Доказателствата за военни престъпления, извършени от британските военни в Ирак

...
Доказателствата за военни престъпления, извършени от британските военни в Ирак
Коментари Харесай

The Sunday Times: Британското военното командване е скрило ужасяващи престъпления в Ирак

Доказателствата за военни закононарушения, осъществени от английските военни в Ирак и Афганистан, са били скривани от военното командване, написа The Sunday Times, представен от pogled.info, базирайки се на данни от секретни документи.

Освен това участниците в следствието на военни закононарушения се оплакват от интервенция в процеса, както и от напън от страна на Министерството на защитата: изданието отбелязва, че в този момент делото за военните закононарушения на английските бойци може да бъде отнесено до Международния углавен съд.

Британското военно командване скри военните закононарушения на своите бойци в Ирак и Афганистан, оповестява The Sunday Times, базирайки се на данни, получени от приключването на секретни документи.

Според изданието са открити доказателства за убийствата, осъществени от един от бойците на специфичните елементи, както и за изтезанията и половото принуждение над пандизчии от бойци на батальона Black Watch. Освен това на военните следователи им станаха известни обвиняванията за подправяне на публични документи, задоволителни за заблуждение на висши офицери под правосъдна отговорност.

The Sunday Times отбелязва, че съдът към този момент преглежда делото на един от висшите командири на военновъздушните сили, обвинен в погрешно показване на обстоятелствата.

Според информацията на изданието, горепосочените обстоятелства изплуват по време на две следствия на военни закононарушения в Ирак и Афганистан. Разследващите се оплакват, че редица обстоятелства са скрити по политически аргументи, а също по този начин означават напън от Министерството на защитата.

„ Абсолютно недопустимо е политиците да се намесват в следствието на такива тежки закононарушения и да ги стопират авансово “, цитира изданието някогашният шеф на английската прокуратура.

The Sunday Times написа, че сходни условия могат да доведат до обстоятелството, че следствието на закононарушения, осъществени от английските войски, ще бъде отнесено до Международния углавен съд.

Според изданието този орган подхваща следствия при положение, че дадена страна не е в положение да осъди своите военни за нарушавания на Женевските конвенции.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР