Докато съм на тази позиция, няма да разпиша инхаус процедура,

...
Докато съм на тази позиция, няма да разпиша инхаус процедура,
Коментари Харесай

Гроздан Караджов: Разреших АПИ да се разплаща с 26 милиона лева по инхаус поръчки

Докато съм на тази позиция, няма да разпиша инхаус процедура, увери той

"Разреших АПИ да се разплаща с 26 млн. лв. по инхаус поръчки за Автомагистрала "Хемус " и за пътя Видин - Ботевград, другояче компаниите можеха да изискат неустойки в размер на 15%. Независимо, че са противозаконни договорите, те са настоящи. Докато съм на тази позиция, няма да разпиша инхаус процедура ". Това съобщи за министърът на районното развиване Гроздан Караджов.

По думите му при инхаус поръчките е заобиколен е Законът за публичните поръчки. "Автомагистрали " задържа сред 8 и 14% комисиона, останалите ги дава на свои подизпълнители. Ако се сътвори потенциал и към датата на подписване на договорите 80% от парите остават в "Автомагистрали ", а не 10, те се явяват като пощенска кутия, с която да се излъже обществото, че е инхаус процедура. Това е неистина за 4 милиарда, не може да остане незабелязана. Не е имало съобщение за публични поръчки, платени с пари от бюджета, прикривани са от настоящи поправки ", уточни Караджов.

Той разкри, че 2,6 милиарда е настоящото предложение за над 3000 км инфраструктурни планове. Това е с 200 млн. по-малко от в началото оповестените. "Вярвам, че доста ще успеем да спестим от тях ", показа той.

Министърът посочи и по какъв начин са приоритизирани плановете - преди всичко където има най-вече ПТП-та, по-късно тези с най-големи опустошения. "С повишаването на строителните материали ще се оскъпи градежа на лотовете на "Хемус ", в случай че се прекратят процедурите. Привърженик съм на продължението на инхаус процедурите, само че със специфичен закон, който ги позволява - ще се спести време, ще се узакони нелегално издигнатото, ще се спестят средства от осъществяване на нови състезания ", изясни още той. И посочи, че 1 и 3 сектор на автомагистралата ще се пуснат в средата и края на идната година, а на края на 2024 година ще се пусне и втори.

По тематиката със градежа на тунела под Шипка Караджов осведоми, че осъществяването ще продължи 4 години и 2 месеца. А пътя Ботевград - Видин ще бъде приключен до края на 2026 година "Нов мост Русе - Гюргево е вероятен, само че ще зависи от работата на експертните комисии ", сподели още министърът. По Плана за възобновяване ще продължава осъществяването на плановете за саниране, за пречиствателни станции и енергийна успеваемост на публични здания.

Относно ТОЛ таксите Караджов смята, че е заслужено да се покачат и да се приближат до тези на прилежащите страни. И разкри, че над 500 000 лв. са заложени в бюджета на ДНСК за побутване на противозаконни здания. Вероятно "Алепу " ще бъде част от тези обекти.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР