Протести в Иран: Полицията за връщане на морала посрещна с неподчинение

...
Докато светлините потъмняха на културен фестивал в иранската столица Техеран
Коментари Харесай

Докато светлините потъмняха на културен фестивал в иранската столица Техеран по-рано този месец, жените в публиката предизвикателно танцуваха, пееха и ръкопляскаха на фона на музиката на забележителната кула Милад.

Те също размахваха своите хиджаби (забрадки) във въздуха и това, според иранското тълкуване на ислямския закон, пресича основна граница.

Хиджабът е мощен политически символ в ислямската република, основа на идеологията на духовенството в страната.

Жените, които пренебрегват задължителния дрескод, могат да получат тежко наказание, но откакто започнаха националните протести през септември, много по-млади иранки открито поставят под съмнение строгите разпоредби за носене на хиджаб в Иран, понякога в публични прояви на гражданско неподчинение.

Патрулите на моралната полиция на страната - чиято работа е да налага наредбите за носене на хиджаб - бяха спрени, след като избухнаха протестите след смъртта в ареста на 22-годишната кюрдка от Иран Махса Амини, която беше арестувана за предполагаемо нарушаване на строгите правила за носене на хиджаб.

Но Иран наскоро възстанови моралните полицейски патрули по улиците като "контрамярка срещу небрежността на хиджаб", според говорител на полицията.

Това е ход, който вероятно ще доведе до по-нататъшна конфронтация между властите и протестиращите.

"Това е ясно и изрично обявяване на война срещу хората", каза един ирански респондент, чието име се пази за тяхната собствена безопасност, за канала на BBC Persian в Instagram.

С предизвикателен глас те казаха, че се надяват този път "хората ще се възползва максимално от повтарящите се грешки на режима и ще събори цялата система“.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР