Докато руската армия продължава да удря Украйна с ракети и

...
Докато руската армия продължава да удря Украйна с ракети и
Коментари Харесай

Десетки руски оръжейни магнати избягват западни санкции

Докато съветската войска продължава да удря Украйна с ракети и други смъртоносни оръжия, западните страни дадоха отговор частично, като насочиха наказания към съветската отбранителна промишленост. Последният кръг пристигна във вторник, когато Съединените щати издадоха нови наказания против някои производители на оръжия и ръководители в основата на това, което те нарекоха " военната машина " на съветския президент Владимир Путин.

Но изследване на " Ройтерс " на компании, ръководители и вложители, подкрепящи съветския защитителен бранш, демонстрира, че забележителен брой играчи към момента не са под наказания: Близо три дузини водачи на съветски оръжейни компании и минимум 14 отбранителни компании не са били глобени от Съединените щати, Европейския съюз или Обединеното кралство. Освен това глобите против съветските оръжейни производители и магнати са прилагани непоследователно от тези съдружници в НАТО, като някои държавни управления постановат наказания, а други не, демонстрира прегледът на " Ройтерс ".

Сред оръжейните магнати, които не са глобени от нито един, е Алън Лушников, най-големият акционер в Kalashnikov Concern JSC, първичният производител на добре познатия автомат AK-47. Лушников има 75% дял във компанията, съгласно последните бизнес записи.

Самата компания бе глобена от Съединените щати през 2014 година, годината, в която Русия нахлу и анексира украинския полуостров Крим. Европейски Съюз и Обединеното кралство постановиха лични наказания против концерна " Калашников " тази година.

Компанията съставлява 95% от съветското произвеждане на картечници, снайперски пушки, револвери и други ръчни огнестрелни оръжия и 98% от автоматизираните оръжия, съгласно нейния уеб страница и последния годишен доклад. Оръжията включват щурмова пушка AK-12, обновена версия на AK-47, някои от които са конфискувани от съветските сили от украински бойци. Концернът " Калашников " също създава ракети, които могат да бъдат изстреляни от аероплан или от земя.



Бивш заместник-министър на превоза на Русия, Лушников в миналото е работил за стоковия магнат Генадий Тимченко, дълготраен другар на Путин. Съединените щати глобиха Тимченко през 2014 година след нахлуването на Русия в Крим, като го показаха като член на " вътрешния кръг " на Кремъл.

Нито Лушников, нито Тимченко, нито концернът " Калашников " дадоха отговор на претенции за коментар.

Същият модел се повтаря и с концерна " Алмаз-Антей ", основана в Москва отбранителна компания, профилирана в ракети и противовъздушни системи. Компанията е глобена от Съединени американски щати, Европейски Съюз и Англия, само че изпълнителният шеф Ян Новиков не е.

Уебсайтът на Almaz-Antey демонстрира мотото " Мирното небе е нашата специалност ". Компанията създава ракети " Калибр ", които съветското министерство на защитата хвали за унищожаването на украински военни уреди. В изказване от предишния месец министерството сподели, че Русия е изстреляла ракети с огромен обхват на деяние " Калибр " по украински команден пункт покрай село Широка Дача в Източна Украйна, убивайки, съгласно министерството, повече от 50 генерали и офицери от украинската войска.

" Ройтерс " не съумя да ревизира без значение това изказване.

Нито " Алмаз-Антей ", нито изпълнителният шеф Новиков дадоха отговор на претенции за коментар.

В отговор на лист с въпроси, изпратен от " Ройтерс " по отношение на западните наказания, ориентирани против Русия, представител на Кремъл сподели, че " последователността и логиката на налагането на наказания, както и законността на налагането на такива ограничавания, е въпрос, който би трябвало да бъде подложен непосредствено на страни, които са ги въвели ".

Констатациите на " Ройтерс " са откакто украинският президент Володимир Зеленски сподели, че актуалните наказания на Запада против Русия " не са задоволителни ", защото съветските войски реализират триумфи в нападението си против източните райони на Украйна Луганск и Донецк.

Украинската войска е превъзхождана от съветската артилерия тук-там като индустриалния град Северодонецк, който тя отстъпи на съветските сили предходната седмица след седмици на интензивни боеве.

Путин разказва нападението на своята войска против Украйна като " специфична военна интервенция ", ориентирана към демилитаризиране и " денацифициране " на нейния либерален комшия. Във вторник съветското външно министерство разгласи, че ще забрани на Джил Байдън и Ашли Байдън, брачната половинка и дъщерята на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, да влизат в Русия за неопределен срок в отговор на " непрекъснато разширяващите се наказания на Съединени американски щати против съветски политици и публични фигури ". "

Съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан сподели във вторник, че дейностите на Русия не са изненадващи, тъй като " потенциалът на Русия за този тип цинични ходове е всъщност безконечен ".

Руската инвазия е умъртвила хиляди украински бойци и цивилни, само че точният брой не е прочут. Службата на Организация на обединените нации по правата на индивида съобщи в понеделник, че 4731 цивилни са убити в Украйна от началото на съветската инвазия на 24 февруари, в това число повече от 300 деца, с други 5900 цивилни, ранени в спора. Агенцията сподели, че множеството от жертвите са от потреблението на " избухливи оръжия с необятна зона на проваляне, в това число обстрел от тежка артилерия и ракетни системи за неведнъж изстрелване, ракетни и въздушни удари " и че действителният брой на убитите и ранените е евентуално доста по-висока.

Западът наложи наказания върху част от съветската стопанска система, изпитание, което до момента не е асъдействало доста за въздържане на съветската атака. Подобно на възбраните за други съветски компании, глобите против оръжейните компании имат за цел да попречват способността им да продават на задгранични клиенти. Тези наказания лимитират техния достъп до вносни съставни елементи и като цяло вършат производството на оръжие по-скъпо и ще им лишава доста време. Налагането на наказания на хората зад тези компании отива една крачка напред. Това разрешава на западните страни да преследват всевъзможни имения, яхти и други офшорни благосъстояния на тези, които доставят на съветската войска и лимитира къде могат да пътуват в чужбина.

" Вие демонстрирате, че да си помощник на режима си има цена ", сподели Макс Бергман, някогашен чиновник на Държавния департамент по време на администрацията на Обама, който е работил по прехвърлянето на оръжия от Съединени американски щати и опазването на американските военни технологии. " Те го усещат доста персонално. Вие създавате недоволна класа от хора, които са обвързани с Кремъл ", сподели Бергман, в този момент шеф на програмата за Европа в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания, основан във Вашингтон мозъчен концерн за национална сигурност.

Производители на муниции са невредими

Други компании в съветската отбранителна промишленост, разпознати от " Ройтерс ", които не са глобени от Съединените щати, Европейски Съюз или Обединеното кралство, включват Завод Дегтярев (ZDEGI.MM), оборудване на 165 благи североизточно от Москва, което създава картечници, противотанкови и противовъздушни оръжия, които се продават на съветската войска. Нейните оръжия включват картечници Калашников PKM и PKTM, както и пушки и картечници Корд, някои от които са инсталирани на бронирани транспортни средства.

Заводът Дегтярев не отговори на искане за коментар.

Не е глобен и Климовският профилиран боеприпасен цех, южно от Москва, където се създават " световноизвестни патрони " за револвери и автомати " Калашников ", съгласно архивирана версия на неговия уеб страница. Нито Новосибирският цех за патрони, производител на муниции, който назовава себе си " едно от водещите инженерни предприятия на военно-промишления комплекс на Русия ".

Нито един цех за муниции не отговори на претенции за коментар.

Миналия месец " Ройтерс " потърси мнения от чиновници по глобите в Обединеното кралство, Европейски Съюз и Съединените щати по отношение на констатациите на осведомителната организация, че те не са съумели да санкционират група съветски отбранителни компании и магнати, подхранващи военните старания на Путин. Като част от този развой " Ройтерс " даде на тези западни управляващи обстоен лист с повече от 20 компании и повече от три дузини хора, които са избягали от наказания.

Службата за външни работи, общността и развиването на Обединеното кралство, която постанова наказания за Англия, съобщи, че не може да разяснява бъдещи наказания. Добавя, че Лондон и неговите съдружници са наложили " най-големите и тежки стопански наказания, пред които Русия в миналото е била изправена, с цел да оказват помощ за осакатяването на военната машина на Путин ". Европейската комисия и Министерството на финансите на Съединени американски щати, които се занимават със глобите надлежно за Брюксел и Вашингтон, отхвърлиха да разясняват спецификата на констатациите на " Ройтерс ". Елизабет Розенберг, помощник-секретар по финансирането на тероризма и финансовите закононарушения в Министерството на финансите, сподели в изказване, че глобите са " затруднили Русия да получи това, от което се нуждае, с цел да набави и създаде оръжия ".

Във вторник, във връзка със срещата на водачите на страните от Г-7 в немските Алпи, Министерството на финансите разгласява нов кръг от наказания, свързани с защитата, които включват осем от оръжейните компании и двама от ръководителите в листата, възложен по-рано от " Ройтерс ".

Един от тези новосанкционирани ръководители, Владимир Артяков, играе основна роля в съветската оръжейна промишленост от десетилетия и служи като изпълнителен шеф номер 2 в " Ростек ", военно-промишлен колос със стотици дъщерни сдружения, в които работят повече от половин милион души, съгласно неговия уеб страница и годишни доклади. Артяков също е ръководител на най-малко пет съветски оръжейни компании, измежду които Russian Helicopters JSC, която построява няколко линии военни хеликоптери, в това число Ка-52 " Алигатор ", някои от които са свалени и документирани в Украйна.

Той не е глобен от Европейски Съюз или Англия.

Артяков и фирмите не дадоха отговор на претенции за коментар.

" Ростек " е глобена от Вашингтон от 2014 година Във вторник Съединените щати още веднъж се насочиха към компанията, като постановиха наказания на повече от 40 дъщерни сдружения и филиали. Сред засегнатите беше тръст " Автоматика ", компания, обвързвана с кибервойни. Беше в листата на съветските отбранителни компании, който " Ройтерс " показа на Министерството на финансите предишния месец, търсейки пояснение за какво фирмите не са били глобени.

Rostec и Avtomatika Concern не дадоха отговор на претенции за коментар.

Други компании в листата на " Ройтерс ", които бяха глобени тази седмица от Министерството на финансите, включват PJSC Tupolev, производител на изтребители като бомбардировача Ту-22M3. Украинските военни оповестиха, че бомбардировачи Ту-22М3 са виновни за ракетен удар по огромен търговски център в централния украински град Кременчук в понеделник, при който починаха минимум 18 души и бяха ранени към 60.

PJSC Tupolev и друга компания в листата, JSC VNII Signal, не са глобени от Европейски Съюз или Обединеното кралство. JSC VNII Signal е производител на механични и навигационни системи, които зареждат съветските военни танкове и някои от най-модерните ракетни системи в страната.

PJSC Tupolev и JSC VNII Signal не дадоха отговор на претенции за коментар.

Топ играчи остават недокоснати

Междувременно ръководителите на редица съветски оръжейни компании значително заобиколиха глобите на западните управляващи.

Близо три месеца откакто балистична ракета " Точка-У " удари гара в източноукраинския град Краматорск на 8 април, съветски оръжейни ръководители, свързани с компанията, която създава тези ракети, към момента не са глобени. Атаката умъртви повече от 50 души, в това число деца, и рани повече от 100.

Руската компания JSC Research and Production Corporation Konstruktorskoye Byuro Mashynostroyeniya, известна като KBM, е главният производител на ракети " Точка -У ", съгласно база данни на армията на Съединени американски щати за международна военна техника. Нито Вашингтон, нито Брюксел, нито Лондон са глобили Сергей Питиков, основен изпълнителен шеф на KBM.

Тримата западни съдружници пощадиха и Александър Денисов, основен изпълнителен шеф на NPO High Precision Systems, компанията майка на KBM. High Precision Systems управлява производството на необятна гама ракети, артилерия, гранатомети и картечници, употребявани от съветските войски и оборудвани на военни хеликоптери, самолети, танкове и военни кораби.

Санкциите против съветските оръжейни компании и магнати се ползват непоследователно от западните съдружници. Съединените щати и Европейски Съюз са глобили системите с висока акуратност, да вземем за пример, до момента в който Обединеното кралство не е. Съединените щати са глобили KBM, само че Европейски Съюз и Обединеното кралство не са.

High Precision Systems, Питиков и Денисов не дадоха отговор на претенции за коментар. KBM удостовери, че Питиков е неин основен изпълнителен шеф, само че не отговори на спомагателни въпроси, изпратени от " Ройтерс ".

Европа и Съединените щати не съумяха да координират глобите даже против производителите на неразрешени оръжия.

От началото на съветската инвазия в края на февруари западните държавни управления и правозащитните групи жигосаха потреблението на касетъчни муниции: дребни бомби, доставяни и от ракети, които се разпръскват и експлодират над повърхност, огромна колкото градски блок. Международен контракт от 2008 година не разрешава тяхното потребление или произвеждане при каквито и да е условия заради опустошителните резултати върху цивилните.

Русия е употребила система за изстрелване на ракети " Ураган ", с цел да изстреля касетъчни бомби в Харков на 24 март, убивайки осем цивилни и ранявайки 15 други, съгласно службата по правата на индивида на Организация на обединените нации и украински публични лица.

" Ураган " се създава от JSC Scientific and Production Association Splav, съветска компания, чиито системи са продавани в чужбина в страни, в това число Индия. Компанията е глобена от Съединени американски щати, само че не и от Англия или Европейски Съюз. Изпълнителният ѝ шеф Александър Смирнов въобще избегна глобите.

" Сплав " и Смирнов не дадоха отговор на претенции за коментар.

Почти същото е и с компанията майка на Splav, NPK Techmash. Съединените щати и Европейски Съюз са глобили компанията, само че Обединеното кралство не. Изпълнителният шеф на Techmash Александър Кочкин не е бил обект на наказания от американски или европейски управляващи.

" Техмаш " и Кочкин не дадоха отговор на претенции за коментар.

В изказване от 10 юни Европейската комисия съобщи, че има старания за уеднаквяване на описите със наказания " доколкото е допустимо от правна позиция " измежду съдружниците, с цел да се реализира " оптимален кумулативен резултат от глобите с всички наши съидейници ". В случаите, когато описите не съответстват, се споделя в изказването на Комисията, хора и компании, които сега не са в листата със наказания на Европейски Съюз, могат да бъдат добавени по-късно, в случай че има задоволително доказателства.

" Нищо не е отвън масата ", се споделя в изказването.

Западни връзки

Една от най-известните съветски компании, избягали от западните наказания, е VSMPO-Avisma Corp (VSMO.MM), която е най-големият снабдител на исполин в света и 25% благосъстоятелност на Rostec. Тя доставя отбранителната промишленост на Русия, само че също по този начин измежду нейните клиенти са огромни западни аерокосмически компании.

Базирана във Верхняя Салда, в Централна Русия, VSMPO-Avisma има дъщерни сдружения с мощности в Съединените щати, Швейцария и Обединеното кралство, както и чиновници по продажбите и дистрибуцията в Съединените щати, Европа и Азия, съгласно нейния уеб страница и годишни доклади. Това без подозрение е фактор, който е разрешил на компанията да избегне наказване, съгласно трима специалисти по наказания и съветски специалисти по защитата, които са говорили с " Ройтерс ".

Заместник-председателят на VSMPO-Avisma и мажоритарен акционер, съветският милиардер Михаил Шелков, класиран от Forbes тази година като 59-ия най-богат човек в Русия, също не е глобен.

Според предходни прессъобщения VSMPO-Avisma има дълготрайни контракти за доставка на исполин за United Aircraft Corp, дъщерно сдружение на Rostec, което управлява производството на съветски изтребители като Су-34, които са свалени в Украйна. United Aircraft е глобен от Съединени американски щати, Европейски Съюз и Обединеното кралство.

VSMPO-Avisma също продава на европейската Airbus (AIR.PA) и доставяше на американския аерокосмически колос Boeing Co (BA.N) до март, когато основаната в Арлингтън, Вирджиния компания съобщи, че е спряла да купува исполин от Русия. Boeing разгласи единствено няколко месеца по-рано, през ноември 2021 година, че VSMPO-Avisma ще бъде най-големият снабдител на исполин " за сегашни и бъдещи търговски самолети на Boeing ".

VSMPO-Avisma и акционерът Шелков отхвърлиха коментар. Boeing сподели в изказване, че работи от 2014 година, с цел да диверсифицира източниците си на исполин по света и че сегашните му ресурси и източници " обезпечават задоволително доставки за произвеждане на самолети ".

Airbus не отговори на съответни въпроси по отношение на връзките си с VSMPO-Avisma. Но в изказване, изпратено по имейл, се споделя, че евентуалните наказания против съветския исполин " биха нанесли огромни вреди на цялата въздушна промишленост в Европа ", като в същото време не биха навредили доста на Русия, защото тези продажби са единствено дребна част от общия експорт.

През 2020 година продажбите в чужбина съставляват към две трети от приходите на VSMPO-Avisma от 1,25 милиарда $, съгласно последния годишен доклад на компанията.

Това слага западните чиновници в сложна позиция, сподели Ричард Конъли, шеф на Eastern Advisory Group, консултантска компания в Обединеното кралство, която поучава държавните управления и бизнеса по отношение на съветската стопанска система и нейната отбранителна промишленост. Налагането на наказания на VSMPO-Avisma би лимитирало доходоносната ѝ експортна търговия, само че също по този начин би принудило огромните играчи в световната авиация да сменят доставчиците си или да рискуват самите те със наказания.

" Това е класическата главоблъсканица на глобите: в случай че желаете да нараните някого, ще нараните себе си ", сподели Конъли.

Източник: News.bg
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР