Докато съдебният спор между държавата и мобилните оператори за индексацията

...
Докато съдебният спор между държавата и мобилните оператори за индексацията
Коментари Харесай

"Теленор" ще вдигне месечните такси с инфлацията за 2021 г., А1 обмисля решение

Докато правосъдният спор сред страната и мобилните оператори за индексацията на месечните такси на клиентите им продължава, " Теленор " разгласи, че сигурно повишаване ще има още за сметките за януари. Другият мобилен оператор, който води правосъден спор с страната по оповестеното в края на годината индексиране с инфлацията на абонаментите проекти - А1, към момента обмисля по какъв начин да постъпи.

В писмо до клиентите основният изп. шеф на " Теленор " Джейсън Кинг показва, че нарасналата инфлация се е отразила на покупателната дарба на всички, измежду които и на бизнеса. Допълва, че сметките за ток на компанията са с двуцифрен растеж, а разноските за пощенски, куриерски услуги, разноските за магазинна мрежа и защита, доближава до 20%.

С това изяснява за какво сметките за януари ще нарастнат с към 1 лев като размерът им ще бъде осъвременен със средногодишната инфлация за 2021 година Това ще стане откакто цената й бъде публично оповестена от националната статистика, което се чака да стане на 18 януари.

" Въз основа на извършените диалози с административните органи през ноември предходната година ние към момента считаме първичното си решение за индексиране през декември 2021 година и през февруари 2022 година за законосъобразно ", се показва още в писмото.

Тъкмо това желание, което бе обявено на клиентите през декември, както и аналогичното от страна на А1, стана мотив за остро изявление от страна на министъра на стопанската система Корнелия Нинова. Със заповед на подопечната й в края на годината на мобилните оператори бе неразрешено да подвигат цените. С нея бе наложено авансово осъществяване, което значи, че операторите само че могат да подвигат цените до момента в който съдът не се произнесе дефинитивно. Забраната се отнасяше за " Теленор " и А1, защото третият оператор " Виваком " не разгласи желание да актуализира цените на абонаментните проекти за две години обратно, а единствено за изтеклата.

" Теленор " и А1 апелираха таман това авансово осъществяване с ред причини, измежду които увеличените им разноски поради огромното повишаване на цената на тока и други техни разноски, заради което проектите им за разширение, за създаване на 5G мрежа и други са препятствани.

На първа инстанция Административният съд София град се произнесе с определение. От него се схваща, че съдът отхвърля жалбите на двете компании. Това събитие в два следващи дни бе оповестено от вицепремиера и министър на стопанската система Корнелия Нинова като първа победа против мобилните оператори. " Дневник " изпрати въпроси до Министерството на стопанската система. От А1 разясниха пред " Дневник ", че заповедта, по която съдът се е произнесъл с определение в интерес на страната, стопира мобилните оператори да вдигнат цените на една стъпка до момента в който няма решение на съда всъщност. Това значи, че няма проблем, както към този момент разгласи " Теленор " цените да се индексират с инфлацията за една от годините - 2020 или 2021, само че не може да стане и за двете по едно и също време.

" Самата опция за индексация е заложена в нашите договорни връзки с клиентите, само че досега не сме я употребявали. Причината да предложим подобен метод (индексация с инфлацията за две години в една стъпка - бел. ред.) е, тъй като той е по-изгоден за потребителите - индексацията да се направи за две години едновременно ", оповестяват от А1.

Компанията показва, че чака Националният статистически институт за разгласи средногодишната инфлация за 2021 година и тогава ще вземе решение по какъв начин да продължи с индексацията и какви ще са идващите стъпки. Сред тях е и решението дали да се апелира определението на съда, което е допустимо в 7-дневнен период.

Жалбите на операторите занапред ще се преглеждат всъщност, с което и разногласието би трябвало да получи правосъдно позволение.За страдание с това не завършва правосъдният спор, защото жалбата още не е обсъждана всъщност. Но за нас това не е от голяма важност, защото не можем да си позволим подобен значим въпрос за клиентите и компанията да остане дълго време забранен, показват от А1 в отговорите си до " Дневник ".

" С оглед на това обмисляме друг метод, който ще е най-щадящ за клиентите и по едно и също време с това ще ни даде опция да компенсираме увеличените си разноски поради покачващата се инфлация в страната. Продължаваме да имаме вяра, че дружно с институциите би трябвало да имаме разговор за намиране на най-хубавото решение за крайния клиент и бизнеса ", допълват от мобилния оператор. С определението си съдът показва, че мащабът на засегнатите публични ползи е огромен поради размера на клиентите, а предварителното осъществяване (спирането на поскъпването) е позволено не поради нелоялна комерсиална процедура от страна на операторите, а поради накърняването на икономическите ползи на потребителите в усложнена обстановка на пандемия и настъпваща икономическа рецесия - увеличение на цените във всички браншове, засягащи битовите консуматори. Съдът намира, че " икономическите ползи " на жителите следва да се дефинират като " значими публични ползи ", защото се отнасят до безграничен брой консуматори и се отразяват на метода им на живот в обществото. Посочва се също, че всяко непредвидено нарастване се отразява на икономическите ползи на потребителите, без значение от цената му. Освен това става дума за накърняване на икономическите ползи на огромна група консуматори, а не на един консуматор с дребна сума.

Това обаче не значи, че хората могат да си прекратят договорите, без да платят наказателна клауза.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР