Доклад на ДАНС е показал, че централизирана информационна система на

...
Доклад на ДАНС е показал, че централизирана информационна система на
Коментари Харесай

Митниците работят от пет години с пробита система

Доклад на ДАНС е посочил, че централизирана осведомителна система на митниците разрешавала изтриване без диря на информация за акцизните товари. До системата имали достъп митничари и експерти от поддръжката, които можели да заличават транзакции, без да оставят диря.

“Всяка транзакция отговаряза влакова комбинация или танкер, за които по-късно не се заплаща данък “. Това раказа в понеделник изпълнителният шеф на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев пред бТВ.

Той изясни, че браншовата организацияе предупреждавала за казуса от години, само че митниците не са обърнали внимание. В последна сметка организацията е сезирала основния прокурор, а той – ДАНС. Агенцията излязла със конфиденциален отчет, който удостоверил опасенията на бизнеса.

Българската акцизна централизирана осведомителна система е призната с голям брой дефекти през май 2013 година и чак тази пролет може да се чака тя да получи отбрана от външни намеси. Делчев изясни, че за последните шест месеца от системата са “изчезнали “ 300 000 транзакции за стотици милиони левове.

“За нас това е бизнес проблем, започнахме да приказваме за него преди 5 години. Приетата с дефекти система е струваше на икономическите оператори 150 млн. лева Тези пари ги плащаме ние, това са спомагателни стотинки върху цената на горивата, а по-късно и още пари в хода на нагаждането на системата “, сподели Андрей Делчев.

По думите му ниската степен на отбрана е нещо, за което неведнъж са алармирали институциите.

“Много години ние в диалози с Агенция “Митници” казвахме, че системата може да бъде манипулирана – споделяха ни: “Няма такова животно”, описа Делчев.

Според него по-големият проблем не са тези, които манипулират системата, а този, който е разрешил внедряването й – шефът на Агенция „ Митници”.

Той уточни, че съгласно отчета на финансовия министър Владислав Горанов техническите проблеми са отстранени, само че срокът за използване на ограниченията против неоторизиран достъп в системата е чак в края на април тази година.

“Докато разчитаме на доверие, се получава този великански сив бранш в търговията с горива”, добави Делчев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР