Докато западните централни банки продължават борбата си с инфлацията, в

...
Докато западните централни банки продължават борбата си с инфлацията, в
Коментари Харесай

Китай е изправен пред дефлация. Какви са рисковете?

Докато западните централни банки не престават битката си с инфлацията, в Китай се ускоряват опасенията, че страната може да изпадне в дефлация. Несигурното икономическо възобновяване след пандемията подсилва тези страхове, оповестява АРД. Дефлацията съставлява всеобщо намаляване на цените, което може да докара до фрапантно понижаване и на заплатите, оборотите и вложенията.

По данни на китайския статистически институт през юни показателят на потребителските цени във втората по величина стопанска система в света е останал неизменен. През месец май пък той се е повишил с незначителните 0,2 %. Всичко това значи, че китайската инфлация се намира на най-ниското си ниво от 2 години насам.

Последиците за стопанската система може да са разрушителни

Дефлацията често върви ръка за ръка с разрушителни последствия за стопанската система. Япония бе в клопката на дефлационна серпантина в продължение на над 20 години, което докара до няколко " изгубени десетилетия ", провокирани от икономическа застоялост, напомня американското издание " Бизнес инсайдър ".

Актуалните индустриални цени в Китай приказват за това, че наклонността за намаление на потребителските цени евентуално ще продължи. Ако индустриалните цени спадат, евентуално е това да окаже въздействие върху ценовите трендове в цялата стопанска система. 

Заради слабото търсене китайските компании са понижили цените си през юни с най-високия % за последните седем години и половина. Производствените цени са спаднали с 5,4% на годишна база, оповестява статистическата работа в Пекин. Това е е най-силният спад от декември месец 2015 година насам.

Китайските компании, изключително в секторите на енергетика, метали и химикали, са били принудени да смъкват цените поради по-слабото търсене в страната и чужбина.

Как може да се пребори дефлацията?

Икономистите от " Барклейс " приказват за " тежка дефлационна среда " в Китай. " Фактът, че потребителските цени стагнират, подхранва опасенията за дефлационна вълна ", удостоверява пред АРД и Йохен Щанцел, пазарен анализатор в Си Ем Си Маркетс.

Китай има втората по величина стопанска система в света след Съединени американски щати.Снимка: Costfoto/NurPhoto/picture alliance

Когато потребителите разчитат, че стоките ще стават все по-евтини и по-евтини, те не харчат. В резултат компаниите не могат да пласират стоката си и в последна сметка им се постанова да освобождават чиновници. Това в допълнение понижава потреблението.

Дефлацията може да утежни в допълнение рецесията. Икономистите считат, че по-меката парична политика и намаляването на лихвените проценти от централните банки са средство за преодоляване на дефлацията. На доктрина по-евтините заеми би трябвало да подтикват стопанската система.

Китай чака растеж на стопанската система от пет % тази година

С оглед на смисъла на Китай за международната стопанска система, пазарите наблюдават от близко икономическата обстановка в страната. Опасенията са, че икономическото възобновяване се забавя, изяснява Херон Лим, икономист в " Мудис Аналитикс ", пред " Файненшъл Таймс ".

Китайската централна банка сподели какъв брой съществено гледа на опасността от дефлация и закъснение на растежа, като понижи няколко основни лихвени проценти и предприе противоположен курс от този на Федералния резерв на Съединени американски щати, показва " Бизнес Инсайдър ". Експертите очакват Китайската централна банка да предприеме още контрамерки и в допълнение да понижи лихвените проценти.

Китай е заложил растеж на стопанска система с пет процента през тази година. Засега експертите смятат тази цел за постижима. Въпреки това икономисти от огромни западни банки към този момент намалиха прогнозите си за китайската стопанска система. Важни пазари за китайския износ като Германия и Еврозоната са в криза. Това може да окаже в допълнение отрицателно въздействие и върху икономическите резултати на Китай, разяснява АРД.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР