Докато върви джафкането за всеки малък детайл от извънредното положение

...
Докато върви джафкането за всеки малък детайл от извънредното положение
Коментари Харесай

Истината за коронавируса ще се разбере - следете хазартните ходове на Тръмп

Докато върви джафкането за всеки дребен подробност от изключителното състояние в България - като че ли не е ясно, че при изключително състояние не се вършат куп неточности, изключително при държавни управления, абонирани за неточности като нашето - да вземем да разтеглим погледа. 
Повечето читатели към този момент са привикнали да ревизират постоянно уеб страницата Worldometers, който в действително време регистрира растежa на инфектираните, умряли, възобновените от ковид по целия свят. Статистиките, несъмнено, са към момента относително сложни за разчитане. Причината: разнообразни държавни управления вършат друг брой проби, едни здравни системи са по-подготвени от други, едни страни имат по-голям брой застаряващо и хронично болно население, азиатската дисциплинираност е несъмнено по-сериозна от европейската и прочие. Но все пак един от дребното безспорни статистически заключения е, че СAЩ са световният водач в инфектирани от ковид, от дълго време изпреварили Китай, Италия, Испания, Франция. Заразените скоро ще са близо 200 000, а при всяка нова инспекция на Worldometers ще бъдат доста повече - записват се по към 21 000 инфектирани дневно, които след седмица-две ще се удвоят. 
Причината е ясна: Tръмп не просто закъсня с ограниченията за изолираност, а даде и значително сигнали, че няма да направи доста по този въпрос. Във времена, когато Европа започваше да схваща, че изолацията ще е неизбежна, Тръмп говореше за това, че елементарният грип лишава повече жертви в сравнение с коронавируса; по-късно реши да затвори страната, само че не и за Англия, поради което се наложи да му бъде напомнено, че вирусът няма народност и прочие отстъпления от здравия разсъдък, които не престават и до през днешния ден. Разбира се, изборът пред всяко държавно управление по света е ясно: дали да избавя стопанската система или да избавя хората, дали е допустимо да откри пресечна точка сред двете, кое от двете избавения ще докара до повече жертви, дали косвените стопански няма да са повече от директните здравни. Ще измине доста време, до момента в който се разбере кой е бил по-правилният метод: има рационални бранители и на двете тези. Изглеждаше, че Англия ще бъде страната, която ще тества стадния имунитет, само че Борис Джонсън въпреки всичко се отхвърли в относително късен, само че не толкоз късен като този на Tръмп стадий. 
Ходовете на президента на Съединени американски щати са ясни: надали някой се е съмнявал, че грижата му за запазването на тържищата и икономическите колоси няма да надделее над тази за жертвите на ковид. И до момента в който след време на всички ще е ясно какви стопански вреди е провокирала повсеместната изолираност, в този момент в американски подтекст ще стане ясно противоположното: до какви здравни провали ще провокира икономическата грижа.
COVID-19 бе позволен и се развихря в СAЩ с доста по-големи темпове от която и да било друга страна - всички статистики, които имаме за сегашния миг действително отразяват това, което се е случило седмици, даже месеци обратно - неслучайно Италия към момента не може да счупи кривата на растежа, или е единствено при започване на счупването ѝ. Тоест през целия април увеличението на инфектираните в СAЩ ще отразява слабата изолираност на целия март, а през целия май - акумулираните случаи от разпространяването през март и към момента хлабавите ограничения през април. Не е по никакъв начин невероятно СAЩ да се трансформира и в страната, която ще има 1 милион инфектирани - число, което наподобява немислимо пред 80-те хиляди на Китай, даже и те, както ги упрекват, да се скрили значително случаи. Всичко това значи, че Тръмп е задоволително хазартен вид, който да тества същинската поразяваща мощност на ковид и да организира опит, който никой към момента не е провеждал.
Вариантите, на пръв взор, са два. Eдиният, да се окаже, че Tръмп е познал, коронавирусът да бъде пуснат по домовете и да докара до неголеми провали, като по този метод президентът ще направи това, което СAЩ реализира след двете международни войни - да излиза от тях като една от страните с минимум загуби и надлежно да завоюва огромна икономическа преднина пред всички останали. Вторият вид обаче също е вероятен: лумване на епидемията с такава мощност, че здравната система да изгърми, оттова и коефициентът на смъртност, което освен, че ще докара до голям брой жертви, само че ще порази и стопанската система и борсата по същия метод, по който би я поразило, в случай че бе спазена изолацията. Лошото обаче е, че това не е компютърна игра и няма save и reload. А множеството решения са вземат като че ли има. Затова: в случай че във време на карантина, боязън и досада, въпреки всичко се пробвате да разберете какво е това заболяване, което се стоварва в световен мащаб, следете най-много Америка. Там ще се обясни в най-голяма степен. Както се споделя, America first.
 
Автор: Райко Байчев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР