Докато украинският президент Володимир Зеленски пледираше в Брюксел за още

...
Докато украинският президент Володимир Зеленски пледираше в Брюксел за още
Коментари Харесай

Докато Зеленски иска оръжия от Запада, руските войски атакуват мощно на фронта в Източна Украйна

Докато украинският президент Володимир Зеленски пледираше в Брюксел за още оръжие от съдружниците си, съветските войски продължиха офанзивата си на фронта от Купянск до Вугледар в Източна Украйна. Засилва се натискът в региона на град Креминна в Донбас, заяви тази заран шефът на Луганска област Серхий Гайдай, представен от организация Ройтерс и БНР.

Пробив в този сектор на фронта ще разреши на руснаците да напреднат към Краматорск - един от по-големите градове в Донбас, които са към момента под контрола на Киев.

Според Гайдай армията се нуждае от тежка бойна техника и от още муниции за артилерията.

А специалистите на Американския институт за изуаване на войната ISW (Institute for the Study of War) означават в сводката си, че съветските войски са си върнали самодейността и със силите на три дивизии настъпват в региона на Луганска област. Американците означават триумфите на съветската група войски в региона на Артьомовск (Бахмут).

Според информация на подполковника от националната милиция на ЛНР в оставка Андрей Марочко Киев е бил заставен да трансферира спомагателни запаси от Харков през Купянск към донбаското напраление. При това подкреплениятаса от персоналния запас на главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна ген. Валерий Залужни, които преди този момент са или дислоцирани в Западна Украйна.

Но най-ожесточените боеве сега се водят в региона на Артьомовск (Бахмут). Според известния боен блогър Юрий Подоляка, украинската защита в региона може да пропука в околните дни, като същото може да се случи и край Северск.

Според Подоляка край Артьомовск съветската войска изненадващо за украинците е трансформирала тактиката и вместо челни офанзиви е започлана блокиране на украинските снабдителни линии. Това ще докара до тактическо обграждане на Артьомовск, а украинските сили ще бъдат изцяло отрязани от доставки на муниции, лекарства и гориво.

Районът на Артьомовск е изключително значим транспортен възел, отбелязва военният специалист, о.з. капитан I сан Владимир Гундаров. От четирите значими пътя свободен остава единствено един - в региона на Часов Яр. Когато този обитаем пункт бъде високомерен, Артьомовск ще бъде отсечен от Краматорск, откъдето идва снабдяването на украинските войски и това ще значи цялостна обсада.

Така ще бъде прекратено снабдяването с муниции и украинските сили няа да могат да изтеглят ранените си. Тогава им остават два пътя - или да се борят до последния патрон, или да се предадат.

Артьомовск съставлява мощен укрепен регион, изяснява специалистът. Той беше основен транспортен възел, от който можеха бързо да бъдат прехвърляни войски от север на юг и назад - към най-горещите точки на фронта. Сега този път е блокиран и от север, и от юг. Остава този регион да бъде погубен и да се тръгне към идната отбранителна линия на ВСУ - в Краматорск, обобщава о.з. капитан I сан Владимир Гундаров.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР