Докато светът продължава да се бори с коронавирусната инфекция COVID-19,

...
Докато светът продължава да се бори с коронавирусната инфекция COVID-19,
Коментари Харесай

Коронавирусът унищожава света, скакалците – Близкия изток и Африка

Докато светът продължава да се бори с коронавирусната зараза COVID-19, милиони хора в Африка и Близкия Изток се изправят пред все по-влошаващата се и невиждана рецесия с пустинните скакалци, които унищожават всичко по пътя си.

Според специалисти рецесията с насекомите едвам в този момент настава, защото съответния тип скакалец има способността да се множи с невиждан ритъм поради удобните условия, провокирани от климатичните промени.

Пустинният скакалец, наименуван „ най-разрушителният мигриращ пакостник в света “ от Организацията на обединените народи за храни и земеделие (FAO), е в положение да унищожи продоволствената сигурност на милиони хора по света. Наскоро Кения, Етиопия и Сомалия се бориха с тази рецесия, като следствията от нея занапред ще се пресмятат.

Кийт Кресман, старши специалист в Организация на обединените нации съобщи пред The ​​Guardian, че при общоприети условия популацията на пустинния скакалец до момента трябваше да намалее, само че измененията в климата способстват за размножението му, което слага под въпрос съществени храни за прехранване на над 25 милиона души.

Влажността и изобилната растителност в другояче сухи и пусти региони е причина за бурното размножаване на насекомите, счита специалистът. Циклонът Мекуну през май 2018 година е основал идеална среда в пустинята сред Саудитска Арабия, Оман и Йемен за живот на скакалеца. За ден насекомото изяжда почти еквивалента на личното си тегло в прясна храна.

„ Точно когато влажността и растителността в резултат на циклона завършиха, пристигна втори циклон “, споделя Кресман. „ Това разреши изискванията да продължат да бъдат удобни и се роди още едно потомство инсекти, тъй че вместо – както нормално, популацията да се усили 400 пъти, тя се усили 8000 пъти. “

Циклонът Сагар, най-силният регистриран циклон, който удари Сомалия, се появи единствено няколко дни преди циклонът Мекуну. Впоследствие двата циклона бяха последвани от циклона Любан, единствено в разстояние на няколко месеца в края на октомври 2018 година

“Обикновено циклонът основава удобни условия за към шест месеца, а по-късно местообитанието изсъхва, тъй че не е удобно за размножаване на насекомите, и те умират, или мигрират ”, изяснява още специалистът.

Въпреки това, поради по-топлите морета вследствие изменението на климата, циклоните са все по-често срещано събитие, а преваляванията от тях основават условия, удобни за размножаване на пустинните скакалци. Влажната песъчлива или глинена почва е съществена среда за размножаването им.

Към момента общо 10 страни пострадаха доста съществено от нашествието на скакалците – Кения, Етиопия, Йемен, Иран, Судан, Еритрея, Египет, Саудитска Арабия, Сомалия и Оман.

„ Ситуацията остава извънредно тревожна в Африканския рог, по-специално в Кения, Етиопия и Сомалия, където се прави необятно множене на насекомите, и стартират да се образуват нови рояци “, оповестява специалистът.

БГНЕС напомня, че още през февруари Организация на обединените нации заяви за пагубното настъпление на скакалци, когато бе препоръчано и финансиране в размер на над 138 милиона $ на най-засегнатите страни. На 16 март към сумата бяха отпуснати и в допълнение 105 милиона $.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР