Докато Великобритания се мъчи с тежкия си развод с ЕС,

...
Докато Великобритания се мъчи с тежкия си развод с ЕС,
Коментари Харесай

Макрон потегля на обиколка в "лоялните от Източна Европа"

Докато Англия се мъчи с тежкия си бракоразвод с Европейски Съюз, президентът на Франция Еманюел Макрон стартира самодейност за задълбочаване на икономическата интеграция на един съюз, за който споделя, че би трябвало по-добре да пази жителите си. Той потегля от сряда на тридневна обиколка в Централна и Източна Европа, където ще се стреми да получи поддръжка за напъните си да затегне трудовите условия за " командированите " служащи - внимателен проблем, който изостри разделянето изток-запад.

Няколко дни по-късно промените в еврозоната, съдействието в защитата и имиграцията ще са на дневен ред, когато Макрон ще е хазаин на среща с водачите на Германия, Испания и Италия в опита си да ускори водачеството на Франция в Европа, напомня " Ройтерс ".

Париж от дълго време се оплаква, че Централна и Източна Европа получават непочтено преимущество от " обществения дъмпинг " на евтината работна ръка, и акцентира, че командироването на нископлатени служащи вреди на локалния пазар на труда и подкопава отбраната на трудовите права в страните членки с по-високо възнаграждение. Тази категория чиновници са под 1% от работната мощ в Европейски Съюз, само че доста от тях са заети в транспортния и строителния бранш и казусът там е най-видим.

Източник от Елисейския замък сподели, че Макрон ще посети страни, които най-вече държат на връзката си с Европа - Румъния, България и Австрия (където ще се срещне и с водачите на Чехия и Словакия), само че пропуща Унгария и Полша, чиито десни държавни управления той упреква, че отхвърлят полезностите на Европейски Съюз. Източникът отхвърля догатките, че Макрон се стреми да вбие чеп сред страни в Централна и Източна Европа, които са твърдо срещу промените, и тези, които виждат опция за взаимни отстъпки.

39-годишният водач ще откри схващане в Австрия, която граничи с четири източноевропейски страни и където ръководещите социалдемократи споделят, че притокът от служащи от изток слага под напън нивата на трудовите хонорари. В същото време водачите на Чехия и Словакия се чака да призоват френските компании с бизнес в техните страни да покачат заплащането, щом не желаят жителите им да емигрират на Запад.

Какъв е казусът с командированите

Директивата за командированите служащи разрешава на европейските компании да изпращат свои служащи в други страни от Европейски Съюз с контракти, които ги задължават да подсигуряват единствено минималното възнаграждение на приемащата страна. Макрон споделя, че предлагането на Европейската комисия в заплащането на служащите да влизат и предвижданите в приемащата страна спомагателни хонорари и договорите им да са за период не повече от две години не е задоволително.

Полски служащ да вземем за пример идва да работи краткотрайно във Франция, командирован от полския си шеф. Изискването е да получава минималната френска заплата и да бъдат спазени френските правила във връзка с работното време, хигиената и сигурността на труда. В същото време работодателят заплаща обществени вноски в Полша, където те са доста по-ниски от френските. Съществуват и голям брой нарушавания: работодателят заплаща минималната френска заплата, само че по-късно кара служителя да си заплати пътните, храната и нощувките. Това е нелоялна конкуренция, защото по този метод фирмите оферират във Франция на половина по-евтина работна ръка.

Тъкмо на това желае да постави край Макрон. Той упорства в приходите на служащия категорично да бъдат включени разноските за храна, превоз и настаняване. Освен това, до момента в който сега командированият служащ има право да остане в дадена страна от Европейски Съюз три години, Макрон желае този интервал да бъде не повече от година. Европейската комисия обмисля да го понижи на две години.

Вишеградската четворка счита, че тези оферти са прекомерни и че би трябвало да им се разреши да се състезават посредством по-ниско платена работна ръка, с цел да наваксат десетилетията буксуване по времето на комунизма. Очаква се Естония, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз, да направи ново предложение през септември.

Защо няма аудиенция в Полша и Унгария

Във Варшава и Будапеща се притесняват, че с идването на власт на Макрон се ускорява вероятността от Европа " на няколко скорости " със спад във въздействието, финансовата поддръжка и икономическата конкурентоспособност на Изтока. Неотдавна президентът даже провокира гнева на полското държавно управление, като упрекна " някои европейски водачи ", че гледат на Европа като на супермаркет.

Полша упреква Макрон в двойни стандарти, тъй като хем желае по-тясно съдействие в Европа, хем се стреми да подкопае конкуренцията в общия пазар. Два източника от полското държавно управление споделят, че то се е пробвало да предложения Макрон да посети Варшава по време на обиколката. " Не видяхме обаче изключително предпочитание ", сподели един от източниците.

Други страни дават признаци, че са подготвени да създадат компромис и да одобряват новото предложение на Европейски Съюз. " Силно съм заинтригуван от районното съдействие във Вишеградската четворка, само че виталният интерес на Словакия е Европейски Съюз ", съобщи словашкият министър председател Роберт Фицо.

Извън въпроса с командированите служащи Макрон евентуално ще се стреми да набере поддръжка за предлаганите необятни промени на Европейски Съюз, които включват по-тясно съдействие в защитата, фискална хармонизация и общ бюджет на еврозоната. Съветниците му споделят, че френската дипломация дълго време е занемарявала Централна Европа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР