Докато скандалите около последните поправки в Закона за устройството на

...
Докато скандалите около последните поправки в Закона за устройството на
Коментари Харесай

Кланове си прехвърлят наследства

Докато свадите към последните ремонти в Закона за устройството на черноморското крайбрежие (които дефинитивно бяха признати преди седмица) към момента не зативат, откровените безобразия с бетонирането на крайбрежната линия стават все „ по-законни “.

И даже се търгуват без особени спънки. Оказва се, че скандалния хотелски комплекс „ Дюн “ в курорта Слънчев бряг, ситуиран на самата брегова линия, която по конституция би трябвало да бъде обществена държавна благосъстоятелност и който до скоро беше владеене на вдовицата на починалия мафиотски необут - Георги Илиев – Мая, към този момент е продаден.

Градежът, който илюстрира еманацията на арогантността на „ недосегаемите “ от законите в нашата страна и откровенната проява за безпомощността на управниците ни в последните двадесетина години, към този момент има нов притежател.

Проблемите, които сякаш „ неразумни “ държавни чиновници се опитваха да основават на неговата собственичка преди десетина-дванадесет години, като съвсем всяка инспекция на строителния надзор в една от емблемите на мутренските времена стигаше до извода, че постройката е за срутване, само че все пак си остана безусловно непоклатима. За да се стигне до решението на Върховният административен съд, който дефинитивно я „ бетонира “ и я направи „ законна “.

Известната вдовица. от години се пробва да продаде хотела, само че до момента тези опити оставаха несполучливи. Още

през 2010 –а „ Дюн “ се оферираше на пазара за 14 млн. евро. Две години по-късно ценатата му падна с два милиона. Но през цялото това време, хотелът продължаваше да работи и да цялостни джобовете на Илиева.

Очевидно обаче, спътницата на Главния е поела своя нов път в живота и наследеното стартира да и пречи. От две години насам без доста звук Илиева е почнала поетапно да заличава останалото от някогашната висаджийска империя. Първо тя стартира с трансформацията на тогавашния "ВАИ Холдинг ", в чиито активи влизат всички придобивки на борческата формация ВИС-2.

От лоното на „ респектиращият “ преди години холдинг се раждат три нови компании - "ВаиДО 17 ", "ВаиСМ " и "ВНЛ 17 ". Към новоучредените сдружения са трансферирани и част от парцелите, останали като завещание на Илиева.

Именно в активите на едноличното сдружение с лимитирана отговорност "ВНЛ 17 ", което съгласно учредителния му акт е основано на 15 ноември 2017-а и е 100% благосъстоятелност на „ ВАИ Холдинг ", се озовава и хотел „ Дюн “. През пролетта на този година (на 11 април) обаче, компанията е продадена на цяло на близка приятелка на Илиева – някогашната манекенка Боряна Шехтова, за която се твърди, че е дамата до различен мафиотски необут - Христофорос Аманатидис- Таки.

Цената на договорката е...100 хил.лева.

Така бутиковата постройка, в която има 70 първокласни стаи, винарска маза, ресторант, паркинг и басейн, и коята е вдигната безусловно върху пясъка на плажа в „ Слънчев бряг “ е минала от ръцете на едни мафиотски клан в ръцете на различен.

Всъшност Шехтова не за първи път се появява в слуховете като лице за бизнес у нас. Покрай името й се зашумя през 2016-а, когато стана ясно, че контролният пакет от акциите на пловдивския МОЛ „ Марково тепе “ са били продадени от тогавашния му притежател „ Атиумко лимитид “ на две офшорки, регистрирани на английските Вирджински острови - „ Асет Холдинг Лимитид “ и „ Ливия Трейдинг Лимитид “, за които се твърди, че са благосъстоятелност на Таки.

В края на предходната година около свадите със строителната компания "Джи Пи груп " и след повдигнатите обвинявания против единият от съсобствениците й - предприемачът Георги Василев, стана ясно, че той е трансферирал компании с активи за десетки милиони. В двата дни откакто на 14 ноември предходната година прокуратурата разгласи, че е повдигнала обвинявания на две лица от компанията за финансови закононарушения и пране на пари, той е трансферирал участията си в най-малко шест сдружения. Това излиза наяве от вписванията в Търговския указател по техните партиди, където съгласно приложените контракти покупко-продажбите за многомилионни активи се подписват против алегорични суми. Купувачите в множеството покупко-продажби са очевидно доближени лица на Василев, което изяснява и евентуалната причина за светкавичната ликвидация от 15-16 ноември - да се скъсат директните връзки и да се минимизират вредите, в случай че се стигне до запори и искове от обвиняването и Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество.

Най-същественият от трансферираните активи по това време беше дял от 65% в "Марково тепе мол " - притежател на едноименния търговски център в Пловдив. Активите на компанията по баланс към края на 2017 –а са оценени на 35 млн. лв..Вярно е, че към този миг, сдружението има и големи задължения - над 115 млн. лева, които го извеждат до негативен капитал от близо 90 млн. лева Задълженията обаче са главно към самия Василев, който преди няколко години ги изкупува от австрийска банка, кредитирала градежа, и по този начин той взема контрола над мола през 2015 година.

Мажоритарният пакет е продаден на шефа на сдружението Александър Костов за 190 450 лева - колкото е номиналната стойност на дяловете. От клеймото на нотариуса, при който е осъществено прехвърлянето, излиза наяве, че договорката е подписана на 16 ноември, в петък. Останалите съдружници остават същите - това са сътрудникът на Василев в "Джи Пи груп " и шеф на строителната компания Владимир Владимиров-Житенски с 25% и Боряна Шехтова с 10 на 100. Бившата моделка с изключение на,че е майка на детето на Таки е и сестра на брачната половинка на самия Георги Василев - Ана.

Това обаче не е единствената договорка за този ден. Освен нея Василев и Житенски са продали и своите дялове в "Лукс парцели " - сдружение без активност, само че с парцели за 1.5 млн. лева по баланс. И двамата са получили по 15 хиляди лева от купувача - "Ритейл парк Пловдив ", сдружение с акции на предявител, което на последното общо заседание е било благосъстоятелност на двама от членовете на борда му - Иван Ангелов (99.8%) и Валентина Василева (0.2%). Последната взе участие по подобен метод и в друга компания с акции на предявител - "Ви Кей Джи груп ", която в далечната 1994-а е записана от основателите на ВИС-2 - братята Васил и Георги Илиеви. Това сдружение пък е известно като притежател на дискотека "Айсберг " в Слънчев бряг.

Ден преди този момент - на 15 ноември, Георги Василев е трансферирал други четири компании. Три от тях са продадени на Велизар Радев, чието име постоянно се появява в структурите към "Джи Пи груп ". Например през 2016 -а той за малко става шеф на сдружение, основано от "Джи Пи " посредством апорт на постройка "Елмаз пропърти ". То пък бързо е продадено на компания, обвързвана с Ружа Игнатова. Тя трансформира постройката на софийския площад "Славейков " в централа на учредената от нея и занимаваща се с криптовалута OneCoin, която пък понесе обвинявания, че е финансова пирамида. През 2017 -а по сходен метод става шеф на "Люлин пропърти ", учредено от компанията на Василев "Итърнити " посредством апорт на парцел, като след това сдружението е продадено още веднъж на Боряна Шехтова. В началото на тази година Василев е продал на балдъзата си и друга особено основана компания с съответен парцел - "България билдинг ", за 1.6 млн. евро. В момента неин шеф е някогашният футболист Даниел Боримиров, който е женен за сестрата на Таки.

От всичко казано дотук, излиза наяве, че мутренските времена може и да са си отишли, само че наследството е непокътнато.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР