Докато Западът притиска руската икономика заради бушуващата война в Украйна,

...
Докато Западът притиска руската икономика заради бушуващата война в Украйна,
Коментари Харесай

Израел пред важен кръстопът - ще стане ли убежище за заобикаляне на санкциите срещу руските олигарси

Докато Западът притиска съветската стопанска система поради вилнеещата война в Украйна, израелското държавно управление е изправено пред алтернативата по какъв начин да резервира статута си на леговище на евреи и в това време да не се опълчва на глобите, ориентирани към вътрешния кръг на Путин.

Към момента Израел не се причислява към глобите, които Съединени американски щати, Обединеното кралство и Европейският съюз постановиха на Русия. От държавното управление обаче споделят, че работят, с цел да попречат страната да трансформира в „ леговище за отбягване на наказания “. Засега тази " работа "  се ограничава до сформирането на работна група, която да изследва въздействието на съветските предприемачи в Израел. 

Външният министър на Израел Яир Лапид също се е обърнал със съвет към сътрудниците си от кабинета да се дистанцират от съветските олигарси. Лапид е предизвестил членовете на изпълнителната власт да не откликват на молбите на съветските магнати, заявявайки, че сходен ход ще аргументи дипломатически вреди, оповестяват от AlJazeera. 

Израелската медия Channel 12 News заяви, че държавното управление възнамерява да ограничи времето, в което частните самолети и яхти могат да останат на израелските летища и докове - то ще е само 48 часа. Този ход идва, откакто вълна от наети частни самолети, заминаващи от съветски градове и пътуващи за Тел Авив, доведоха до спекулации, че заможният хайлайф на Москва бяга към крайбрежията на Средиземно море.

Израел, учреден като леговище за евреи след Холокоста, дава автоматизирано поданство на всеки от еврейски генезис. След разпадането на Съветския съюз около един милион евреи от Русия и други някогашни руски републики са се преместили в страната.

След като Русия анексира Крим от Украйна през 2014 година, нова вълна от богати съветски жители с еврейски генезис аплайваха за израелски паспорти - най-много с цел да избегнат наложените наказания. Тогава те се възползваха и от закон в Израел, който освобождава новите имигранти от обявление или заплащане на налози върху приходите си за 10 години. Тази малка врата за интернационално пране на пари трансформира крайморските градове като Тел Авив, Цезария и Херцлия в площадки за игра на ултра-богатите.

През последните години все по-голям брой руски олигарси аплайват за израелски паспорти. Много от тях имат положителни работни връзки с Кремъл, а минимум четирима - притежателят на ФК " Челси " Петр Авен и  - към този момент бяха глобени в интернационален проект поради хипотетичните си връзки с Путин.

Придобиването на израелско поданство се оказва положително решение на разнообразни проблеми на съветските олигарси.

Така да вземем за пример някогашният енергиен магнат Леонид Невзлин избягаот Русия в Израел, до момента в който против него течеше подкрепяно от Кремъл следствие на петролната му компания „ Юкос “.

Роман Абрамович също има израелско поданство от 2018 година Той взе израелския си паспорт, откакто английската му виза не беше възобновена като част от напъните на английските управляващи да се разправят със съдружниците на Путин в отговор на отравянето на някогашния съветски сътрудник Сергей Скрипал и неговата щерка Юлия Скрипал в Англия.

В изявление за израелската телевизия Channel 12 заместник-държавният секретар на Съединени американски щати по политическите въпроси Виктория Нуланд прикани Израел да се причисли към групата страни, които са глобили Русия.

" Това, което желаеме, наред с други неща, е всяка народна власт по света да се причисли към финансовите наказания и глобите за надзор върху износа, които наложихме на Путин ", споделя Нуланд и прикани Израел да не се трансформира в " последното леговище за мръсни пари, които подклаждат войните на Путин ".

Израел от дълго време е считан за възможен медиатор във войната в Украйна. Страната е една от дребното, които до момента са поддържали положителни връзки както с Русия, така и със Съединени американски щати и Украйна.

И в този момент държавата стои на кръстопът - да поддържа глобите и да заплаши положителните си връзки с Москва, или да не осъди съветската инвазия и да разгневи най-важния си съдружник - Съединени американски щати. 

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР