Докато САЩ ескалират кампанията си за подкопаване на китайската полупроводникова

...
Докато САЩ ескалират кампанията си за подкопаване на китайската полупроводникова
Коментари Харесай

Най-ценната европейска технологична компания опитва да избегне „войната за чипове“ между САЩ и Китай

Докато Съединени американски щати ескалират акцията си за подкопаване на китайската полупроводникова промишленост, Европа пробва, с прочут триумф, да избегне сюжет, в който се трансформира в косвена жертва, пишат Джулиън Дойч и Кейган Кох з.

В центъра на тези опитите е ASML – нидерландската компания, която е водач в пазар на литографски машини, употребявани за производството на полупроводници. В момента ASML е най-ценната софтуерна компания в Европа с пазарна капитализация от към 174 милиарда $. Машините на ASML са измежду дребното, които са способни да създават полупроводници от междинен клас, а компанията е на процедура монополист при  оборудването, належащо за производството на най-модерните чипове. Това слага ASML в центъра на вниманието на политиците в Европа, Съединени американски щати и Китай.

ASML в никакъв случай не е продавал своите машини за Екстремната ултравиолетова литография (EUV) на китайски клиенти. Сега администрацията на Байдън, като част от напъните си да попречи на Китай да развие способността да създава усъвършенствани полупроводници, се пробва да накара нидерландското държавно управление да задържи по-старите машини на ASML за дълбока ултравиолетова литография, или DUV, които могат да се употребяват в композиция с друга технология за основаване на усъвършенствани чипове.

Европейската комисия, както и нидерландското и немското държавно управление, са подхванали координирана лобистка акция, с цел да се опълчват на рестриктивните мерки върху основна европейска компания, до момента в който американските й съперници не престават да вършат бизнес с китайски компании, настояват осведомени източници, представени от Блумбърг. Според тя сходни ограничавания към този момент са безсмислени, като се има поради, че ASML, която предходната година генерира 15% от приходите си в Китай, към този момент е продала доста от тези машини на китайски компании.

Когато при започване на октомври Съединени американски щати вкараха нови по-строги ограничавания против правенето на бизнес в Китай, те пристигнаха като облекчение за ASML и неговите политически поддръжници. ASML не беше наранена директно от новите ограничавания, само че направи по-трудно за нейните съперници в Съединени американски щати, като Applied Materials Inc. и Lam Research Corp., да продават усъвършенствано съоръжение за чипове в Китай. И двете компании предизвестиха вложителите, че новите ограничавания ще повлияят доста на финансовите им резултати.

Министерството на търговията на Съединени американски щати, което дава отговор за по-голямата част от основаването и използването на новите правила, не разяснява непосредствено съответни компании или своите договаряния с други държавни управления. ASML не е американска компания, което лимитира властта на Съединени американски щати върху нейните интервенции. Тя обаче употребява елементи, създадени в Съединени американски щати, което дава на Вашингтон известна степен на въздействие. В предишното контролът върху износа се е ползвал за артикули, когато минимум 25% от техните съставни елементи са с генезис от Съединени американски щати. Но висши американски чиновници в този момент споделят, че артикули, които съдържат американски съставни елементи или интелектуална благосъстоятелност, могат да бъдат подложени на процеса на утвърждение за експорт от Вашингтон. Такова необятно пояснение на разпоредбите би било оставило малко благоприятни условия за заобикаляне от компании като ASML.

Европейците се опасяваха, че новата политика на Съединени американски щати ще включва разпореждания, засягащи DUV. Главният изпълнителен шеф на ASM Петер Венинк, уточни в изказване, съпътстващо тримесечните облаги на компанията на 19 октомври, че първичната му оценка е, че новите ограничавания не се ползват за продуктите на ASML, изпратени отвън Нидерландия.

Роджър Дасен, който е основен финансов шеф на компанията, разяснява, че директното влияние на ограниченията е много лимитирано, с помощта на „ обстоятелството, че сме европейска компания употребяваща лимитирано количество американски технологии “.

И все пак ASML към този момент е видялa непрякото влияние на новите ограничавания на администрацията на Байдън. Акциите на компанията паднаха с цели 19% в дните след известието от 7 октомври, макар че отчасти се възвърнаха, откакто компанията регистрира положителни облаги за последното тримесечие.

ASML също по този начин сподели на всички свои американски чиновници да спрат да обслужват и поддържат клиенти в Китай, до момента в който компанията прави оценка новите правила. Компанията се нуждае от лицензи, в случай че желае да изнася избрани артикули, които включват американски съставни елементи, за китайски клиенти.

Имайки поради всичко това, Съединени американски щати рискуват да влязат в борба с Европа, в случай че решат да продължат напред с нови ограничавания върху износа на DUV машини. Не е ясно какъв късмет имат американците да убедят нидерландските си сътрудници да наложат спомагателни ограничавания върху продажбите на DUV, само че няма подозрение, че трансатлантически съюзницивсе още не са на една и съща страница по тематиката. Китай е третият по величина търговски сътрудник на Холандия след Германия и Белгия.

Макар че най-лошите страхове на ASML може да не са се осъществили с последните ходове на Съединени американски щати, това не значи, че компанията няма да бъде наранена от по-нататъшни ескалации на спора сред Вашингтон и Пекин. Ако Съединени американски щати се стремят да засилят натиска върху опциите на своя съперник за произвеждане на чипове, водещият международен снабдител на съоръжение за произвеждане на чипове остава разумна цел.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР