Докато в парламента едни депутати браниха традиционните семейни ценности по

...
Докато в парламента едни депутати браниха традиционните семейни ценности по
Коментари Харесай

„Съучастници с бездействието си“. Защо пак броим жертвите на домашно насилие

Докато в Народното събрание едни депутати браниха " обичайните фамилни полезности " по съветски пример, полицията във Варна регистрира следващ случай на домашно принуждение, приключил със гибел, написа Видка Атанасова от. Поне 27-ият от началото на 2022 година до момента, продължава тя. Държавата обаче не ги брои. Кой не желае това да се промени?

Денят е петък, 27 януари. ВСофияи въвВарнапаралелно се развиват две събития. Полицията оповестява за открит мъртвец на31-годишна женав шахта на вила край Варна. По-късно проверяващите откриват, че тя е пребита до гибел от колегата си.

Депутати от " Възраждане “, Българска социалистическа партия, ГЕРБ и „ Български напредък “отхвърлиха готвените промени като че ли в поддръжка на данни от по-отдавнашно проучване на Евробарометър, съгласно които за44%от българите домашното принуждение е " персонален въпрос, който би трябвало да се взема решение в фамилията ".

“Два часа и половина слушахме какъв брой значимо е “да запазим полезностите на фамилията ” - разбирайте, нищо да не излиза от семейство с домашно принуждение и жертвите просто да търпят и умират ”. Това разяснява в страницата си във Facebook фондация “Асоциация Анимус ”.

Отново в изходна позиция

На 27 януари Народното събрание отхвърли на първо четене в действителност два законопроекта, свързани със отбрана на жертвите на домашното принуждение. Единият - на " Демократична България " (ДБ) - предвиждаше съответни ограничения, вторият - наБСП- писане на национална стратегия и увеличение на спешните центрове за потърпевши от домашно принуждение.

Продължаваме да броим жертвите

Проектът на Демократична България към този момент един път получи утвърждението на държавното управление наКирил Петковот “Продължаваме смяната ” (ПП), в което съдружен сътрудник беше и Българска социалистическа партия. Промените в закона бяха направени през 2022 година от тогавашния министър на правосъдиетоНадежда Йордановаи текстовете бяха импортирани в 47-ото Народно заседание (НС). Така и не се стигна до гласуването им, тъй като държавното управление падна след избор на съмнение, Народното събрание беше разхлабен и имаше нови избори.

В края на предходната година Демократична България внесе в 48-ото Народно събрание същия законопроектза промени в Закона за домашното принуждение. Проектът на Българска социалистическа партия беше импортиран по същото време.

Чак през2019 г.в България бяха криминализирани всички форми на домашно принуждение, откакто Народното събрание даде формулировка на " домашно принуждение " в дефинитивно признатите промени в Наказателния кодекс. Законопроектът беше обещан и импортиран от ръководещата тогава партияГЕРБслед продължителна акция срещуКонвенцията на Съвета на Европаза предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение, известна още като Истанбулската спогодба.

В петък по време на дебатите в Народното събрание “скелетът ” наИстанбулската конвенциябеше още веднъж “изваден ”. В законопроекта на Демократична България “Възраждане " и Българска социалистическа партия видяха “завръщането ” ѝ, както и “неправомерно прекачване на правата по отбрана против домашното принуждение на неправителствени организации ”.

Точнокакто в Русия, български депутати от Българска социалистическа партия, ГЕРБ и " Възраждане " приказваха за " обичайните фамилни полезности " в България и изброиха заканите пред тях: неправителствените организации, транснационалните корпорации, ЛГБТИ хората.

Добили социална известност през2018 и 2019 г.фрази като " трети пол ", и " джендър идеология " още веднъж се чуха от парламентарната естрада, а от “Възраждане ” припомниха породилата преди 5 години наставнически страхове и митинги дезинформация, че децата ще бъдат извеждани от фамилиите си. СпоредЦончо Ганевот “Възраждане ” в плана на Демократична България е оставена малка врата “някой безсъвестен да пусне неизвестен сигнал за принуждение против деца ”.

“Заплаха за децата ” в препоръчаните промени видяха няколко депутати от ГЕРБ, “Възраждане ” и Българска социалистическа партия. По думите наСтефан Шилевот ГЕРБ под закрилата на неправителствени организации децата остават “без гаранции за запазване на обичайните християнски полезности ”, а споредКорнелия Ниноваот Българска социалистическа партия децата биват “обучавани в хомосексуалност ”.

Калина Константиноваот Политическа партия сподели, че “няма никакъв джендър, никаква Истанбулска спогодба ", а става дума за промени в законодателството, които регистрират обстоятелството, че всяка трета жена в България е жертва на принуждение и се предлага решение.

“Това са един милион дами, които ще висят на вашата съвест, на съвестта на тази зала, в случай че ние не приемем този законопроект ”, сподели Константинова. “Това са ограниченията, които би трябвало да предприемем, с цел да спрем да оставяме на всеки две седмици една жена да бъде убита от нейния мъж ”, добави тя.

Някъде по това време на 27 януари полицията заяви, че е намерилаубитаот приятеля си жена във Варна.

Автор на публикацията:Видка Атанасова

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР