Докато войната в Украйна се проточва въпреки безпрецедентните санкции срещу

...
Докато войната в Украйна се проточва въпреки безпрецедентните санкции срещу
Коментари Харесай

The Hill: Стратегията на Байдън за Украйна се проваля



Докато войната в Украйна се проточва макар невижданите наказания против Русия, управлявани от Съединени американски щати, на Запад стартира да се усеща " умората от Украйна ". Повечето американци в този момент се опълчват на Конгреса да позволи спомагателна военна и икономическа помощ за Киев, съгласно нова анкета на CNN- SSRS.

По-лесно е да продължиш да финансираш и въоръжаваш една страна, когато нещата вървят добре. Но контраофанзивата на Украйна против окопалите се съветски нашественици се проваля, макар че Западът образова и оборудва украинските формирования с нови оръжия на стойност десетки милиарди долари.

След началото на нашумялата контраатака при започване на юни Украйна загуби цели 20% от новодоставеното въоръжение единствено през първите две седмици. Зациклилата контраатака попари очакванията на НАТО за огромен боен пробив против Русия, която към момента окупира съвсем една пета от Украйна.

Междувременно неналичието на прогрес в контранастъплението слага президента Джо Байдън в затруднено състояние. Но вместо да премисли тактиката си, той просто хвърля от ден на ден пари и се надява на знамение - възможен пробив на бойното поле против съветските сили или политически катаклизми в Москва.

Само разговорът и дипломацията могат да спрат войната, която, за разлика от предходните военни нахлувания в суверенни страни от непознати сили, провокира световно влияние под формата на по-високи цени на храните и горивата и нараснала инфлация. Това значително се дължи на обстоятелството, че спорът се оформи като един тип прокси война сред великите сили, изправяйки Русия против водения от Америка блок.

И до момента в който държи вратата за дипломация с Русия затворена, Байдън умолява Китай да стабилизира китайско-американските връзки посредством директни договаряния. Президентът изпрати поредност от висши чиновници в Пекин това лято, в това число шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Бил Бърнс, държавния секретар Антъни Блинкен, министъра на финансите Джанет Йелън и „ царя на климата “ Джон Кери. Липсата на съответни резултати от тези визити за коригиране на огради докара до необявено пътешестване до Пекин на Хенри Кисинджър, 100-годишния някогашен държавен секретар, който насърчи администрацията на Байдън да одобри по-помирителен метод към Китай.

Факт е, че колкото повече Съединените щати задълбочаваха присъединяване си във войната в Украйна, толкоз повече Байдън се опитваше да успокои Китай с вярата да предотврати китайско-руската ос против Америка.

Предвожданите от Америка наказания против Русия обаче оказват помощ за напредъка на комерсиалните и стратегически ползи на Китай, без да въздействат на военната машина на Кремъл или да тласнат съветския президент Владимир Путин на масата за договаряния. Доклад на основаната във Вашингтон фондация " Свободна Русия " назова Китай " най-големия печеливш " от западните наказателни ограничения против Москва.

По-зловещо е, че неуспехът на най-строгия режим на наказания в света да накара Русия да се подчини може да насърчи експанзионистичните проекти на Китай против Тайван, изключително откакто сходни наказания против Пекин биха имали още по-малко влияние. В последна сметка стопанската система на Китай е към 10 пъти по-голяма от тази на Русия. Точно както Путин беше явен по отношение на проектите си за навлизане в Украйна, по този начин и китайският президент Си Дзинпин беше явен по отношение на възможното усвояване на Тайван.

Дипломатическите старания за реализиране на съглашение за преустановяване на огъня би трябвало да бъдат естествено разследване от актуалната военна невъзможност в Украйна. Корейската война от 1950-53 година беше в задънена улица за две години, преди да бъде подписано съглашение за помирение. Подобно дълго закъснение на постигането на съглашение за преустановяване на огъня в актуалната война би донесло по-голямо опустошаване на Украйна.

Вярно е, че Съединени американски щати се ангажираха да възстановят суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. Въпреки това, с дребна вяра да принуди Русия да се отдръпна от териториите, които е окупирала в източната и южната част на Украйна, продължителна война не е в полза на Америка.

Точно както Студената война сътвори Източна и Западна Германия, Северен и Южен Виетнам и към момента съществуващи Северна и Южна Корея, евентуалният излаз от актуалната война – колкото и противен да наподобява – би бил украински сегмент, следен от Русия, който служи като стратегически буфер на Москва против НАТО и задната Украйна, присъединена към (но не и част от) НАТО.

*Брахма Челани е геостратег, коментатор и създател на девет книги, в това число наградената „ Вода: Новото полесражение на Азия “.

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР