Докато танковете “Чаланджър горят в степите на Украйна, британските разработчици

...
Докато танковете “Чаланджър горят в степите на Украйна, британските разработчици
Коментари Харесай

На мястото на “неуязвимия”. Какъв ще бъде новият британски танк

Докато танковете “Чаланджър ” горят в степите на Украйна, английските разработчици афишират третото потомство на „ суперзащитеното “ транспортно средство. По какво новият модел ще се разграничава от предходните и по кое време ще влезе в употреба?

Защо смяна?

“Чаланджър-2 ” се счита от експертите за един от най-защитените танкове в света. Преди спора в Украйна той завоюва репутацията на невредим - по време на войната в Ирак беше погубен единствено един подобен, освен това пострада от другарски огън.

Украинското контранастъпление в региона на Запорожие обаче погребва и тези хрумвания - два от 14-те танка, трансферирани на ВСУ, са изгорени от съветските войски край Работино.

Ако мощната ризница беше несъмненото преимущество на “Чаланджър-2 ”, тогава останалите характерности на модела, създаден през 90-те години, повдигнаха въпроси. Разбира се, някои от минусите - слабата маневреност и бавността - могат да се смятат за противоположната страна на главното преимущество: сигурността.

Освен това “Чаланджър-2 ” към момента е единственият актуален танк на НАТО с нарезно оръдие. Това събитие усложнява провеждането на бойни интервенции от позиция на логистиката: цялата „ танкова зоологическа градина “ на Алианса е способна да употребява взаимозаменяеми снаряди, само че „ британците “ изискват обособени доставки.

Друг минус е невъзможността за пукотевица с кумулативни муниции и ракети. Освен това нарезните оръдия, спрямо гладкоцевните, изразходват доста по-бързо живота на цевта, тъй че би трябвало да се сменят по-често.

Слабото хидро-пневматично окачване също основава проблеми - то работи до краен лимит, когато на танка е инсталирана спомагателна ризница, което усилва тежестта на транспортното средство до 75 тона.

Нови оръжия

Западните оръжейници се пробваха да разрешат всички тези проблеми при проектирането на “Чаланджър-3 ”. И ето какво измислиха.

Този път оръдието ще бъде гладкоцевно. 120-мм оръдие Л55A1, създадено от немския тръст “Райнметал ” (същото, което се намира на актуалните “Леопарди ”), ще усили огневата мощност на танка и ще го направи по-съвместим с други бойни системи на Северноатлантическия алианс. Например, транспортното средство ще може да употребява универсални натовски бронебойни снаряди ДМ53 и програмируеми осколъчно-фугасни снаряди ДМ11.

Освен това Лондон и Берлин интензивно работят по основаването на подобаващ за това оръжие снаряд с нараснала кинетична сила. Страните подписаха съответна декларация за планове в края на април.

Танкът получи и осъвременена система за ръководство на огъня с два термовизионни камери.

. ..и ризница

Третият модел ще бъде оборудван с изцяло нов купола, която съгласно разработчиците ще бъде по едно и също време по-лек и по-сигурен от своя предходник.

Системата за предизвестие за лазерно ориентиране и израелската усъвършенствана система за дейна отбрана “Трофей ” са проектирани да се оправят с противотанкови ракети. С такава са оборудвани и израелските “Меркава ”, американските “Ейбрамс ” и немските “Леопард ”.

Старото окачване ще бъде заменено с ново - трето потомство. Новият мотор, “Пъркинс ЦВ12-9A В12 ”, може да се похвали с усъвършенствана охладителна система. Мощност - 1500 конски сили. Това ще разреши на танка да развива скорост до 60 километра в час.

В резултат на всички промени машината се оказа един звук по-тежка от главната настройка на своя предходник - 66 тона.

Модернизация или нов модел?

Трябва да се означи, че новите английски танкове няма да се сглобяват от нулата. Според “Дифенс Нюз ” през 2021 година английското министерство на защитата подписа контракт за милиарди долари с англо-германската компания РБСЛ за доставка на 148 транспортни средства. Всички те ще бъдат съединени въз основата на съществуващия “Чаланджър-2 ”.

В същото време радикалните разлики сред „ двойката “ и „ тройката “ ясно демонстрират, че новият модел е получил идващия номер с причина. В същото време танкът няма да стане новаторски - модернизацията наподобява като опит да се отърват от основни дефекти и да интегрира инженерни решения, към този момент тествани на други модели.

Очаква се първите бойни машини да постъпят на въоръжение в английската войска до 2027 година, а цялостната бойна подготвеност да бъде реализирана до 2030 година

Все още е мъчно да се реши действителната мощ на третите. Но както демонстрира опитът от украинския спор, 148 танка в изискванията на бойни дейности с висока активност и необятен фронт надали са в положение коренно да трансформират обстановката.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР