Докато в София цареше междувластие покрай смяната на редовното правителство

...
Докато в София цареше междувластие покрай смяната на редовното правителство
Коментари Харесай

Оръжията за Украйна: Дамоклев меч и за служебното правителство

Докато в София цареше междувластие около промяната на постоянното държавно управление на Кирил Петков със служебното на президента Румен Радев, на 350 км от столицата край Карнобат се взривиха хранилища за муниции. Според притежателя им Емилиян Гебрев, производител и търговец на оръжие, " не става въпрос за елементарен пожар ", тъй като малко преди гърмежа охранителната система е отчела нарушаване на външния периметър към складовете. В тях, по думите му, се съхранявали муниции с " отпаднала нужда, поръчани от други компании, за които още не било решено дали да бъдат унищожени или модифицирани ". Това не е първият случай със хранилища с военна продукция на Гебрев.

През годините гърмежи имаше в още две места за предпазване на муниции, както и в склад в Чехия. За всички тях имаше подозрение за съветска връзка, тъй като взривената продукция беше предопределена за вражески за Русия страни като Грузия и Украйна. Срещу самия Гебрев пък беше изработен опит за нападение посредством отравяне с " Новичок ", зад което евентуално стоят съветските секрети служби.

В случая със складовете в Карнобат и съхраняваните там муниции за утилизация може да се направи обосновано съмнение, че в действителност са били предопределени за експорт за Украйна през трети страни (това е един от методите, по които България подкрепя украинската армия) и от тази позиция гърмежите може да са и предизвестие.

Следствието занапред ще обяснява дали в палежа има предумисъл, или е случай, само че той съответства с основен миг на промяната на властта в България. На мястото на държавното управление на Кирил Петков, което осъди съветската експанзия против Украйна и поддържаше украинската войска с оръжие, идва длъжностен кабинет на президента, който има много по-умерена позиция по тематиката. А хора от администрацията му, които в този момент заемат високи позиции в изпълнителната власт, отправяха остри рецензии към проукраинската позиция на кабинета " Петков ".

Темата с оръжието за Украйна ще е основна и за служебния кабинет

Очевидно тематиката ще продължи да е значима и за служебния кабинет, тъй като при представянето на целите на новото държавно управление Румен Радев разгласи като първа задача пред министрите му " да не се въвлича България във война ". Със същия мотив преди време Радев нападна държавното управление на Кирил Петков, когато кабинетът осъди експанзията на Русия в Украйна и се обсъждаше въпросът дали България да даде оръжие на украинската страна. Темата за военната помощ тогава беше още по-сложна, тъй като за единия от сътрудниците в четворната коалиция - Българска социалистическа партия, това също се оказа алена линия. Още повече че водачът на социалистическата партия Корнелия Нинова беше министър на стопанската система и като такава оглавяваше Междуведомствената комисия за експортен надзор и неразпространение на оръжията за всеобщо заличаване. Това е органът, който дава разрешителните за вноса и износа на оръжия и муниции.

Притисната от русофилския профил на електората си и критиците в личната си партия за заемането на позиция на страната на Украйна в спора, от една страна, и лоялността към съдружните си сътрудници в кабинета на Кирил Петков, от друга, Нинова съумя да наложи Народното събрание да гласоподава решение, с което разреши на държавното управление да окаже единствено военно-техническа помощ на Украйна, като ремонтира украинска военна техника в наши предприятия, само че все пак държавното управление откри механизми за експорт на оръжие за Украйна.

Това става по два метода. Единият е изнасяне на военна продукция от военните ни фабрики посредством компании за трети страни, най-често Полша или друга европейска страна, които по-късно ги реекспортират за Украйна. По линия на Министерството на защитата пък се бракува остаряло съветско оръжие на българската войска, което отново посредством компании се изнася за трети страни, само че е предопределено за Украйна, чиято войска е въоръжена главно с съветска военна техника.

По този метод Нинова имаше мотив да твърди пред електората си, че откакто оръжието отиде в дадена страна, България не носи отговорност, в случай че то бъде реекспортирано за Украйна, а в това време импровизирано всички бяха наясно, в това число и сътрудниците на страната ни в НАТО, че страната ни в действителност доставя оръжие на украинската войска.

Ще ревизира ли служебният кабинет износа на оръжие

Големият въпрос в този момент е дали износът на оръжие ще продължи, или кабинетът на Гълъб Донев ще го ограничи.

Съмненията, че служебният кабинет може да ревизира политиката на постоянното държавно управление на четворната коалиция към този момент идват по линия на назначенията на двамата министри - на защитата Димитър Стоянов и на стопанската система Никола Стоянов, от които зависи износът на военна продукция за Украйна. Проблемът е, че и двамата бяха съществени критици на политиката на държавното управление на Петков по отношение на Украйна, като упреците им за експорт на оръжие бяха отправени главно към Нинова.

Димитър Стоянов е основен секретар на президента и приближен негов човек и нормално изказванията му или реакциите му в обществените мрежи, където е доста деен, се възприемат като позиция, която е съгласувана с президента. Никола Стоянов пък беше ръководител на борда на шефовете на държавното оръжейно сдружение ВМЗ-Сопот по време на предходното служебно държавно управление на президента, само че беше уволнен от Нинова откакто тя стана министър на стопанската система.

Скандалите към оръжейния експорт за Украйна

Димитър Стоянов громеше водача на Българска социалистическа партия посредством постове от страницата си във фейсбук. В опита си да я нападна по линия на разрешителните за износа на оръжие през трети страни за Украйна наскоро Стоянов даже разгласява документ, който съгласно него " потвърждава ", че България изнася оръжие за Украйна. Факсимилето съдържаше няколко реда, които съдържаха предложение до комисията по експорта да се промени крайната дестинация за експорт на оръжие от Афганистан за Украйна. Депутати от Българска социалистическа партия тогава незабавно видяха, че документът е от Министерството на стопанската система, а ведомството на Нинова се преименува на Министерство на стопанската система и промишлеността. В опит да се отбрани Нинова отговори, че настояването за смяна на страната, за която се изнася оръжие, е станало по време на служебните държавни управления на Радев, а тя е спряла договорката. Веднага след Нинова обаче назначеният в този момент на нейния пост в служебното държавно управление Никола Стоянов, побърза да я опровергае, като съобщи, че молбата за промяна на страната, краен адресат на оръжието, е обсъждана от ръководената от Нинова комисия по експорта и от дълго време е осъществена.

Скандалът тогава потегли от изявление на Кирил Петков пред английския в. Guardian, в което някогашният министър председател допусна, че в случай че в България ръководи служебно държавно управление на президента Радев, то ще спре износа на оръжие за Украйна. След изявлението Радев незабавно прикани Нинова в качеството си на министър на стопанската система да отговори по какъв начин по този начин изнасяме оръжие за Украйна, откакто има решение на Народното събрание единствено за оказване на военно-техническа помощ.

Още един скандал

Докато Нинова беше министър на стопанската система, имаше и още един скандал, обвързван с износа на оръжие за Украйна. Той потегли от назначения по време на предходното служебно държавно управление шеф на държавното сдружение " Кинтекс " Александър Михайлов. В началото на юни той съобщи, че повода за уволнението на борда на шефовете на ВМЗ-Сопот е отводът на управлението на сдружението да се ремонтира върната оръжейна поръчка, като съгласно него става въпрос за договорка със снаряди за системите " Град " през Румъния за Полша с последна цел Украйна на стойност 200 млн. лева Намеци за сходна причина за уволнението им бяха направени и от заменения от Нинова ръб на ВМЗ-Сопот. Малко по-късно уеб сайтът " Биволъ " направи взаимно следствие с полско издание, съгласно което България е изнесла негодни снаряди за Румъния, които трябвало да се реекспортират за Украйна, само че заради неприятното им положение те били върнати в България. " Биволъ " стартира също версията на Михайлов, че заради отвод на управлението на ВМЗ-Сопот предпочитано да ги приведе в порядъчен тип, то е уволнено от Нинова.

Ще има ли проверка

На този стадий е мъчно да се предвижда дали служебното държавно управление ще ревизира политиката за експорт на оръжие за Украйна на предшествениците си. Факт е, че всички сканадали по тематиката бяха провокирани от близки до президента фигури или такива, които бяха назначени по време на предходните му две служебни държавни управления, а след това уволнени от Нинова.

Не е изключено обаче задачата на офанзивите против износа на оръжие да са били просто част от войната сред Радев и Нинова, която до последно, поради русофилския си електорат отхвърляше България да изнася оръжие за украинската войска. И изкарвайки на ярко съответни покупко-продажби с оръжие за Украйна да са целели да я уязвят пред членовете и симпатизантите на партията.

Нинова възприе като реваншизъм към нея двете министерски назначения, изключително това на наследника й Никола Стоянов. " Както виждате, на мен президентът е обърнал особено внимание, тъй че аз особено съм удостоена с тази чест да бъда заменена от човек, който съм уволнила. Радев е трябвало да прояви повече въображение. Можеше да назначи Александър Михайлов от " Кинтекс ", сподели тя, когато предаваше властта в икономическото министерство на Стоянов. Заедно с това обаче се закани да следи дали новото управление на министерството или Радев през служебния кабинет ще търгуват с оръжие за Украйна през трети страни.

Извън тези нападки, в случай че се съди по предходните служебни държавни управления на Радев, по-вероятно наподобява политиката за експорт на оръжие за Украйна през трети страни да продължи. Като министър на стопанската система Нинова внесе в парламентарната икономическа комисия отчет за оръжейните покупко-продажби за първите три месеца от мандата на държавното управление на Петков. Данните от него посочваха, че за този интервал български компании са изнесли военна продукция за малко под 500 млн. евро като част от договорите са подписвани по време на предходните служебни държавни управления, назначени от Радев. Друг е въпросът дали ще продължи практиката за износ на остарели муниции на българската войска, които кардинално са за утилизация и решението за бракуването им зависи от Министерството на защитата.

Велина Господинова,
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР