Докато терористите на Хамас дивашки си проправят път през южната

...
Докато терористите на Хамас дивашки си проправят път през южната
Коментари Харесай

Вижте част от геройствата на израелските спасители

Докато терористите на " Хамас " зверски си проправят път през южната част на Израел, избивайки над 1200 души и демонстрирайки най-лошото, което човечеството може да предложи, израелските мъже и дами правят безчет прояви на храброст, съобщи израелската новинарска организация ТПС.

За някои това е последното им деяние. 22-годишна фелдшерка в кибуц Беери упорства да остане и да помогне на ранените, след което шест часа се крие в кухненския бокс на клиниката, стискайки нож, в очакване (както и доста други) на помощ, която по този начин и не идва. Когато терористите се доближават, тя написа последните си думи на сестра си: " Обичам те ".

Там е и младата двойка от кибуца Кфар Аза, която скрива 10-месечните си близнаци в стая, преди да влезе в безнадеждна борба с добре въоръжените терористи. Или пък старите хора, някогашни офицери на Израелските сили за защита, в този момент дядовци и прадядовци, които се насочат на юг, с цел да се сблъскат с врага, убивайки десетки.

Несъмнено още доста прояви на храброст останаха незабелязани и непредизвестени.

Героинята на Нир Ам

Инбал Либерман на 25 години избавя целия си кибуц от ужасната орис на доста други кибуци в района.

Служейки като координатор по военна сигурност на кибуц Нир Ам от декември 2022 година, Либерман чува детонации в събота сутринта, в деня на непредвидената офанзива на " Хамас ".

Инбал осъзнава, че детонациите са разнообразни от ракетните офанзиви, с които е привикнала. С дребното време, с което разполага, тя се втурва да отвори оръжейния склад на кибуца, който е на малко повече от половин миля от линията Газа. Раздава оръжия на екипа си от 12 души за сигурност, формиран от други членове на кибуца, и им споделя да стоят към оградата на кибуца и да създадат засади на терористите.

Когато кръвожадните убийци идват, очаквайки ново елементарно кръвопролитие, те се сблъскват с изненадата на живота си. Екипът по сигурността прострелва 20 (самата Либерман убива петима), а убийците от " Хамас " се натъкват на огнена стена. Саар Пас, участник от екипа по сигурността, сподели, че единствено на Инбал е било казано от Израелските сили за защита да бъде в подготвеност. Тя е поела самодейността в това, което той разказа като ненадминато взимане на решения, като изпраща екипа си на разнообразни места, с цел да отбрани кибуца и да изготви проект за защита.

Публикация в обществените медии разказва нейния подвиг в резюме:

" Жената на фотографията се споделя Инбал Либерман. Когато всичко свърши, тази жена ще получи премията на Израел. Историята на нейния подвиг е история, която ще влезе в израелския обичай за генерации. Благодарение на Инбал в цялата местност да има един кибуц, който остава незасегнат – Нир Ам. Либерман, щерка на кибуца, беше първата в цялата страна Израел, която схваща какво се случва ".

" Тя тичаше като луда от къща на къща, провежда незабавния отряд и приготви работен проект за отбрана на кибуца и сложи мъже в засади на оградата на кибуца. Всички терористи, пристигнали в кибуца, бяха убити до оградата: 25 терористи. Герой на Израел ".

Двойката, която се избави взаимно

Ерез и Ифат Яцкан се редуват да се избавят един различен, дружно с щерка си. В сънливата съботна заран в кибуц Кфар Аза се чува тон от детонации. Двамата допускат, че това е нов ракетен обстрел от линията Газа. Веднага отиват в стая, укрепена против ракетни офанзиви.

Този път чуват и изстрели. Стрелбите се доближават и Ифат и Ерез схващат, че терористите са влезнали на тяхна територия. Терористите се пробват да отворят вратата на дома им. Вратата няма брава и Ерез я държи затворена, до момента в който терористите се пробват да я пернат от другата страна.

" Беше луда битка – те дърпаха и той притискаше вратата. Те бяха няколко, а той беше самичък. Все още не мога да схвана по какъв начин съумя да ги пребори ", сподели Ифат пред Канал 12.

Когато терористите на " Хамас " не съумяват да преборят Ерез, се пробват да изстръгнат дръжката на вратата. Когато и в това не съумяват, поставят избухлив заряд на вратата. " Чу се страшна детонация. От силата на детонацията всички полетяхме обратно. Ерез пострада най-тежко. И двете му ръце безусловно избухнаха от битката и детонацията ", сподели Ифат.

Експлозията отваря дребна дупка във вратата, само че другояче наподобява, че всичко работи в интерес на Ерез и Йифат. Терористите разклащат дръжката, още веднъж само че не могат да я отворят. Отказват се и напуснаха къщата.

Но ръцете на Ерез кървят щедро. Страдащ от мощна болежка, желае да стегнат ръцете му с турникет. Дъщеря им взима остарял телефонен кабел и го завърза към двете ръце на татко си.

Ифат и щерка й звънят по телефона, с цел да осведомят всички за протичащото се в кибуца и към момента не схващат сериозността на обстановката. “Първо се обадих на моя другар в болница Хадаса, който ме свърза с доктор и ни изясни по какъв начин да лекуваме Ерез. Той сподели да му дадем доста захар и вода и да повдигнем краката му, тъй като губи доста кръв “, сподели Ифат.

“Опитах се да се обадя на здравната сестра от кибуца. Може би тя щеше да помогне. В ретроспекция съзнавам, че тя и брачният партньор й са били убити “, добави тя.

На Ерез му е мъчно да диша и моли да отворят прозореца на безвредната стая. Ифат рискува. Дъщерята чува чиновници на Израелските сили за защита и вика за помощ. Един от бойците, също ранен, им хвърля два турникета.

В този миг Ифат взима доста самоуверено решение. Тя осъзнава, че брачният партньор й има потребност от помощ. Скача през прозореца. Това, което вижда, е “като на филм “ – детонации, крясъци на арабски, къщата й, надупчена от патрони. “Чух изстрели във въздуха. Приклекнах и изтичах до склада, с цел да взема стълба, която да ми помогне да се изкача назад в сигурната стая. След това изтичах назад в къщата и донесох всичко, което липсваше. Направих това още три пъти.

Израелските сили за защита се бият с терористите, само че с течение на времето положението на Ерез се утежнява. “Ерез ми сподели, че няма да издържи. Казахме му, че би трябвало. "

След седем часа в безвредното помещение, Израелските сили за защита идват и оказват помощ на фамилията да излезе през прозореца.

Дори когато напущат кибуца, те към момента не са отвън заплаха. Армейската кола, в която се намират, се натъква на отряд терористи, които откриват огън. Шофьорът съумява да се измъкне.

Ерез и Ифат са евакуирани в болница Тел Хашомер с хеликоптер. В понеделник Ерез претърпя първата интервенция на двете ръце. Той е един от многото.

Полицай избавя щерка си

Заместник-началникът на израелската полиция Шимон Портал, офицер от разузнаването на южния окръг и някогашен полицейски пълководец на Ашдод, получава позвъняване от щерка си Нета в събота сутринта.

Нета живее в кибуца Кфар Аза и споделя, че терористи са влезнали в кибуца и животът й е в заплаха.

“Все още не бях извикан. Така че се обадих самичък “, сподели Портал пред израелските медии.

Той пита Нета дали е у тях и тя му споделя, че е там и вратата е заключена. След това служителят на реда получава известие от нея, че терористи стрелят. Портал, въоръжен единствено с револвер, ѝ споделя, че идва. Скача в колата си и бърза към кибуца, който е на към час път.

Портал пренебрегва терористите, разпръснати по автомагистрала 232, до момента в който стрелят по колата му. “Карам като оглупял към кибуца. Те стрелят по мен, стрелят по колата ми и аз не преставам “, описа той пред Канал 13.

Спирайки на бензиностанция, той среща служителя на реда, който е изпратил на юг, Борис Бердин. Бердин съумява да убие терорист, само че терористът го ранява. Портал изтегля Бердин назад на безвредно място и по-късно продължава пътуването си, с цел да избави щерка си.

Преди Портал да стигне до дома на щерка си, терористи са влезнали в него, а там се крият тя и нейният другар Сантяго.

Портал се доближава до къщата и вика “Нета, Нета, Нета “, само че по-късно вижда три ужасени деца да се крият от група терористи. Полицаят взема решение, че първо би трябвало да ги избави, като ги заведе до колата си и ги закара на по-безопасно място. След това още двама души, двойка, излизат от изгоряла къща. Той води и тях на безвредно място, преди да се върне да избави щерка си. Междувременно щерка му е ранена.

“Куршум ме улучи в десния крайник. Сантяго също беше улучен от патрон в левия си крайник, (изстрелян) през вратата ", спомня си Нета. “Отварям прозореца на дома. … Виждам група, мисля, че това е видял татко ми, от 10 или 15 терористи, които стоят и се облягат на транспортно средство, пушат цигари и се заливат от смях. “

Тази борба против терористите продължава съвсем три часа, преди Портал да успее да стигне до Нета, написа Българска телеграфна агенция. Той изнася кървящата си щерка на тил надалеч, на безвредно място.

Портал описа, че към момента не може да спи. Мислите му са с дребните деца, които е избавил от непосредствена заплаха. “Не знам кои са тези деца. Трябва да схвана, с цел да видя дали са добре. Нямам визия “, сподели той.

“Имам татко воин. Имам сътрудник воин. Никой от двамата не спря да се бори за мен. Бяха подготвени да пожертват живота си за мен ", сподели Нета.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР