Докато в София лични лекари водят ръкопашни битки за по

...
Докато в София лични лекари водят ръкопашни битки за по
Коментари Харесай

Три важни урока след 9 месеца ваксини

Докато в София персонални лекари водят ръкопашни борби за по няколко флакона " Пфайзер ", няколко страни в света реализираха равнища на имунизация, които до наскоро ни се костваха невероятни. Година след началото на пандемията не просто имаме работещи ваксини, само че и над 1.04 милиарда приложени дози в 172 страни - всеки ден по света се слагат по 19.2 млн. ваксини против COVID-19. С 52% изцяло имунизирано население Израел е на път да стане първата страна, постигнала групов имунитет. Дори в Европа, където имаше какви ли не проблеми, междинното равнище е 20-23% имунизирани с най-малко една доза.

На този декор България се държи като изоставаща страна и едвам реализира 8% имунизирани с по една доза, освен това не в предпочитаните групи. За  забележими резултати от имунизацията у нас мъчно може да се приказва - България е непоклатима на второто място по смъртност в Европейски Съюз, а даже измежду лекарите продължава да има по над 40 нови случая дневно. Какво демонстрира опитът от другите страни?

 

Третата доза наесен е съвсем сигурна

 

Първите дози ваксини против COVID-19 бяха инжектирани в края на юли в границите на клиничните изпитвания на най-напредналите разработки -  " Пфайзер " и " Модерна ", т.е. изцяло имунизирани хора имаме от септември. Производителите не престават да държат под око тези доброволци, с цел да проследят в действително време по какъв начин се развива техният имунитет. Добрата вест е, че шест месеца по-късно отбраната против вируса към момента е мощна - това оповестиха и " Модерна ", и " Пфайзер " в специфични изказвания от последните дни. Лошата вест е, че не знаем сигурно още какъв брой време тя ще е по този начин.

Вече съвсем няма подозрение, че тази ваксина ще е като грипната. " Необходими са още данни, с цел да установим протокол за реваксинация, само че евентуалният сюжет е трета доза някъде сред шестия и 12-ия месец от имунизацията, след което ще преминем към годишна реваксинация ", изясни неотдавна шефът на " Пфайзер " Алберт Бурла. За трета доза наесен приказват и от " Модерна ". " Надяваме се да имаме подготвеност да защитим хората на прага на есента и зимата. Смятаме, че всички ще имаме потребност от бустер доза ", сподели пред щатските управляващи Стефан Бансел, началник на компанията.

Реалното приложение на имунизациите удостоверява, че те съвсем изцяло предотвратяват симптоматично протичане и затруднения на инфекцията. Все още обаче няма рецензирани научни проучвания доколко предотвратяват разпространяването на вируса. Оттам и предизвестията, че до момента в който нямаме болшинство на имунизираните, спазването на противоепидемичните ограничения би трябвало да остане наложително. Данните обаче са оптимистични - Израел огласи три проучвания, че имунизацията понижава предаването на вируса от човек на човек, само че създателите предизвестяват, че са нужни спомагателни данни по този въпрос. Според едно от тези изследвания инфектираните с COVID-19 след имунизация имат четири пъти по-малък вирусен товар от неимунизираните, което е знак за намален риск от предаване на болестта.

 

Израел - 0 умряли от ковид

 

Няма по-голямо доказателство в резултата от имунизацията от Израел. На 22 април страната регистрира нула смъртни случаи и рекордно невисок брой нови инфектирани от съвсем година насам - ярък лъч за останалия свят. В средата на януари дневно имаше по 8000 нови случая на COVID-19, в този момент този брой е към 120.

Известно е, че скоростта на имунизиране беше единствено един от факторите за триумфа на Израел. Страната е компактна, с една от най-оптималните здравни инфраструктури в света. Доставките на ваксини бяха авансово обезпечени, като с изключение на по-високата цена Израел предложи и отлични благоприятни условия за събиране на статистика и наблюдения.

Въпреки че имунизацията протече стремително, Израел не бързаше да смъкна рестриктивните мерки - едвам предходната седмица бяха отворени учебните заведения и маските бяха отстранени... навън. Така че фрагментите на нормализация - цялостни заведения за хранене, концерти, събирания, си имаха цена, която доста страни не пожелаха или не съумяха да платят.

 

Чили - доста имунизирани, доста инфектирани

 

Чили е необикновен образец за това по какъв начин капацитетът на всеобщата имунизация може да бъде прахосан. Страната феноменално се издигна до четвърто място по имунизирано население в света, само че вместо да чества като Израел, се принуди още веднъж да влезе в локдаун, да затвори границите и да отсрочи изборите, планувани за този месец. Новите случаи вместо да понижават, се усилиха до 9000 дневно, а лечебните заведения се препълниха с млади пациенти. Според здравните специалисти този растеж на новозаразени се дължи на прибързано облекчение на ограниченията, както и на заканите от нови разновидности като бразилския P.1.

" С разхлабването управляващите излъчиха неправилно обръщение. За хората това беше доста замайващ миг ", изяснява пред " Уолстрийт джърнъл " Клаудия Кортес от Чилийския университет. Допълнително затруднение е другият тип ваксина - в Чили главно се ползва китайската " Коронавак ", само че тя дава едвам 16% отбрана след първа доза. Така чилийците се впуснаха в тяхното лято с лъжливото чувство, че пандемията е свършила.

Все отново, макар новата вълна огромната имунизация стартира да дава резултат. Случаите измежду хората под 60 година не престават да се усилват, само че стартират да понижават измежду по-възрастните пациенти. Според експерти по публично здраве в страната към този момент ясно се вижда смяната в кривата измежду предпочитано имунизираните хора на 70 и повече години и измежду по-младите, които занапред влизат в имунизационния проект.

 

Италия - доста имунизирани, доста умряли

 

Наблюдавайки ежедневните данни за умрелите от COVID-19 в Италия, човек не би отгатнал, че в страната от декември тече имунизация. С композиция от локдаун и бързо имунизиране на най-рисковите групи, множеството европейски страни съумяха да понижат смъртността от коронавирусната зараза, отбелязва " Вашингтон пост ". Смъртността в Италия обаче е същата като преди три месеца и половина. На фона на всичко, което претърпяха италианците в последната година, тази нестихваща покруса буди огромно озадачение.

Няколко фактора вършат случая " Италия " характерен. Тя е втора след Япония в света по дял на възрастното население - 23% от жителите й са на 65 и повече години, т.е. страната има да имунизира повече възрастни от всяка друга в Европейски Съюз. През февруари италианците се оказаха с по-либерални ограничавания от останалите страни в Западна Европа, което води до по-интензивна циркулация на вируса (впоследствие утихнала). Извън това обаче мнозина учени считат, че виновност има и италианският имунизационен проект.

" Очевидно сбъркахме някъде през последните три месеца, другояче нямаше да имаме 300-400 жертви всеки ден ", споделя Серджо Абриняни от научния комитет, който поучава държавното управление. По дял на имунизираните възрастни Италия е на едно от последните места в Европейски Съюз (България е още по-зле от нея). В първа фаза страната ваксинира единствено здравни служащи - без значение дали са на първа линия или не, вместо да напредва по-бавно при тях, само че да отдели ваксини за възрастните. До март доста хора над 80 година още нямаха отбрана, въпреки че в последните седмици управляващите съумяха доста да наваксат.

За съпоставяне, прилежаща Франция - известна с антиваксърските си настроения, изостана доста на старта, само че твърди, че компенсира това, като имунизира " верните групи ". В резултат в първата седмица на април във Франция имаше 1900 смъртни случая от COVID-19, в Италия бяха 3000. Властите в Рим не съумяват да дадат отговор на въпроса за какво имат хиляди имунизирани млади, които не попадат в нито една група, за какво едни провинции имунизират предпочитано публицисти, а други - юристи, за какво измежду първите получили ваксина има звезди и висши магистрати. Част от тези въпроси се задават и у нас, само че за разлика от Италия, тук за наваксване с възрастните никой не отваря дума.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР