Докато Великобритания се приближава до окончателното си излизане от Европейският

...
Докато Великобритания се приближава до окончателното си излизане от Европейският
Коментари Харесай

Инвестицията на Goldman Sachs в Париж напомни за проблемите на Лондон след Брекзит

Докато Англия се доближава до окончателното си излизане от Европейският съюз, свиването на въздействието на Лондонското Сити във финансовия свят наподобява все по-вероятно. Промяната може да бъде постепенна и нейният мащаб е обект на полемики, само че част от финансовата инфраструктура, построена в интервал от десетилетия, към този момент е подготвена да прескочи Ламанша, написа Eлиза Мартинуци за Блумбърг.

Новината, че Goldman Sachs ще започва център за търговия с акции в Париж, подсети още веднъж за този факт. Каквото и да се случи края на преходния интервал по Брекзит, без значение от това дали Англия и Европейски Съюз договарят някаква комерсиална договорка, едно нещо е несъмнено – Европа ще наруши финансовото владичество на Лондон

От Goldman се надяват да открият новата си комерсиална платформа в Париж до четвърти януари, като сега се изчакват утвърждения от регулаторите. Това значи, че в случай че Брюксел и Лондон не реализиран съглашение, което да разреши търговията на европейски акции във Англия след Брекзит, клиентите на компанията от Уолстрийт ще могат да продължат транзакциите си с континента.

Американската банка надалеч не е първата, която подхваща сходни ограничения. Големите фондовои тържища и платформи от години се приготвят за обстановка, при която се стига до блокиране на търговията на акции на компании от Европейски Съюз във Англия. Лондонската фондова борса ще започва своя платформа в Амстердам на 30 ноември. Cboe Global Markets Inc, която господства търговията на европейски акции в Лондон, оперира в холандския град от 2019 г, въпреки че до момента търговията, която се извършваше там, бе доста дребна.

„ Потенциалните вреди за Лондон са огромни “, разяснява Елизабет Мартин от Goldman Sachs. Според нея Лондонското Сити ще изгуби по-голямата част от търговията си на акции на компании от Европейски Съюз. Около една трета от акциите на европейските компании се търгуват на разнообразни тържища във Англия, като тази търговия се прави оценка на към 10 милиарда $ дневно. Според отчета на на Cboe Global Markets Inc. фирмите, основани в 27-те страни членки на Европейски Съюз, способстват за повече от половината от цената на всички акции, търгувани във Англия.

За никой не е изненада, че Европа желае тези бизнеси да се върнат назад на континента. Тук не става въпрос единствено за връщане на гении в банковия бранш, които са мигрирали във Англия, или за спомагателния приход, които ще генерира този бизнес. Това е преди всичко въпрос на ликвидност. През последните години се появиха голям брой търговски платформи, освен в Лондон, привличащи ликвидност, която би трябвало да остава в Европа.

Някои вложители избират статуквото, което им разрешава да търгуват европейски, английски и американски акции на едно място, било то в Лондон, Ню Йорк или Хонконг. Други обаче правят оценка изгодите, които нарастването на ликвидността ще донесе на локалните им пазари. По-дълбок финансов пазар е едно от нещата, от които се нуждае Европа, с цел да поддържа стопанските системи, чиито напредък зависи от заемите.

Разбира се, внезапен финансов раздор сред Лондон и Брюксел през януари не е в ничии интерес. Европейски Съюз към момента не е дал статут на „ равностойност “ на Лондон, който би разрешил продължение на търговията на акции на европейски компании и на други финансови действия в английската столица. Очакванията са да бъдат подхванати ограничения, които да подсигуряват по-плавно пренасочване на търговията и отбягване на финансови разтърсвания.

Траекторията обаче е ясна - Ситито няма да може да разчита още дълго на Европа за поддържането на своята надмощие при финансовите услуги.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР