурност.
Руският дипломат назова обвиняванията за намесата на частната съветска войска " спекулации " и сподели, че отчетът на Организация на обединените нации е основан на непотвърдена или изфабрикувана информация, целяща да дискредитира съветската политика в Либия.
Поверителният отчет на Организация на обединените нации, който провокира разногласията, беше направен от специалисти, наблюдаващи развиването на спора в Либия и спазването на оръжейното ембарго, което Организация на обединените нации наложи на страната.
Експертите споделиха, че отрядът " Вагнер " се бие в Либия, както и сирийски бойци от Дамаск. Те водят война на страната на маршал Халифа Хафтар, който управлява източната част на Либия и преди година стартира атака против столицата Триполи и интернационално приетото държавно управление.
Документът споделя още, че сирийски бунтовници, които са се били против режима на Башар Асад в Сирия, в този момент са в Либия и се бият на страната на държавното управление в Триполи. Тези бунтовници получават поддръжка от Турция от края на 2019 година насам, пишат специалистите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР