Доклад на американската Национална академия на науките свърза препоръчваното ограничение

...
Доклад на американската Национална академия на науките свърза препоръчваното ограничение
Коментари Харесай

Намалиха препоръчителната дневна доза сол почти наполовина

Доклад на американската Национална академия на науките свърза препоръчваното ограничаване за натрия в храната с понижен риск от хронични заболявания , заяви Асошиейтед прес. Препоръките целят да внушат, че в случай че бъде понижена солта , ще намалее рискът от сърдечносъдови заболявания , даже и хората да надвишават 2,3 гр на ден, каквато беше досегашната горна граница. Новата е съвсем на половина по-ниска - 1,5 гр, заяви в. " Дейли мейл ".

Досега рекомендацията се основаваше на " горна граница " , употребена от експертите за обозначаване на разнообразни евентуални неприятни последствия. В новия отчет горната граница значи предел за евентуална токсичност, или по кое време хранителна съставна част провокира незабавна щета. Това е първата рекомендация за хранене в Съединени американски щати, която е обвързвана с понижен риск от хронични заболявания.

Солта провокира задържане на течности в тялото и това води до повишение на кръвното налягане. То натоварва органи като мозъка, бъбреците, сърцето и може да докара до сърдечносъдови болести, инфаркт и инсулт. Затова несъразмерната приложимост на сол покачва риска от сърдечносъдови болести, които са преди всичко по смъртност в света.
 сол ThinkStock/Getty Images
Докладът значително повтаря съществуващите рекомендации , с някои разяснения. В него да вземем за пример се показва неналичието на задоволително доказателства за нуждата хората над 51 години да понижат солта .-->

Променени са и рекомендациите за калия , който се съдържа естествено в бананите и картофите. Възрастните е добре да одобряват от 2,3 гр до 3,4 гр калий на ден. Калият има противоположен резултат на солта - той отпуска кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане.

Солта се крие в хляба, готовите супи и всевъзможни пакетирани храни и ресторантски ястия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР