Докато руският президент Владимир Путин и американският Джо Байдън се

...
Докато руският президент Владимир Путин и американският Джо Байдън се
Коментари Харесай

Байдън vs. Путин - за какво говориха двамата лидери

Докато съветският президент Владимир Путин и американският Джо Байдън се видяха за първи път лице в лице край красивото Женевско езеро, Русия организира най-голямото военно обучение в Тихия океан след края на студената война. На по-малко от 500 км от американския щат Хавай са ситуирани 20 съветски бойни кораба, придружавани от помощни плавателни съдове, подводници, както и над 20 изтребителя. Според английския в. “Дейли мейл” по този начин Москва до последния миг се е опитвала да окаже напън американската страна да бъде по-отстъпчива.

Най-значимото интернационално събитие от началото на годината се организира в сряда в Женева в атмосфера на мощно напрежение, само че малко на брой чакаха от него сериозен пробив. И Кремъл, и Белият дом дадоха предварителна поръчка, че няма да има чудеса.

Срещата САЩ-Русия на най-високо равнище в женевската вила “Ла Гранж” се организира в миг, когато връзките сред двете страни са на най-ниската си точка, изключително откакто Байдън назова Путин " палач " и разгласи, че той няма душа. Ясно е, че макар желанието от този момент насам да се откри някакъв баланс в политическите контакти, разликите остават съвсем непреодолими

Не мисля, че сред мен и президента Байдън е имало някаква неприязън, сподели Путин на конференцията след срещата, която даде първи. Той дефинира тона сред двамата като градивен и уточни, че един от въпросите, по които е реализирано единодушие, е посланиците на двете страни да се върнат на постовете си.

В момента те не извършват отговорностите си поради влошените дипломатически връзки. Путин уточни също, че при диалозите е имало предпочитание за взаимно схващане и за доближаване макар другите позиции по доста тематики.

Друга значима сделка е било започването на съвещания, с цел да бъдат избегнати хакерски офанзиви в бъдеще. Очакваше се Байдън да натисне Путин точно по този въпрос, защото в последните месеци държавни институции и частни компании пострадаха от киберпрестъпления, за които е обвинена Русия. “И двете страни имаме известна отговорност в това отношение”, сподели съветският президент.

“Този човек знаеше, че е нарушил закона в Русия. Той бе наказан два пъти”, сподели още Путин, без да загатва името на опозиционера Алексей Навални, който е в пандиза. “Този господин направи всичко, което искаше”, сподели съветският водач и уточни, че освен това състояние не вижда причина неговият случай да бъде обсъждан.

Бил е обиден и конфликтният въпрос за Украйна. Но що се отнася до възможното участие на Киев в НАТО, “нямаме защо да говорим”, отсече Путин.

Екипът на Джо Байдън е гледал конференцията доста деликатно, с цел да може американският президент да се възползва оптимално от опцията да приказва втори, писа Си Ен Ен.

По-рано денем Джо Байдън първи кацна още във вторник вечерта в Женева, откакто в предходните дни съумя да си обезпечи мощен коз - поддръжката на седемте най-силни стопански системи в света (Г-7), както и на сътрудниците си от НАТО и Европейски Съюз. Според западни анализатори главната цел на водача от Вашингтон в този момент е да стабилизира, доколкото е допустимо, връзките с Москва, с цел да може да се концентрира против очертаващата се все по-голяма заплаха - Пекин.

Путин от своя страна изчака до последния миг, с цел да се причисли към двустранната среща на върха. В изявление за Ен Би Си при започване на седмицата той също извади своя коз - назова връзките с Китай “стратегическо партньорство” и се похвали, че те в никакъв случай в историята до момента не са били толкоз положителни. Подобна безоблачна китайско-руска идилия е това, от което Съединени американски щати най-вече се тормозят.

Срещата стартира тъкмо съгласно предварителната стратегия малко преди 14,30 ч българско време. Някои медии не пропуснаха да отбележат, че този път Путин, фамозен с непрекъснатите си закъснения за интернационалните конгреси, е дошъл в точния момент. За срещата си с Доналд Тръмп през 2018 година съветският президент е просрочен с 45 мин.

Стопанинът на Кремъл даже дошъл първи с лимузина съветско произвеждане “Аурус”. Двамата президенти бяха приветствани от домакина - президента на Швейцария Ги Пармлен, който им пожела потребен разговор и взаимно съгласие. След това се здрависаха и незабавно влязоха във вила “Ла Гранж”, като единствено помахаха на репортерите, без да кажат и дума.

По-късно в цялостната с исторически книги библиотека на швейцарската резиденция от XVIII в. Путин и Байдън позираха в компанията на държавния секретар Антъни Блинкън и на съветския външен министър Сергей Лавров. Виждаше се по какъв начин американският президент споделя нещо на съветския си сътрудник, който стоеше с каменно лице.

Минути наред двамата въобще не се поглеждаха в очите. Снимки по-късно обаче бяха документирали събеседниците усмихнати.

Според Си Ен Ен Путин е благодарил на събеседника си за самодейността да се срещнат. Той споделил още, че в връзките сред Русия и Съединени американски щати има насъбрани доста проблеми, които изискват диалози на най-високо равнище, и че се надява тези диалози да бъдат продуктивни. Байдън изразил вяра двамата да работят по проблемите от съвместен интерес.

В началото на диалозите той нарекъл Съединени американски щати и Русия “две велики сили”, наблягайки, че няма желание да подценява съветската роля в международните каузи. Си Ен Ен отбелязва, че репортерите на конкурентните медии са основали безпорядък в библиотеката и в мелето множеството реплики на двамата президенти не са били чути. Дори се наложи Белият дом да прецизира, че кимване на Байдън не е било отговор на заложен му въпрос дали има вяра на Путин, а просто привет към пресата въобще. Американският президент не е отговарял на никакви въпроси, сподели негова говорителка.

Първият кръг на договарянията в стеснен формат завърши към 16,30 ч българско време. След пауза от към 15 мин те продължиха дружно с задачите делегации. Два часа по-късно и разширеният формат завърши, преди водачите да дадат обособените си конференции.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР