Докато звездата на Волен Сидеров видимо залязва, от Изток изгрява

...
Докато звездата на Волен Сидеров видимо залязва, от Изток изгрява
Коментари Харесай

Костадин Костадинов Копейкин – новият Сидеров

Докато звездата на Волен Сидеров очевидно залязва, от Изток изгрява нова. Варненският националист Костадин Костадинов, именуван още " Костя Копейкин ", наподобява твърдо решен да заеме нишата на проруска партия, изповядваща краен шовинизъм. Устремен да откри място в Народното събрание, някогашният кадър на Вътрешна македонска революционна организация си служи със същите тактики и способи както Волен Сидеров в по-ранните години - митинги, провокативни конфликти с полицията, писклив шовинизъм, проруски прояви, апели за овакантяване на НАТО и Европейски Съюз...

Приликите посред им не са изненадващи, тъй като в последна сметка става дума за една и съща " школа ". Костадинов е минал през " Атака ". През 2015 година той бе претендент за кмет на Варна, повдигнат от коалиция, в която е и сидеровата партия. И тази заигравка, сходно на доста други, завършва бързо.

В самото начало на кариерата си Костадинов е във Вътрешна македонска революционна организация. Развитието му в партията стартира през 2002 година става районен координатор на Вътрешна македонска революционна организация за Варненска, Шуменска и Добричка област. През 2009 година стига до поста заместител на Красимир Каракачанов. Избран е на същия конгрес, на който и Ангел Джамбазки става зам.-председател. Две години по-късно е определен за общински консултант във Варна.

Политическа " пчеличка "

През 2012 година се пробва да направи вътрешнопартиен прелом във Вътрешна македонска революционна организация, тъй като счита, че лидерският пост му е бил обещан и му се поставя. На конгреса обаче претърпява съкрушителна загуба от Каракачанов, като получава поддръжката на 50 от общо 600 делегати. След това Костадинов напуща партията. Той остава общински консултант, макар апелите на Вътрешна македонска революционна организация – Варна да подаде оставка.

Членове на Вътрешна македонска революционна организация описват, че преди да напусне Костадинов се сближил и с НФСБ, която по това време била известна като " партията на телевизия на СКАТ ". Той работа близо година като водещ на предаването " За българската нация " в малкия екран. Аферата с НФСБ завършва след към година и предаването е спряно.

Костадинов основава " Възраждане " през 2014 година, откакто към този момент е минал през няколко партии със същия " профил ". По това време той е общински консултант във Варна и шеф на историческия музей в Добрич.

През 2015 година се явява на локалните избори в коалиция с " Атака " и " Нова мощ ". Печели четири места в общинския съвет. Само година по-късно, на президентските избори, към този момент поддържа кандидатурата на водача на " Движение 21 " Татяна Дончева за президент. И то енергично. " Дончева е потвърдила през дългия си професионален и политически път до момента, че взаимни отстъпки с правилата си не прави ", споделя той в изявление за " Новини.бг ".

На предварителните парламентарни избори през 2017 година партията му става една от двете извънпарламентарни партии със дотация, откакто печели 1.11% поддръжка.

Година по-късно Костадинов се оказва до водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова на митинг против провалилата се по-късно договорка на Гинка Върбакова за покупката на ЧЕЗ.

Преди локалните избори през 2019 година БСП-Варна в началото се бе договорила да издигне Костадинов Костадинов за самостоятелен кандидат-кмет и с общи старания да се опитат да съборят тогавашния кмет Иван Портних. Но централното управление на Българска социалистическа партия взе нещата в свои ръце и наложи Анелия Клисарова. Резултатът бе, че огромна част от организацията на Българска социалистическа партия във Варна отхвърли да работи в акцията на Клисарова, а до балотаж стигна точно Костадинов, който печели поддръжката на 35.99% от гласувалите на втория тур в града.

Напоследък още веднъж влезе в новините с проведения от " Възраждане " митинг пред Министерство на регионалното развитие поради водната рецесия в Перник. Стигна се до конфликти с полицията, обгазени и задържани протестиращи, както и ранени представители на органите на реда. Партията му провежда и нов митинг този петък. Този път настояването е за оставка на държавното управление.

Усмивка за Москва

Във Варна, както в обществените мрежи, Костадинов е прочут с прякора " Копейкин ". Той проповядва искрено проруска политика, и приказва за Европейския съюз като за " затвор, от който България не може да излезе ".

Преди две години той отбрани енергично подарената от Москва на София елха, окичена с петолъчки. Заяви, че хората, които стачкуват против тоя подарък, са " олигофрени ", " малоумни " и " платени жълтопаветни русофоби ". Позицията му дотолкоз се хареса на съветското посолство, че то я показа на фейсбук страницата си.

Миналата година " Възраждане " работи много интензивно да всява суматоха и нервност, че " обществените лишават деца поради изцапана блуза и ги пращат в Норвегия ". Интересното е, че част от пропагандните материали против тактиката за детето бяха същите като съветски материали за сходна акция за нагнетяване на напрежение измежду родителите там.

През 2012 година, до момента в който бе общински консултант от Вътрешна македонска революционна организация във Варна, Костадинов поде самодейността да се преименуват стотици топоними във Варненско, които от епохи са познати на хората с имената им от османско време. Резултатът бе, че те бяха преименувани, само че хората продължиха да си ги назовават по остарелия метод.

След наводнението във варненския квартал " Аспарухово ", при което починаха 13 души, Костадинов атакува ромите. Обяви, че е нямало " нито един циганин-доброволец ", "...защото паразитът не може да оказва помощ. Паразитът може единствено да вреди... Тази нечовешка паплач просто няма място в нашата страна... ".

Пак през 2014 година той се включи и в тогавашната нервност измежду родителите – за наличието в учебниците. Тогава написа текст в блога си, с който слага под подозрение достоверността на наличието в учебника по " Човек и общество " за трети клас, в който загатва за " скрит план против България " и " фалшификации на историята ".

Няколко месеца липсваше реакция, само че в навечерието на изборите тематиката се поде от медиите. Надигна се вълна от неодобрение против създателите на учебника, макар опитите да бъде обяснено, че информацията е поднесена по този начин, че да бъде разбрана от деца на 9 години.

За багра с Марешки

Костадинов има своята роля и в повода за свалянето на депутатския имунитет на аптекарско-петролния необут и водач на " Воля " Веселин Марешки, който с гласовете си поддържа ръководещото болшинство. През 2017 година прокуратурата изиска имунитета на Марешки, който бе упрекнат за причиняване на телесна щета на Костадин Костадинов и за изнудване.

До това се стигна, откакто прокуратурата заяви, че през есента на 2014 година Марешки изискал наем от 10 000 лева за варненския ресторант " Ред хот пица ". За да го получи, заплашил наемателя на заведението Асен Миланов, че ще унищожи пицарията му или ще я затвори. Марешки даже спря електрическото зареждане на ресторанта и даже отчасти събори нелегално построена тента.

Стана ясно, че наемателят повикал Костадинов сякаш, с цел да реши разногласието, само че се стигнало до физическа разпра след която Марешки изкарал в ареста 24 часа.

Любопитното е, че двамата имат доста общо - популистката, антиевро-атлантическа реторика и нападките към Вътрешна македонска революционна организация.

Дали Костадинов ще успее да се подреди измежду другите по-големи антиевропейски партии в идващия парламент и ще да заеме мястото, което Сидеров евентуално ще освободи, ще покаже единствено времето. Засега обаче той дава съществени поръчки, че ще го направи. През последните години поддръжката към него пораства постепенно, само че несъмнено, а изборите са по-късно повече от една година, в която могат да се чакат нови акции от страна на партията му. /mediapool.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР