Докато страните от златния милиард“ се борят с пандемията, гъсто

...
Докато страните от златния милиард“ се борят с пандемията, гъсто
Коментари Харесай

Как така една от най-големите страни в света не даде жертва от COVID-19?

 Докато страните от " златния милиард “ се борят с пандемията, гъсто обитаемият и много безпаричен Виетнам спря болестта два пъти, без нито една жертва. Поне съгласно формалните данни. Резултатът е необикновен, тъй като в съседство е Китай, а огнището на вируса се случи на новогодишните празници, когато всички се завръщат в родните си градове и села. Каква е тайната на виетнамския триумф?

Право от Ухан

Тази година Ханой ръководи Асоциацията на страните от Югоизточна Азия и трябваше да заседава в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации като променлив член. Посещенията и форумите обаче трябваше да бъдат анулирани. КОВИД-19 разстрои дипломатическите проекти, само че Виетнам сподели на света образец за сполучлива битка с инфекцията.

Китай е наоколо, с хиляда километра обща граница. Политическите връзки са напрегнати, само че филантропичните връзки сред двете социалистически страни са много близки.

Не е изненадващо, че нулевият пациент дойде напряко от Ухан: градът още не беше затворен. На 13 януари 66-годишният уханец Ли Динг отишъл да посети сина си в град Ня Транг. Четири дни по-късно Ли Старши има тресчица, последвана от Ли Младши. И двамата влизат в болничното заведение на град Хо Ши Мин на 22 януари.

До края на месеца идват още трима инфектирани, а на 1 февруари се разболява чиновник на хотела, където е отседнал нулевия пациент.

Шестият инфектиран е задоволителен за премиера на страната Нгуен Сюан Фок да разгласи зараза. Разгърнат е центърът за незабавна профилактика. Въздушните и железопътните връзки с Китай са изцяло спрени. На китайските жители стопират да издават визи. Регистрирани  и изпратени на двуседмична карантина са всички китайски чиновници и други чужденци, посетили рискови райони. Затворени са университетите и учебните заведения.

Когато в цялата страна имаше единствено 10 заболели, управляващите без съмнение трансферират десетхилядното населено място покрай Ханой в триседмична тежка карантина. Това към момента не е правено отвън Китай, написа " Поглед ".

На всички е предложено да си слагат особено приложение на телефона, с цел да се следи здравословното положение и риска от зараза. Всяко дружество, всяко тримесечие, всеки квартал би трябвало да се трансформира в бастион по пътя на епидемията, инструктира министър-председателят.

Втората вълна от Европа

До края на февруари всичките 16 пациенти се възвръщат. Американският център за надзор и предварителна защита отстрани Виетнам от листата с рискови райони и изпрати там делегация, която да изследва опита на битката с инфекцията.

Правителството обаче не анулира рестриктивните мерки. Затишието продължи две седмици - на 6 март коронавирусът още веднъж навлезе във Виетнам, този път от Европа.

През февруари 29-годишният виетнамец отпътува за Лондон, оттова - за италианската Ломбардия, която скоро се трансформира в епицентър на пандемията, по-късно в Париж. Явно вирусът го е хванал по време на тази обиколка на Европа. Той се връща в Лондон с кашлица, само че не отива на лекар и отлита вкъщи. Там също не споделя нищо на никого и на петия ден е настанен в болничното заведение

Изчислено е, че той може би е заразил няколкостотин души. Всички са незабавно изолирани. Започва втората фаза на битката против епидемията. Затворени са туристическите обекти, лимитирани са железопътната връзка сред столицата и град Хо Ши Мин.

Паника избухва в Ханой. Късно вечерта на 6 март хората се втурват да купуват храна и артикули от първа нужда, макар уверенията на управляващите, че няма да има спирания в доставките. Готовата юфка и оризът са разпродадени, както и елдата. Дори се постанова да се прекрати износа.

На 22 март броят на случаите надвишава 100. Властите реагират неотложно. На всички чужденци е отказано влизане, като се изключи дипломати и други държавни чиновници. На групите от над 20 души е неразрешено да се събират. Кафенетата, питейните заведения, нощните клубове, кината, караоке-баровете, салоните за разтривки са затворени. Въпреки че някои офиси не престават да работят обикновено, трафикът в градовете е редуциран до най-малко, а регионите, изключително засегнатите от ковид, са изцяло изолирани. 200 000 теста за КОВИД-19 са закупени от Южна Корея.

От 1 април е разрешено на хората да напущат дома си единствено за хранителни артикули или в аптека, и то единствено по един, най-много два. Военните и мобилните медицински звена са мобилизирани за битката с инфекцията.

Вертикал на мобилизацията

Строгите ограничения още веднъж дават резултати: до края на април са изписани 225 от 268 пациенти с ковид - нито един нов инфектиран човек. Успехът измежду световната рецесия е просто необикновен. Сега е допустима помощта за другите - Виетнам изпраща 100-150 хиляди медицински маски в Русия, Япония и Съединени американски щати.

Вярно е, че някои наблюдаващи считат, че формалната статистика опонира на действителността. Стаите за интензивно лекуване не са задоволителни даже в огромните градове със относително добра инфраструктура.

Разминаването щеше да бъде разкрито бързо, а виетнамците знаят и оценят своите цивилен права, сподели Петър Цветов, доцент от катедрата за интернационалните връзки на Дипломатическата академия на Министерството на външните работи.

" Виетнам е обичайно мощен с административния вертикал и способността да активизира популацията. Те одобриха доста съществено ковид, изложиха лозунга " Борба с епидемията като с зложелател “ - увещание за войните против агресорите ", показва той.

Опитът от битката с епидемията от ТОРС от 2003 година също е потребен. " Виетнам към този момент показва способността за ограничение на инфекцията - всички инфектирани бяха изолирани в една болница, периметърът на която беше охраняван от военни патрули. В идващите години виетнамските лекари бяха доста съществено ангажирани с предварителната защита ", напомня Цветов.

" Всичко е позитивно “

Жителката на град Хо Ши Мин Анастасия удостоверява, че виетнамците отговорно се отнасят към заповедите на управляващите през цялото време на епидемията. И даже в разгара на новогодишните празници не се е стъпало на никое място. " Хората покорно съблюдаваха разпоредбите. Всички седяха у дома. Аз тичах из магазините, само че на всички места беше празно ", спомня си тя.

" За да бъда почтена, аз, макар че пребивавам тук от три години, мислех, че Виетнам е страна от трети свят, признава Анастасия. " Но последните събития разсеяха този стандарт, има доста високо равнище на организация “, добави тя.

Според нейните наблюдения, виетнамците се доверяват на държавното управление и това, което чуват по малкия екран, и по тази причина не е имало песимизъм във връзка с подхванатите ограничения. И даже измежду чужденците.

" В Хо Ши Мин има доста мигранти, доста смесени фамилии, някои виетнамци, които са се завърнали от чужбина, са опозиционно настроени. Обикновено те не зачитат разпоредбите, само че този път никой не мърмори даже в обществените мрежи ", отбелязва Анастасия.

В същото време органите на реда не се церемонят с нарушителите – шляещите се незабавно се докарват в полицейското ръководство. Но ксенофобията или враждебността към европейците, както и към другите азиатци, не са правили усещане на събеседника на организацията: " Напротив, всички са доста другарски настроени. Мнозина разгласяват видеоклипове в поддръжка на лекарите и властта. “ И шегите за ковид не се одобряват - в това число в обществените мрежи.

Анастасия е уверена, че тайната на триумфа в битката против COVID-19 е публичната осведоменост и бързата реакция на управляващите. В умозаключение на диалога тя с наслада оповестява: " Оказва се, че съвсем всички заведения за хранене са се отворили тук. Моята другарка просто ми писа ".

Заработил е и публичният превоз, децата последователно се връщат на учебно заведение. Но всички не престават да носят маски и да поддържат обществена отдалеченост. Може би това дълго ще остане общоприетото предписание за държание във Виетнам.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР