Докато в Северна Македония продължава този своеобразен възродителен процес и

...
Докато в Северна Македония продължава този своеобразен възродителен процес и
Коментари Харесай

Радев: Скопие ще чуе „да“ за ЕС, когато спре възродителния процес

Докато в Северна Македония продължава " този самобитен възродителен развой " и " нашите сънародници са подложени на една изтънчена асимилация " и главните им права са потискани, България няма по какъв начин да каже " да " на старта на договарянията на Скопие за участие в Европейския съюз. Това разяснява президентът Румен Радев в Бърдо, Словения, където е през днешния ден за срещата на върха Европейски съюз-Западни Балкани.

Рано сутринта Радев се срещна два пъти с премиера на Република Северна Македония (РСМ) Зоран Заев. Първо от 7.30 ч. бе срещата му по покана на европейския комисар по съседство и разширение Оливер Вархеи. Веднага по-късно Радев и Заев се видяха и по покана на канцлера на Германия Ангела Меркел на обща среща с президента на Франция Еманюел Макрон.

След срещите Радев разяснява, че задачата е била да се търси метод за превъзмогване на трудностите.  " Нашите европейски сътрудници от ден на ден схващат същността на казуса със Северна Македония. Това е систематичната дебългаризация, систематичното заличаване на българското културно-историческо завещание, воденият от десетилетия възродителен развой ", изясни президентът.

По думите му " тези срещи се организират на фона на голям брой сигнали за гонене и закани към хора с българско съзнание в процеса на преброяването " в Северна Македония. Радев напомни и в РСМ, което съгласно него е доказателство, " че се преследват освен живите, а че се унищожава и паметта ".

" Потискането на правата на македонските българи, които са жители и на България, е предизвикателство и за самия Европейски Съюз. Призовах за европейска взаимност с тях и с България ", сподели още Радев след срещата.

Той акцентира, че София очаква ясни правно-обвързващи документи, тъй като " българският народ има изострена позиция по тези въпроси, тя е непреходна ". Той изясни, че РСМ би трябвало да направи дребна смяна в Конституцията си, с цел да включи българите в  нея, както са включени и останалите нации, живеещи в страната. " Това пълноправие да бъде тържествено провъзгласено от Народното събрание, президента ", сподели Радев.

По думите му в Скопие единствено губят време, като чакат в София да пристигна " държавно управление и парламент, които да загърбят " тези проблеми. Ключът към България е цялостното осъществяване на контракта за добросъседство от 2107 година, уточни Радев. На въпрос не може ли тези проблеми да се вземат решение и след старта на преговорния развой на РСМ с Европейски Съюз, който не завършва бързо, президентът изясни, че за последните 4 години сме чули всевъзможни заявления, които не се извършват и по тази причина имаме потребност от правнообръзващи гаранции.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР