Докато Русия продължава да отприщва опустошителни атаки срещу украинската гражданска

...
Докато Русия продължава да отприщва опустошителни атаки срещу украинската гражданска
Коментари Харесай

Газовата стратегия на Путин е обречена на провал, но опитва да е кукловод в България през която минава газопровод

Докато Русия продължава да отприщва опустошителни офанзиви против украинската гражданска инфраструктура, Европа обмисля бъдеще без съветски газ. Страните от Европейския съюз договарят за общ отговор на енергийната рецесия, до момента в който се стремят да сключат покупко-продажби с различни снабдители на газ, написа за " Ал Джазира " Максимилиан Хес, помощник в Изследователския институт за външна политика и съветник по политически опасности, основан в Лондон.

За да разберем посоката на руско-западната икономическа война и по този метод да осигурим непрекъсната поддръжка за Украйна в нейната опозиция против съветската инвазия, по-важно от всеки път е да разберем тактиката на президента Владимир Путин.

Първо, намаляващите газови потоци към Европа оказват доста въздействие върху съветската стопанска система. Въпреки неотдавнашните галактически високи цени на силата, рекордните бюджетни остатъци, които Кремъл записва през първите шест месеца на войната, бяха съвсем изтрити. Кремъл остава без забележителна кредитна поддръжка от чужбина, защото даже Китай остава въздържан да даде финансова поддръжка.

Докато Пекин и някои необвързани страни като Индия са щастливи да изкупуват неговия нефт и газ с отстъпка, намаляването на дискреционните разноски и намаляването на промишленото произвеждане вследствие на глобите ще натоварят в допълнение съветската стопанска система в кратковременен проект. Дългосрочните вероятности на Русия също са все по-мрачни заради въздействието на глобите и намаляващото население на страната - наклонност, която беше изострена от мобилизацията на Путин и стотиците хиляди, които избягаха вследствие на това.

Реалността е, че целият стопански модел на Русия зависи от износа на въглеводороди за Европа. Путин избра да заложи всичко на украинското си безумство. Тъй като газовите потоци понижават до тънка струйка, по този начин и кръвта на съветската стопанска система понижава. Руският президент наподобява играе енергийна игра, до момента в който се надява ориста му да се обърне.

Например той разреши някои съветски газови потоци към Европа да продължат. Единият маршрут е през Украйна. Екстраполирайки от актуалните потоци, маршрутът е избран да доставя единствено 15 милиарда кубически метра годишно, само че резултатът му върху европейския пазар е на първо място да служи като увещание, че Путин може да усили потока на газ. За Кремъл е значимо да поддържа своята продуктивност, с цел да сложи основата за по-късни причини, че дейностите му в икономическата война са обособени от нахлуването в Украйна - изказване, което няма съображение в действителността.

Другият маршрут е през турския газопровод " Турски поток " и българското му продължение " Балкански поток ", по който съветският газ се доставя до Сърбия и Унгария. Тези газови потоци са обилни, по-специално, тъй като разрешават на Кремъл да възнагради своя единствен главен останал покровител в Европейски Съюз - държавното управление на Виктор Орбан. Това също има за цел да даде опция на Москва в последна сметка да се опита да се възвърне като благонадежден снабдител за Европа и за други страни, измъчвани от енергийни рецесии.

Балкански поток има сегашен потенциал от 15 милиарда куб. м годишно, който може да бъде повишен до 20 милиарда куб. м. Това може да е дребна част от комбинирания потенциал от 110 милиарда кубични метра на двата тръбопровода " Северен поток ", които са развалени от бойкот на дъното на Северно море и свързват Русия с тръбопроводната мрежа на Германия. Въпреки това той предлага задоволително количество, което в последна сметка може да се употребява за привличане на други гладни за газ европейски страни в Централна и Източна Европа, в това число Австрия.

Русия също по този начин евентуално чака икономическа и политическа неустойчивост да притегли други страни от Европейски Съюз назад в нейното енергийно лоно. През август служебното държавно управление в България обмисля договаряния с Газпром, който спря доставките на газ през април поради отхвърли на София да заплаща в рубли. Предишни български държавни управления се приближаваха към Москва, в това число посредством построяването на разширението на Турски поток на висока цена и с лимитирана възвръщаемост под формата на директни такси.

Имайки поради това, Путин евентуално се надява, че зависналият парламент след изборите на 2 октомври и негативните стопански вероятности в последна сметка ще принудят идващото българско държавно управление - без значение дали е краткотрайно или постоянно - да се преклони пред неговите условия.

Освен играта с газопровода, тактиката на Кремъл от ден на ден разчита и на втечнения природен газ (LNG). Като част от опитите си за диверсификация от съветския тръбопроводен газ, Европейски Съюз построява забележителна инфраструктура за полутечен природен газ, която Кремъл се надява да употребява като троянски кон. Вече има доказателства за това: европейският импорт на LNG от Русия е повишен с 15 % през първите осем месеца на 2022 година спрямо 2021 година

Досега Европейски Съюз не е имал предпочитание да се насочи към пазара. Най-големият състезател на съветския LNG пазар е частната компания Novatek. Оглавявана от Леонид Михелсон, един от най-богатите хора в Русия, компанията остава отвън санкционните описи на Запада.

Микелсон има малко под 25 % от Новатек, до момента в който 23,5 % се държат от Генадий Тимченко, непосредствен съдружник на Кремъл, който към този момент е под глобите на Съединени американски щати от 2014 година Други 9,99 % се държат от Газпром, а малко под 20 % от компанията остава да се търгува на обществените пазари (въпреки че листването в Лондон е спряно).

Останалите 19,4 % са благосъстоятелност на френската TotalEnergies, която преди февруари беше измежду западните енергийни компании, които най-вече желаеха да продължат да влагат в Русия макар глобите, наложени след първичната инвазия на Путин в Украйна през 2014 година

TotalEnergies също в началото се въздържаше да се отдръпна от Русия след февруарската ескалация на Путин. На 22 март обаче разгласи, че " няма да дава повече капитал за развиването на планове в Русия " и че ще спре покупките на съветски нефт до края на годината. Той също по този начин сподели, че няма да има ново финансиране за плана Arctic LNG 2, в който е 10-процентов акционер. Въпреки това Total продължава да купува съветски LNG.

В момента европейските управляващи стягат примката върху продажбите на съветски газ, като работят върху въвеждането на таван на цените на продажбите на газ, макар че процесът е изпълнен с компликации. Зверствата на Русия ще продължат да подтикват придвижванията към мярката и до момента в който Европейски Съюз в никакъв случай не е бил прочут със способността си бързо да се споразумее за толкоз значими ограничения, пазарът наподобява признава действителността, че даже продажбите на съветски LNG в последна сметка ще бъдат прекъснати.

През август TotalEnergies разгласи, че се е съгласила да се освободи от своя 49-процентен дял в Terneftegaz, който ръководи газовото находище Termokarstovoye, като го продаде на Novatek. И до момента в който Микелсън остава отвън описите със наказания на Съединени американски щати и Европейски Съюз, той бе включен в черния лист от английските и канадските управляващи през април. В последна сметка той евентуално ще бъде глобен и от Брюксел, и от Вашингтон.

С все по-пълното предпазване на газ в Европейски Съюз и обвързвания с това спад на спот цените на газа, западните чиновници могат неотложно да скъсат с съветския LNG. Но даже и да не го създадат, LNG няма да се окаже скорошна панацея за Путин.

Текущият потенциал на Русия за експорт на LNG е почти 40 милиарда кубически метра годишно. И макар че Путин подреди нарастване до най-малко 160 милиарда кубически метра до 2035 година, има съществени подозрения, че това е постижимо, изключително поради отдръпването на западните финансови вложения. В обозримо бъдеще LNG самичък по себе си не може да компенсира спада в продажбите на газ от Русия по тръбопроводи за Европа, които бяха към 140 милиарда кубични метра през 2021 година

И до момента в който съветски публични лица заявиха, че ще се преориентират към Китай с тръбопровода " Силата на Сибир 2 ", който ще даде път за още 50 милиарда кубични метра газ годишно, Пекин държи всички лостове, с цел да си обезпечи още по-голяма отстъпка, в сравнение с при постигането на съглашение за първият водопровод " Силата на Сибир " след анексирането на Крим. Това изяснява неналичието на прогрес в постигането на дефинитивна договорка и настояването на Москва да продава газ на Европа посредством " Северен поток 2 ".

Стратегията на Путин може да се заключи като вяра, че " мостовете, които изгаря, ще осветят пътя му напред ". Това е историческа нелепост, която ще остави Русия по-слаба и по-бедна, до момента в който сее стопански безпорядък по целия свят.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР