Доказан е нов грипен щам от група Б – Виктория.

...
Доказан е нов грипен щам от група Б – Виктория.
Коментари Харесай

Тревога! Страшната Гостенка Дойде В България! Вече Има Смърт! Щамът Е Тотално Нов! В Стара Загора, Ямбол, Сливен Е Ад! Да Се Готвят

Доказан е нов грипен вариант от група Б – Виктория. Националната референтна лаборатория на Националния център по заразни и паразитни заболявания е потвърдила в четвъртък в четири проби от четирима тежко заболели пациенти от област Сливен вирус група Б „ Виктория “. Това заяви шефът на Центъра и народен съветник по микробиология проф. Тодор Кантарджиев. Той изясни, че грипните вируси от вид Б водят до затруднения на нервната система, а към този момент има и смъртен случай на 71 – годишен мъж от крайдунавски град.

Затова той прикани хората да се извърнат към лекарска помощ при положение, че усетят главоболие, неразбираемо схващане или дезориентация. Проф. Кантарджиев изясни, че от началото на годината до през днешния ден са направени общо 397 клинични проби на приети в болница пациенти, като при 133 от тях са потвърдени грипни вируси. „ Това са 33,5% позитивни резултати, което демонстрира, че има епидемиологично разпространяване, само че не са достигнати най-високите стойности “, изясни проф. Кантарджиев. При 114 от пробите или 86% са открити грипни вируси от груба Б. При 89 от тях става дума за варианта „ Ямагата “, а при 14 за „ Виктория “, останалите 21 следва да бъдат открити. В 19 от пробите пък е са открити вируси от вид А, като при 14 от тях става дума за тъй наречените свински грип. Сред областите с най-вече болни са Стара Загора, Ямбол, Сливен.

Той насочи зов към сътрудниците си, шефове на лечебни заведения да бъдат в подготвеност да одобряват пациенти в неврологичните си и вътрешни отделения.

Грипна зараза има в областите Перник и Пазарджик, а от понеделник ще бъде оповестена и в Благоевград, оповестиха от Министерството на здравеопазването (МЗ).

„ До второ разпореждане в трите области се преустановяват детските и женските съвещания, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации “, оповестиха от ведомството, написа Монитор.

Предепидемична конюнктура продължава да има в област Стара Загора.Висока е заболеваемостта в община Димитровград, област Хасково, само че към момента не са достигнати предепидемични равнища, обясниха още от здравно министерство.

„ Картината е динамична, като Регионалните здравни инспекции наблюдават епидемиологичните индикатори и подхващат незабавни ограничения “, обявиха още от Министерство на здравеопазването.

В 161 учебни заведения в страната през днешния ден нямаше образователни занятия, поради висока заболеваемост, повреди в отоплителната апаратура и прекратено електрозахранване. В област Перник грипната почивка затвори 40 школа, а в Пазарджик – 116, като там няма да се учи до сряда.

От понеделник класните стаи ще останат празни и в област Благоевград.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР