Докато сме онлайн, често се случва на екрана да се

...
Докато сме онлайн, често се случва на екрана да се
Коментари Харесай

Тези 4 опасни предупреждения в интернет никога не трябва да бъдат игнорирани

Докато сме онлайн, постоянно се случва на екрана да се появяват разнообразни известия. Много от нас позволяват грешката да не им обръщат огромно внимание. Има обаче четири предизвестия, които в никакъв случай не трябва да игнорирате, написа MakeUseOf.

Ето кои са те:

1. “The Site Ahead Contains Malware”

Съобщението “The Site Ahead Contains Malware” ви споделя, че уеб сайтът, който сте отворили, съдържа вирус. Ще го видите, в случай че употребявате браузъра Гугъл Chrome и се сблъскате с рисков уебсайт. Благодарение на инструмента за безвредно сърфиране в Chrome, това известие може да ви спести много неприятности. Вместо да продължите, затворете прозореца на браузъра.
Ако употребявате различен браузър, това предизвестие може да наподобява малко по-различно: “This website has been reported as unsafe” (Internet Explorer и Edge browsers), или “Deceptive site ahead” (Mozilla Firefox), или “Reported attack page” (стари версии на Mozilla Firefox).

2. “There Is a Problem with This Website’s Security Certificate”

Ако е изминал документът за сигурност на уеб страницата, който сте отворили, ще видите това известие (по-конкретно в Internet Explorer и Edge). В Chrome то ще гласи следното: “The server’s security certificate is not yet trusted/yet valid”. Тези неточности се появяват на уеб страниците, които употребяват HTTPS, а не HTTP.

Защо това известие може да е сигнал за сериозна опасност? Сайтовете, които изискват несъмнено влизане и употребяват HTTPS, нормално са обществени мрежи, уеб сайтове за онлайн банкиране и онлайн извършване на покупки. Ако срещнете тази неточност, допустимо е уеб сайтът да е бил злепоставен. Или уеб сайтът може да не е този, който смятате, че е.

Обърнете внимание дали постоянно виждате тази неточност, тъй като тя може да се дължи на обстоятелството че часовника на компютъра ви не е вярно синхронизиран.

3. “Windows Firewall Has Blocked Some Features of This App”

Това известие ви споделя: " Защитната стена на Windows е блокирала някои функционалности на това приложение ". Не би трябвало обаче да си мислите, че това известие се лимитира единствено до защитната стена на Windows. Всяка защитна стена може да покаже сходно известие, когато дадена стратегия се пробва да получи неоторизиран достъп до интернет.

За да разберете какво се случва, проверете детайлностите. Съобщението би трябвало да демонстрира името на софтуера, пробвайки се да получи онлайн достъп. Трябва също по този начин да можете да различите името на издателя на програмен продукт и пътя до него. Използвайте търсачка, с цел да научите повече. Добре е и да сканирате системата.

4. “Turn On Virus Protection”

Това известие ви споделя: " Включете антивирусната отбрана ". Ако в миналото сте виждали това предизвестие в Microsoft Windows, тогава ще знаете, че то значи, че вашият антивирусен програмен продукт е бил деактивиран. Понякога това може да е инцидентно (може би просто сте деинсталирали антивирусен програмен продукт от трета страна и би трябвало да активирате още веднъж Windows Defender), само че в случай че не го очаквате, внимавайте. Това може да е индикация за злонамерена зараза.
За да се справите, активирайте още веднъж Windows Defender. Кликнете върху „ Start “ и въведете “defender”. В резултатите кликнете върху Windows Defender Security Center и потърсете “Virus & threat protection”. Ако е съпроводено от червен кръст, кликнете върху „ Turn on “ (Включване). Независимо дали употребявате или не инструмент от трета страна, той ще бъде задействан.

Ако вашият антивирусен програмен продукт не може да бъде задействан още веднъж, това евентуално значи, че вирус го блокира. Веднага проведете сканиране за злоумишлен програмен продукт.

Източник: еxpert.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР