Доклад, изготвен от американската лаборатория Primeau Forensic, заключава, че изтеклият

...
Доклад, изготвен от американската лаборатория Primeau Forensic, заключава, че изтеклият
Коментари Харесай

Експертиза, възложена от „Биволъ“: Записът на Борисов с „проста кърджалийска п…“ не е подправен или манипулиран

Доклад, направен от американската лаборатория Primeau Forensic, заключава, че изтеклият през юни запис с глас, наподобяващ на този на премиера Бойко Борисов не е манипулиран или фалшифициран. Сравнението на гласа от записа с гласа на Борисов от различен запис е дало резултат от 20,3 пункта - умерена възможност на съвпадане. Експертизата беше предоставена от Биволъ и платена със средства от онлайн фондонабиране.

Биволъ даде за експертизата записа получен на 12 юни по електронната поща във файл наименуван BoykoUnplugged.m4a с дълготрайност 6 минути и 37 сек. Като относителен материал предоставихме запис на Бойко Борисов от негово изказване пред публицисти след Европейския съвет в Брюксел от 28/06/2018. Записът може да бъде свален на този адрес https://newsroom.consilium.europa.eu/videos (търсете 119815-1 от 28/06/2018).

От специалистите се искаше да извършат предварителна аутентификация на аудиофайла, озаглавен „ BoykoUnplugged.m4a ", с цел да дефинират дали той е редактиран или изменен по някакъв метод и да сравнят присъстващия в този запис мъжки глас с мъжкия глас, присъстващ в другия аудио файл, който сигурно е на Борисов.

Експертът е изследвал всевъзможни отклонения от общото предписание за непрекъснатост и също по този начин е търсил " всевъзможни доказателства за второстепенен звук или промени в шумовия под, които биха показали отклонения от общото предписание или промени в континуитета ". Такива не са открити.

" След предварителната аудио автентификация и разбор не бяха открити признаци на операция или подправяне. За да правим по-нататъшен разбор, би трябвало да знаем марката и модела на оборудването, което се е употребило за основаване на записа " - написа специалистът Ед Примо в заключението.

Едуард Примо (на видеото вдясно) е един от водещите специалисти в аудио и видео автентификация, работещ с правоприлагащите органи в Съединени американски щати. Той е анализирал изтеклите преди две години записи сред президента Доналд Тръмп и юристът Майкъл Коен.
Борисов или не?

Има умерена поддръжка за изказванието, че гласът във всеки от двата записа принадлежи на един и същи човек, сочат резултатите от експертизата. Ед Примо коментира методологията на теста, която е научно обоснована в изявленията Aitken et al. 2011; Aitken & Taroni, 2004. По тази методика в случай че резултатът е от 0 до 1, то гласовете по-вероятно са от разнообразни хора, а над 1 се усилва вероятността на записите да е еднакъв човек. При резултат 50 е съвсем несъмнено, че гласовете са на еднакъв човек. Полученият резултат от 20,3 дава умерена възможност, че гласът в записа BoykoUnplugged.m4a е на Борисов.

Самият министър председател Борисов излезе с няколко противоречащи си версии за този запис, като първо твърдеше, че това е реплика от различен човек, след това заприказва за deep fake (компютърно генериран глас), а най-после съобщи, че на записа е той, само че думите му били инсталирани от разнообразни негови записани изказвания.

Това не се удостоверява от експертизата, съгласно която монтаж и интервенция в записа няма. Но даже без подобен механически разбор е ясно, че е невероятно да се запише някъде квалификацията, с която Борисов удостоява шефа на Народното събрание Цвета Караянчева, сравнявайки я с женски сексуален орган, който е " елементарен " и " кърджалийски ".
Заключението на специалиста Ед Примо



Преди няколко дни стана ясно, че до сходни изводи за записа от 12 юни е стигнала и друга лаборатория - Beryl Audio Forensics Laboratory. Тя е изготвила експертиза предоставена от Елена Йончева. В изявление за вестник " Сега " Йончева подчертвава, че " тази лаборатория работи с американското министерство на правораздаването, с ФБР и експертизите ѝ се употребяват от съдилищата в Съединени американски щати. Експертизата и анализите са в размер от 34 страници и потвърждават, че в записа няма следи от монтаж и че гласът е на Бойко Методиев Борисов ".

Така към този момент има две експертизи от влиятелни американски лаборатории, които потвърждават неналичието на монтаж и операции със наличието на записите.

Виж цялата обява в Биволъ

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР