Докато в обладаната от COVID 2020 година си стояхме повече

...
Докато в обладаната от COVID 2020 година си стояхме повече
Коментари Харесай

Храните са поскъпнали рекордно през миналата година

Докато в обладаната от Коронавирус 2020 година си стояхме повече у дома и се разхождахме основно до хладилника и назад, се оказа, че сме яли рекордно скъпи храни. При разбора на цените на едро на жизненоважните хранителни артикули: захар, брашно, олио, ориз и варива е регистриран растеж на годишна база, като средногодишните стойности на множеството от тях са най-високи за интервала 2015 година - 2020 година Това е заключението от годишния разбор за 2020 година на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ).

Единици са стоките, при които е записано поевтиняване

През предходната година шампионски скок е регистриран при кренвиршите (19.8% по отношение на 2019 г.), кайма (17.9%), ориз (15.3%), олио (14.4%), сирене (13.8%), боб (12.8%), свинско месо (10.9%), захар (10.8%) и други При плодовете и зеленчуците в топа по повишаване са кайсии (56%), ябълки (39% по отношение на 2019 г.), портокали и лимони (съответно с 32% и 20%). Динамиката при зарзавата обаче е много по-разнообразна и е обвързвана със сезонността им. Ето за какво има редица артикули, чиято междинна цена е по-евтина спрямо миналата година, като да вземем за пример лук, картофи, пипер и череши.

Цените на едро в действителност са функционалност от доста неща - добра или неприятна годишна продукция, транспортни разноски, надници, трудност на преработката, цени на бензин, ток и други, само че цените на дребно са в директна взаимозависимост от комерсиалната надценка.

Според наблюденията на ДКСБТ надценката при храните на дребно е варирала приблизително сред 4 и 39%

Скоковете по отношение на цените на едро в огромните търговски вериги са най-големи при яйцата ​- 39%, следвани от брашното ​- 24%, олиото - 17%, и захарта - 4%. В магазинната мрежа най-голямата надценка от 33% е при яйцата, при брашното тя е 31%, при олиото - 21%, и захарта - 17%. Ето и прегледен образец: кило захар е излизало от склада на едро на междинна цена 1.33 лв.. По хипермаркетите към този момент е коствала 1.38 лв., до момента в който в кварталните бакалии - 1.56 лв., демонстрират наблюденията на специалистите. Олиото пък, чиято цена нарастна стремително поради по-лоша годишна продукция, на едро е тръгвало приблизително по 2.22 лв. за литър. В магазините на дребно етикетът е бил 2.69 лв., че и нагоре. Олиото в действителност стартира да катери върхове през септември и единствено за интервала септември-декември се натрупа 25% растеж.

Цените на храните у нас следват тренда на международните пазари. В края на 2020 година на пазара на храните в международен мащаб бяха регистрирани пикови за последните три години стойности, разясняват от ДКСБТ. Те обаче към момента остават под равнището от 2011 година Силен растеж на интернационалните цени се следи при всички групи хранителни артикули, като въздействие за това има и пандемията от COVID-19.

Търсим по-качествени артикули

През ковидната година ясно се видя и друга наклонност. Българският консуматор е почнал да пазари по-качествени хранителни артикули, смятат от ​комисията. Това ново държание може да се изясни с обстоятелството, че за нехранителни артикули и пътувания съвсем не харчихме пари през 2020 година Другият евентуален сюжет е, че сме по-загрижени за здравето си и търсим всевъзможни способи за предварителна защита от вируса с по-добра диета.

Само 30% от месото е внос

И през 2020 година на нашия пазар преобладаваше предлагането на хранителни артикули от импорт, разясняват от ДКСБТ. Особено мощно това беше изразено при зеленчуците, плодовете и някои меса. Все отново през последните няколко години има зараждащи се позитивни трендове във връзка с производството и предлагането на българска продукция. Проучването, извършено в страната в интервала януари - октомври 2020 година, демонстрира, че 73% от стоките в категория " Хляб и хлебни артикули ” са родно произвеждане. В категорията " Месо и месни артикули ” наличието на локалните производители е приблизително 70%.

В раздела " Мляко и млечни артикули " делът на българските артикули е 69%, което е с 5% повече спрямо миналата година. При плодовете и зеленчуците превес имат вносните артикули, което е обвързвано главно със сезонността на плодовете и зеленчуците, сушите, пороите и други особености на родния климат, от които зависи значително количеството и качеството на реколтата. Показателно е, че през лятото делът на българските плодове и зеленчуци пораства, като надвишава 70%, а през зимата се повишава процентът на вносните артикули от тази група.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР