Докато стрелецът е вилнял в новозеландските джамии, сръбска националистическа песен

...
Докато стрелецът е вилнял в новозеландските джамии, сръбска националистическа песен
Коментари Харесай

AFP: Клането в новозеландските джамии отключи стари рани на Балканите

Докато стрелецът е вилнял в новозеландските джамии, сръбска националистическа ария се е чувала като декор на видеото, което наживо е показвало във Фейсбук какво се случва. На оръжията на килъра се четат някои имена на персони, значими за сръбския шовинизъм. Това пробуди непредвиден интерес към споровете на Балканите, регион, който войните раздробиха на части, написа в собствен разбор организация France Presse, представена от " Фокус ".
Часове откакто 50 души бяха простреляни в двете джамии от австралийския десен екстремист в Крайстчърч, посланикът на Босна и Херцеговина изрази в локална телевизия паниката си от песента, която е чул във видеото на обвинения палач, в което ясно се вижда по какъв начин той минава от жертва на жертва.
Това е " сръбска националистическа ария, където се загатва Радован Караджич и която приканва да се поведат сърбите ", споделя посланикът, като загатва за обвинявания във военни закононарушения лидер на босненските сърби по време на войната от 1992-1995 година.
През новата седмица Караджич ще бъде изправен пред съда на Организация на обединените нации, с цел да изслуша окончателното решение за 40-годишната си присъда за геноцида против мюсюлманите в Сребреница и други закононарушения по време на междуетническия спор в Босна, който е белязан със гибелта на 100 000 души. Според босненския посланик в текста на песента се споделя, че „ турците би трябвало да бъдат убивани “, фраза, която сръбските националисти не престават да употребяват механично, с увещание за босненските мюсюлмани.
Макар че се свързва с войната от 90-те години на 20. в., тази ария се възроди от 28-годишния Брентън Тарант като интернет спомен. Той обаче свърза жестокото си деяние с фигури, които са надълбоко непокътнати в балканската история, паралелно със лист на други десни екстремисти от целия свят, за които приказва в своя надълбоко омразен манифест.

Наред с историческите военни персони, чиито имена са издълбани върху оръжията на Тарант, личат и имената на няколко сръбски национални икони. Това са мъже, които са се били в фамозни борби против армиите на Османската империя, да вземем за пример Милош Обилич, представян в сръбския фолклор като рицар, и Стефан Лазар, сръбски държател от 14. век.
На оръжията му са издълбани имената и на още двама други балкански военни водачи, в това число черногорският военачалник Марко Миленович.
По време на Османската империя Балканите нееднократно са ставали място на чести спорове сред мюсюлманския и християнския свят. Тази история продължава и през днешния ден да е насочна точка за крайните националисти на Сърбия.
Според локалните управляващи Тарант е пътувал в района през 2016-та и началото на 2017-та година, преминавайки през Черна гора, Сърбия, Босна и Хърватия, а след това е посетил България през ноември 2018-та. Бил е и в Турция.

В Сараево ислямската общественост от Босна е разтревожена, че " мисълта за възмездие нахлува в кръвта му още с първите звуци на ария, която възхвалява военните закононарушения в Босна ". Според тази група той " се въодушевява напълно ясно от същата тази екстремистка идеология и ненавист ", присъща за 1990-те.
И в Косово намекването за Балканите надига неприятни мемоари. Това е някогашна сръбска провинция, обитаема най-вече с мюсюлмани и етнически албанци. Тя се откъсна от Белград през войната от 1989 до 1999 година, при която починаха към 13 000 души, най-вече албанци. В Twitter някогашният външен министър на Косово Петрит Селими написа, че австралийският стрелец е „ въодушевен от необикновен шовинизъм с характера на бяло предимство, който е затвърден в #Serbia ". Той добавя, че „ войните и геноцидът в Косово и Босна са дело на сръбските идеологии, само че наподобява по света са мотив за ентусиазъм, което стига още по-надясно ".


Официални лица в Сърбия и Босна, където сръбската общественост е полуавтономна, доста бързо дефинираха коя е основната причина. Игор Крнадак, външен министър на Босна и етнически сърбин, роден и израсъл в тази страна, жигосах „ антисръбската хистерия “, която съгласно него е обзела целия район след кланетата в Крайстчърч. В изказване той споделя: " рисково и безконтролно е да се открива връзка емжду налудничавото деяние на унищожен и болен човек и цялостен един народ ".
Милорад Додик, сръбският съпредседател на Босна, който я ръководи дружно с представител на хърватската и мюсюлманската общественост, също подлага на критика „ противната акция “ против неговата общественост. Междувременно в Белград външният министър Ивица Дачич съобщи, че „ Сърбия няма нищо общо “ с клането.
А извънредно националистически настроеният сръбски политик Воислав Шешел, който бе упрекнат в закононарушения против човечеството, само че към момента е народен представител в Народното събрание, се възприема като жертва на тази история. По локалния ефирен канал Happy TV той съобщи: „ Демонизацията на сърбите ще продължи до момента в който нашата страна не се съобщи “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР