Докато войната между Израел и Хамас бушува, в Израел се

...
Докато войната между Израел и Хамас бушува, в Израел се
Коментари Харесай

Ограничава ли се правото на свобода на словото в Израел на фона на войната с Хамас?

Докато войната сред Израел и Хамас бушува, в Израел се води борба за свободата на изложение. Правозащитни групи и юристи споделят, че има репресии против речта, което води до уволнение на десетки хора от работните им места, дисциплинарни санкции или изключване от университетите им и даже задържани, постоянно за изявления в обществените медии в поддръжка на палестинците или сериозни към интервенциите на Израел в Газа.

„ Ние не приказваме за хора, които поддържат ужасяващите актове, случили се на 7 октомври, само че приказваме за хора, които се пробват да погледнат палестинската идея “, Ади Мансур, юрист, който работи за ръководената от Палестина организация за правна помощ Adallah, основана в третия по величина град в Израел, Хайфа, сподели пред CBS News.

След бруталната терористична офанзива на Хамас против Израел на 7 октомври, Adallah е представляваше над 90 студенти, изправени пред дисциплинарни дейности в 32 разнообразни университета в Израел за изявления, направени в персоналните им сметки в обществените медии.

„ Никога не сме виждали това “, сподели Мансур, добавяйки, че макар че е виждал доста случаи на студенти, които са отстранени за проблеми, свързани със свободата на изложение на територията на университета, той в никакъв случай не е виждал студенти да бъдат дисциплинирани в подобен мащаб за изложение отвън колежите.

„ Мисля, че това е първият път, когато виждаме тази доста огромна акция против студенти, които въобще разгласяват отвън университетските институции “, сподели той.

Една от тези студентки, палестинка с израелско поданство, която пожела да остане анонимна заради продължаващо дисциплинарно произвеждане в нейния лицей, разгласява две истории в нейният персонален акаунт в Instagram в седмиците след офанзивата на Хамас, която поддържа интернационалните митинги против войната и осъди израелските въздушни удари против Газа. Публикациите бяха докладвани на нейния университет и тя беше отстранена в очакване на чуване, с цел да се дефинира дали ще бъде изключена.

„ Те споделиха: „ Подозираме, че подкрепяте терористична офанзива или група, тъй че бихме желали да ви поканя на чуване, с цел да можете да кажете каквото имате да кажете. И по-късно ще се договорим какво ще създадем с вас. Например дали мога да продължа дипломата си или не “, сподели тя пред CBS News.

Тя сподели, че е била изправена пред комисия, формирана от няколко нейни учители.

“ Опитвах се да им обясня, че бях срещу терористичната офанзива и съм откровено срещу това някой да бъде засегнат, да бъде погубен. Против всичко насилствено… Те не желаеха да ме слушат “, сподели тя.

„ Аз желаех да им кажа... множеството от вас ме познаваха. Но желаете ли да ме изслушате в този момент? Защо? Дали тъй като съм мюсюлманка? Не съм от същата вяра? Не наподобявам на вас? Защо? Заради това ли е? И те няма да слушат. "

По-късно комисията постанови, че изявленията на студента съставляват поддръжка за " или най-малкото идентифициране с " терористични действия и студентът беше отхвърлен за един учебен срок, като връщането им по-късно време зависи от по-нататъшни диалози с университета.

Израелската национална полиция сподели, че въпреки да „ отстоява твърдо главното право на независимост на словото, това е неотложно за справяне с тези, които се възползват от това право за рисково подбудителство към принуждение " след офанзивата на Хамас.

Полицията сподели, че възприема метод на " нулева приемливост " към наличието на обществените медии след офанзивата и е разследвала и арестува повече от 100 души в Израел " по съмнение за поощряване на рисково подстрекаване и принудително държание " от 7 октомври насам.

Изтъкнатият палестински артист Далал Абу Амне беше измежду арестуваните. Тя беше сложена под домакински арест за издание на фотография на палестинското знаме с надпис на арабски " Няма победител с изключение на Бог " в профила си в Instagram. По-късно тя беше освободена под гаранция при изискване, че не приказва за войната в продължение на 45 дни.

„ Пристигнахме на 7 октомври към този момент на неприятно място, що се отнася до свободата на изложение в пресата “, сподели израелският юрист по правата на индивида и деятел Майкъл Сфард пред CBS News. „ През последното десетилетие, десетилетие и половина има доста притеснителна наклонност за заглушаване на сериозни гласове в Израел “, сподели той.

Сфард сподели, че свободата на словото в Израел е значително предпазена посредством съдилища и каузи закон, само че че през последното десетилетие тези отбрани са били „ пренебрегнати или влошени “. Той сподели, че има вяра, че по-голямата част от арестите поради изявления в обществените медии няма да доведат до спомагателни правосъдни дейности, само че предизвести, че те ще имат спомагателен вцепеняващ резултат върху свободата на словото.

„ Мога да преценява, че 80, 90% от [арестите] няма да доведат до обвиняване, само че вредите са нанесени “, сподели Сфард. „ Тъй като хората, които са извикани или арестувани за следствие, те прекарват цяла нощ и смразяващият резултат от речта и смразяващият резултат от откритата полемика по отношение на средствата за водене на война, които използваме в Газа, е изцяло, изцяло смачкан. "

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР