Докато знаменитостите и моделите могат да се радват на ярки

...
Докато знаменитостите и моделите могат да се радват на ярки
Коментари Харесай

Защо зъбите понякога стават жълти и как да си помогнете

Докато звездите и моделите могат да се радват на ярки бели зъби, усмивките на множеството елементарни хора наподобяват малко жълти. Но това не би трябвало да ви тормози. Много неща могат да се отразят на външния тип на зъбите и да им придаде жълтия нюанс. Повечето от аргументите за промяната на цвета на зъбите са разграничени на две съществени категории: външни и вътрешни.

Пожълтяването може да бъде провокирано и от необятен кръг от фактори: здраве, приложимост на медикаменти и погрешно разчистване.

Външни петна

На повърхността на емайла, който е най-твърдият външен пласт на зъба, се образуват външни петна. Въпреки че зъбният гланц може елементарно да се трансформира в жълт, тези петна нормално се отстраняват елементарно. " Причината номер 1 на пожълтяване на зъбите е погрешен метод на живот ", сподели доктор Джъстин Филип от Чандлър, Аризона. " Пушенето, пиенето на мощно кафе и чай, както и дъвченето на тютюн са най-лошите врагове на индивида, изключително за положението на зъбите. "

Всяка храна или напитка, която съдържа естествени или изкуствени оцветители, също може да промени цвета на вашите зъби. По този метод тъмните храни и питиета, в това число алено вино, кола, шоколад и тъмни подправки като соев сос, балсамов оцет и къри могат да обезцветят зъбите ви. В допълнение, някои плодове и зеленчуци, като грозде, череши, нарове, боровинки и цвекло имат свойства за оцветяване на зъбите. Тези артикули имат високо наличие на хромогени - пигментни субстанции, които могат да се прикрепят към емайла на зъбите.

Киселините и напитките могат да обиден оцветяването на зъбите посредством метода на ерозия на емайла и да улеснят фиксирането на пигмента върху зъбите. Танин, горчиво съединяване, съдържащо се във виното и чая, също оказва помощ на хромогените да се прикрепят към зъбния гланц, което в последна сметка води до оцветяване.

Какво да извършите?

Но има добра вест за феновете на чай: проучването от 2014 година, оповестено в интернационално списание за дентална хигиена, потвърди, че прибавянето на мляко към чай понижава риска от оцветяване на зъбите, защото млечните протеини могат да се борят с танините. Осигурявайки съответна грижа за зъбите, можете да предотвратите появяването на петна и натрупването на плака, което води до смяна в цвета на зъбния гланц.

Вътрешни петна

Вътрешни петна се появяват в структурата на зъба, наречена дентин. Да се отстранен тези петна по зъбите е много мъчно. Много медикаменти могат да причинят вътрешни петна по зъбите. Ако децата одобряват тетрациклин или доксициклинови антибиотици, до момента в който техните зъби към момента са млечни (до 8-годишна възраст), те могат да станат кафеникаво-жълти. Според клиниката в Майо, в случай че дамите одобряват тетрациклин след четвъртия месец на бременността или до момента в който кърмят, това може да повлияе на смяната в цвета на зъбите на бебето им. Употребата на вода за уста съдържа хлорхексидин - съединяване, което може да понижи броя на бактериите и да излекува гингивита (възпаление на венците), което може да провокира появяването на кафяви петна по зъбите. В допълнение, противогъбичното лекарство миноциклин, производно на тетрациклин, също оцветява зъбите.

Химиотерапевтичните процедури, както и радиацията на главата и шията могат да причинят вътрешни петна. Дори някои релативно нормални медикаменти, като антихистамини, антипсихотици и медикаменти за кръвно налягане от време на време могат да дадат на зъби жълтеникавост. Въпреки че флуоридът може да бъде потребен за зъбите, укрепването на емайла и предотвратяването на изгниване, приемането на прекомерно доста минерали има негативен резултат върху цвета на зъбния гланц. Флуорозата, дължаща се на прекалено количество флуорид, може да аргументи незначителни бели линии или кафяви петна върху зъбния гланц.

Според доктор Филип този проблем поражда основно в региони, където питейната вода съдържа високи равнища на натурален флуорид. В допълнение, хората могат да получат прекалено много флуорид от приемането на хранителни добавки или постоянното потребление на вода за уста и паста за зъби с този минерал. Зъбните процедури също могат да причинят потъмняване на зъбите. " Много зъбни артикули могат да причинят смяна в цвета на емайла, амалгама ", сподели доктор Бруно Шарп от Маями, Флорида.

Други аргументи

В допълнение към петна, има и други аргументи за смяна на цвета на зъбния гланц: генетика, възраст, заболявания и пострадване. " Има доста аргументи, заради които някои хора са по-склонни да получат жълтия нюанс на зъбите си ", сподели доктор Едит Осетика, ортодонт в Менсфийлд, Масачузетс. " Причина номер 1 - генетика. Недостатъците на дентиногенезата и несъвършенствата на амелогенезата са две наследствени нарушавания, които предизвикват ненормално развиване на зъбите и могат да доведат до обезцветяване ", изяснява доктор Осетика.

Наследственост

" Наследствеността също е повода някои хора да имат по-жълт или по-дебел гланц на зъбите, в сравнение с други. Може да се родиш със зъби, които наподобяват по-жълти (или бели) от зъбите на други хора ", сподели лекарят. Това частично се дължи на дебелината на вашия гланц, който е полупрозрачен. Ако имате тъничък пласт гланц, ще забележите същинския цвят на естествения жълт дентин.

Възраст

С придвижване на възрастта може да потъмнее цветът на зъбите ви: до момента в който остарявате, външният пласт на гланц понижава с времето, което прави зъбите ви по-жълти. Най-добрата отбрана против изтъняване на емайла е да се обезпечи вярно произвеждане на слюнка, която може да измие храната и плаката от зъбите и да получите задоволително флуор. За да извършите това, би трябвало да почиствате зъбите си два пъти на ден благодарение на флуорирана паста за зъби, да пиете вода, обработена с флуорид, и да се консултирате с доктор, в случай че усетите сухота в устата. Така че да бъде допустимо да се предотврати изтъняване на вашия гланц.

Болести и пострадвания

Болестите може да повлияят и на цвета на вашите зъби. Може да настъпи пожълтяване след тежка тресчица или заради зараза. Тежката неонатална жълтеница е друга допустима причина за пожълтяване на зъбите. Наранявания при деца могат да попречват образуването на зъбен гланц. В този случай детските млечни зъби могат да станат сивкави. Подобни пострадвания, които повреждат нервите или зъбите при възрастни, също могат да причинят обезцветяване на зъбите.

Превенция и лекуване

Какво да извършите, с цел да предотвратите жълтите зъби? Най-доброто нещо, което би трябвало да извършите е да следите какво ядете и пиете. Трябва също по този начин да спрете да пушите. Трябва също по този начин да осигурите добра хигиена на зъбите и да посещавате зъболекаря минимум два пъти годишно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР