Докато сирийските правителствени войски напредват в яростната си офанзива срещу

...
Докато сирийските правителствени войски напредват в яростната си офанзива срещу
Коментари Харесай

Израел чертае червени линии за отношенията с Асад след войната в Сирия

Докато сирийските държавни войски напредват в гневната си атака против следени от бунтовници зони в южната част на Сирия, Израел признава мълчешком, че силите на президента Башар Асад скоро ще бъдат пред портата му и начертава червени линии за следвоенни връзки със сирийския водач.

Основната грижа за Израел е да държи смъртния си зложелател и съдружник на Асад Иран и неговата марионетка, ливанската милиция " Хизбула ", допустимо по-далеч от границите си. " Нашето искане е иранските сили да си отидат или да се изтеглят напълно от Сирия и изключително от югозападната й част ", сподели израелски върховен боен представител.

Това са радикално разнообразни позиции спрямо преди няколко години, когато израелски водачи обществено предричаха, че Асад ще бъде свален и някои даже мислеха за подписване на мир с бъдеща демократична Сирия. Въпреки че отхвърли да вземе страна в сирийската революция, Израел предложи филантропична помощ на бунтовниците и демонстративно одобри няколко хиляди ранени сирийци за лекуване.

Но в Израел, както и в елементи от Запада, има чувство, че макар порочния метод, по който Асад води войната - лишила живота на стотици хиляди и прогонила милиони от домовете им - оцеляването му е по-малко неприятен излаз от това Сирия да бъде завладяна от радикални ислямисти, които с времето се оказаха най-могъщите му съперници. Израелските водачи изпратиха редица послания, давайки ясно да се разбере, че чакат Асад и подкрепяните от Иран негови съдружници да съблюдават датиращото от десетилетия съглашение за демилитаризирана зона по границата. То лимитира числеността на въоръжените сили, които всяка страна може да разположи на 25 км от зоната.

" От 1974 година имаме съглашение със Сирия за делене на силите ", сподели тази седмица министър председателят Бенямин Нетаняху. " Това е управителен принцип. Ние ще го съблюдаваме прецизно и всички останали имат обвързване да вършат същото ".

Това съглашение е подписано година след арабско-израелската война, в която сирийските сили не съумяват да отвоюват огромна част от Голанските възвишения, която Израел завладява през 1967 година Стратегическата околност бе анексирана по-късно от Израел. Така

израелски войски и еврейски селища се оказаха на няколко десетки километра

от Дамаск. Въпреки че Сирия от дълго време желае този регион да й бъде върнат - и никоя страна не признава анексията на Голан от Израел - обстановката на границата е най-вече спокойна от десетилетия.

Смята се, че Израел и Сирия са били покрай сключването на кротичък контракт на правилото " земя за мир " в предишното, само че сегашният безпорядък в Сирия навежда мнозина на мисълта, че решението на Израел да резервира контрола върху Голанските възвишения е било целесъобразно.

Споразумението като цяло се изпълняваше до началото на войната в Сирия. Но Израел умишлено игнорираше дребните нарушавания на съглашението при сраженията. Той разбра, че ще бъде мъчно да наложи спазването му, поради многото въоръжени формирования в региона. Но в миг, когато Асад консолидира териториалните си завоевания, Израел желае то още веднъж да бъде прецизно наложено.

Израелският боен представител, поискал анонимност, сподели, че въпреки и Асад да е недолюбван, Израел към този момент признава въображаемо очертаващата се реалност. " Търсим надеждно решение. Стремим се да подсигуряваме сигурността и защитата на нашата територия, ползи и народ ", сподели той. " Ако получим това, ще сме удовлетворени ". Стефан Коен, някогашен израелски офицер за взаимозависимост с наблюдателната задача на Организация на обединените нации в Голанските възвишения, сподели, че се чака Сирия да съблюдава съглашението от 1974 година, както е правила в предишното. Проблемът в този момент са Иран, " Хизбула " и другите шиитски марионетки ", сподели той.

Усложняващ фактор е, че мироопазващите сили на Организация на обединените нации бяха принудени да изоставен позициите си по време на боевете и ще би трябвало да се върнат да надзирават прекъсването на огъня.

Израел счита, че Иран е най-голямата опасност за него, като се базира на многократните ирански апели за заличаване на Израел, поддръжката на Иран за Хизбула и други враждебни войнствени групировки и създаването на ракети с отдалечен обхват. Въпреки че Израел се въздържа от присъединяване в сирийската война, той бе деен в небето над Сирия. Той призна, че прави десетки въздушни удари поради съмнения за доставки на оръжия, предопределени за Хизбула, и се счита, че е атакувал редица ирански цели през последните месеци.

 Израел отхвърля да пусне сирийски бежанци след ескалацията на напрежението в Дараа, само че доставя филантропични помощи до границата.
© Amir Cohen, Reuters

Израел отхвърля да пусне сирийски бежанци след ескалацията на напрежението в Дараа, само че доставя филантропични помощи до границата.

Един от повратните моменти пристигна през февруари, когато Израел сподели, че въоръжен ирански дрон е влезнал в неговото въздушно пространство. Израел смъкна дрона, а по-късно порази ирански цели в Сирия, преди един от бойните му самолети да бъде свален. После, при започване на май, Израел нападна, по думите му, десетки ирански цели в Сирия в отговор на ирански ракетен обстрел против Израел. Ракетният огън беше възмездие за предходни израелски удари.

Оттогава Израел неведнъж е заявявал, че няма да разреши на Иран или на неговите шиитски марионетки да открият непрекъснато наличие в следвоенна Сирия. Израелският боен представител изрази угриженост, че Иран ще употребява тези сили, с цел да стартира " война на безсилие " с Израел.

Основен състезател може да бъде Русия, която също изпрати сили в Сирия, с цел да поддържа Асад. Израел разгласи през вчерашния ден, че Нетаняху ще пътува до Русия идната седмица, с цел да се срещне с президента Владимир Путин и тогава се чака за следващ път да бъде разисквана Сирия.

От няколко години Израел и Русия поддържат специфична гореща линия, с цел да предотвратят конфликти сред въздушните си сили в небето над Сирия. Израелските управляващи споделят, че системата работи добре. Вчера сирийските и съветските сили нанесоха вълна от въздушни удари против региони, следени от бунтовници в югозападната част на страната, и нахлуха в огромен град,

подновявайки огромната атака след неуспеха на договарянията

сред Русия и бунтовниците. При настъплението на държавното управление в южната провинция Дараа, което стартира на 19 юни, бяха завладяни обширни региони и към 330 хиляди души бяха принудени да изоставен домовете си. Опозиционни деятели споделят, че са убити десетки цивилни и десетки хиляди са разселени. Сирийският център за наблюдаване на човешките права, основан във Англия, заяви за към 600 въздушни удара в провинция Дараа.

Държавната осведомителна организация САНА сподели, че сирийските войски са влезнали в южния град Сайда след интензивни конфликти с бунтовници. Центърът сподели, че с завладяването на Сайда сирийските войски ще се приближат на няколко километра от граничния пункт " Насиб " с Йордания, което е основна цел.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации, по време на изключителни съвещания при закрити врата през вчерашния ден, не съумя да реализира единодушие по каквато и да е реакция на ескалиращите боеве. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1382)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР